Передплата 2024 «Добре здоров’я»

МВФ не виділить Україні четвертий транш до затвердження держбюджету

  • 19.11.2016, 10:28
  • 2 076

Фонд хоче переконатися, що він відповідатиме програмі співпраці.

Міжнародний валютний фонд оприлюднив заяву за підсумками роботи місії на чолі з Роном Ван Руденом, яка працювала в Україні з 3 по 17 листопада.

"Місія провела конструктивні обговорення з владою з питань політики, необхідної для завершення третього перегляду програми. Владі потрібно більше часу для забезпечення середньострокової фіскальної стійкості, в тому числі прийняття держбюджету-2017 відповідно до програмних цілей, забезпечення фінансової стабільності", - заявляє місія МВФ.

У заяві також коментують рішення уряду різко збільшити мінімальну зарплату. На думку фонду, Україні необхідно вирішити питання зростання продуктивності праці та конкурентоспроможності після підвищення "мінімалки".

Фонд вважає, що політика української влади повинна фокусуватися на прискоренні реформи неефективного державного сектору економіки, поліпшенні бізнес-середовища та боротьбі з корупцією для залучення інвестицій і підвищення потенціалу економіки.

"Вирішальні кроки особливо необхідно вжити для боротьби з корупцією, яка залишається найчастіше згадуваною перешкодою для ведення бізнесу в Україні. В той час, як було досягнуто певного прогресу у створенні нових інститутів, у тому числі НАБУ, а також почалася публікація електронних декларацій посадових осіб високого рівня, відчутних результатів у переслідуванні і засудженні корумпованих посадових осіб вищого рівня немає", - заявляє місія МВФ.

Необхідно продовжувати фіскальну консолідацію для забезпечення прийнятного рівня заборгованості за підтримки пенсійної реформи.

Щодо грошово-кредитної політики, то вона повинна бути стриманою і спрямованою на подальше зниження рівня інфляції і відновлення міжнародних резервів у рамках гнучкого режиму валютного курсу.

Місія закликає українську владу продовжувати реформи, опираючись популістському тиску і протидіючи пов'язаним із владою особам.

Джерело: Лівий берег

МВФ: "Україна має показати результати в покаранні корумпованих високопосадовців"

Українській владі слід і надалі бути єдиною в своєму прагненні продовжувати реформи, чинити опір тиску популізму і долати спротив захисників групових інтересів.

Україні необхідні конкретні результати у притягненні до відповідальності та засудженні корумпованих чиновників високого рівня і поверненні доходів, отриманих в результаті корупційних дій.

Про це йдеться у заяві голови місії Міжнародного валютного фонду (МВФ) Рона ван Рудена, яка працювала у Києві 3-17 листопада.

"Місія провела із представниками влади конструктивні обговорення питань політики, необхідних для завершення третього перегляду в рамках програми розширеного фінансування. Попри гарні успіхи, владі потрібен додатковий час для реалізації напрямків політики з метою забезпечення середньострокової податково-бюджетної сталості, в тому числі прийняття бюджету на 2017 рік відповідно до цільових показників програми, забезпечення фінансової стабільності, а також подолання корупції. Дискусії стосовно цих напрямків триватимуть", - зазначив ван Руден.

За його словами, економічна політика української влади і надалі має зосереджуватись на таких напрямах:

- прискорення реформи великого і неефективного сектору державних підприємств, покращення умов ведення бізнесу і подолання корупції для залучення інвестицій і нарощування потенціалу економіки;

- забезпечення відповідності між зростанням заробітної плати і підвищенням продуктивності праці для захисту конкурентоспроможності;

- подальша податково-бюджетна консолідація для забезпечення прийнятності рівня боргу за підтримки пенсійної реформи і заходів, спрямованих на підвищення ефективності системи оподаткування, яка б сприяла зростанню, із одночасним підвищенням якості державних видатків;

- обачна грошово-кредитна політика, націлена на подальше скорочення інфляції і відновлення резервів в рамках режиму гнучкого обмінного курсу;

- відновлення фінансової системи і відродження банківського кредитування.

"Спрямування теперішньої стабілізації у потужне і стале зростання, для того щоб Україна змогла наздогнати своїх сусідів по регіону, буде непростим завданням. Воно було викликом у минулому, коли проведення реформ із зупинками призвело до повторного накопичення значних дисбалансів та економічної кризи", - зазначив керівник місії.

"Особливо потребує рішучих кроків боротьба з корупцією, що залишається найчастіше згадуваною перешкодою на шляху ведення бізнесу в Україні. Попри досягнуті успіхи у створенні нових інституцій, у тому числі Національного антикорупційного бюро України, і системи електронного декларування активів високопосадовців, що стала важливим кроком, необхідні конкретні результати у притягненні до відповідальності і засудженні корумпованих чиновників високого рівня і поверненні доходів, отриманих в результаті корупційних дій", - зазначив ван Руден.

Місія Міжнародного валютного фонду під керівництвом Рона ван Рудена відвідала Київ у період 3-17 листопада для початку дискусій в межах третього перегляду програми економічних реформ влади країни за програмою розширеного фінансування (EFF). Місія також провела дискусії в рамках консультацій з Україною 2016 р. за Статтею IV.

Схожі новини