Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чубаров: "Резолюція ООН дозволяє вимагати нових санкцій проти Росії"

  • 16.11.2016, 13:44
  • 2 189

Резолюція ООН про права людини в Криму стане ще одним інструментом розширення санкцій проти Росії.

Про це заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, пише "Укрінформ".

"Резолюція надасть нам сили для того, щоб послідовно відстоювати продовження санкцій. Особливо на європейських майданчиках. Резолюція дозволить нам вимагати від спеціалізованих структур міжнародних організацій, зокрема ООН та ОБСЄ, спрямування на кримську територію, тимчасово окуповану Росією, моніторингової місії. Ми можемо наполягати на інших санкціях проти Росії. Зокрема в міжнародних судах", — додав Чубаров.

Чубарову прикро, що за резолюцію не проголосували країни колишнього СРСР — Білорусь, Вірменія, Узбекистан і Таджикистан. Мовляв, цим документом ООН уперше називає Росію державою-окупантом, Крим - тимчасово окупованою територією, яка належить Україні.

"Резолюція закріпила на міжнародному рівні через документ ООН ту термінологію, яку категорично і дуже бурхливо завжди заперечує Росія. Те, що Росія є країною, яка окупувала чужу територію. І ця територія названа тимчасово окупованою Автономною Республікою Крим і містом Севастополь. Це — сильне формулювання у міжнародній дипломатії", — додав він.

Український проект резолюції "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)" в ООН підтримали 73 країни. 23 проти, серед них Росія і Білорусь. Уперше в документі ООН Росію названо державою-окупантом, а Крим — окупованою територією України.

Єльченко назвав позицію Білорусі в ООН щодо Криму "антиукраїнською"

Він висловив переконання, що Україні "з цього потрібно робити відповідні висновки вже на міждержавному рівні".

Позиція, яку активно відстоювала делегація Білорусі під час розгляду питання щодо прав людини в Криму, була відверто антиукраїнською та, очевидно, змушує переглянути відносини з офіційним Мінськом на міждержавному рівні.

Таку оцінку висловив в ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко.

"Я мав дуже відверту розмову з постпредом Білорусі, я все йому висловив. Однак не почув жодних аргументів, які б мені пояснили, чому саме вони зайняли таку позицію. На жаль, ця позиція є антиукраїнською, і про це я можу сказати відверто", - зауважив український дипломат.

При цьому він наголосив, що не боїться робити таких визначень, тому що прикриватися в таких випадках словами "солідарності", "дружби", "єдиного народу" - це несерйозно. "Маючи таку ситуацію в країні, враховуючи конфлікт і агресію з боку Росії, Україна не може миритися з тим, що наші найближчі сусіди відверто виступають проти нас в ООН", - підкреслив Єльченко.

Клімкін про "кримську резолюцію": "Окупація - писатимуть тепер у документах ООН"

«Постійний правозахисний моніторинг ООН — перший крок до деокупації українського Криму».

Схвалену в ООН Резолюцію про ситуацію з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь (Україна) міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає особливо важливою на шляху до деокупації півострова.

Про це він написав у Твітері, передає Укрінформ.

"Постійний правозахисний моніторинг ООН — перший крок до деокупації українського Криму. Відтепер формулювання "тимчасова окупація української Автономної Республіки Крим і міста Севастополь" - офіційно в усіх документах ООН до деокупаціі Криму", — наголосив глава МЗС.

Порошенко: "Ухвалення ООН резолюції щодо Криму є перемогою справедливості"

Президент зазначив, що Україна зміцнює міжнародно-правову базу для деокупації Криму.

Президент України Петро Порошенко вітає ухвалення резолюції про порушення прав людини в Криму, розглянутої в рамках засідання Третього комітету Генеральної Асамблеї ООН 15 листопада

Про це Порошенко написав у своєму Twitter, передає Еспресо.

"Переконливі результати голосування резолюціï Генеральної Асамблеї ООН про права людини в Криму - перемога справедливості", - наголосив він.

В ООН прийняли резолюції по Криму, вперше назвавши півострів окупованою територією

Проти проголосували 23 країни, серед яких Білорусь і Росія.

У вівторок, 15 листопада, в Організації об'єднаних націй (ООН) була прийнята українська резолюція по Криму та місту Севастополю, яку підтримали 73 країни.

Резолюція підтверджує територіальну приналежність півострова Україні, та називає Росію агресором, який окупував півострів, передає Українська правда.

В документі також пропонується "засудити обмеження прав людини, дискримінаційні заходи та практику стосовно жителів тимчасово окупованого Криму, в тому числі кримських татар, а також українців і осіб, що належать до інших етнічних і релігійних груп, з боку російської окупаційної влади".

Як повідомляли в Міністерстві закордонних справ України, ця резолюція спрямована на захист конституційних прав громадян України на території тимчасово окупованого українського півострова. В документі засуджуються масові порушення прав людини в окупованому Криму та міститься заклик до Росії як держави-окупанта дотримуватися своїх зобов'язань згідно з міжнародним правом.

Глава МЗС Павло Клімкін повідомив, що завдяки прийняттю Генасамблеєю ООН резолюції про порушення прав людини в Криму визначення "тимчасова окупація української АРК і м. Севастополь" буде офіційно вживатися у всіх документах ООН до деокупації Криму.

Про це очільник українського зовнішньополітичного відомства написав на своїй сторінці у Twitter. "Відтепер формулювання "тимчасова окупація української АРК і м.Севастополь" - офіційно в усіх документах ООН до деокупації Криму", - йдеться у його повідомленні.

За словами Клімкіна, постійний правозахисний моніторинг ООН - це перший крок до деокупації українського Криму.

"Підтримавши документ, світ заявив державі-окупантові: "ні сірій зоні беззаконня і свавілля в українському Криму", - підсумував глава МЗС країни.

Перша резолюція по Криму підтверджувала територіальну цілісність України. Вона була прийнята 27 березня в 2014 році, відразу після організованого Москвою та контрольованого військовими без розпізнавальних знаків "референдуму". Тоді 100 країн-членів ООН підтримали Україну, 11 були проти (Вірменія, Білорусь, Болівія, Зімбабве, КНДР, Куба та ін) ще 58 - утрималися.

Схожі новини