Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ващиковський про спалення українського прапора: "Це вандалізм або провокація"

  • 16.11.2016, 13:41
  • 6 497

«Це одноразовий акт вандалізму, здійснений, аби внести напругу між Україною і Польщею».

Це питання було обговорено під час телефонної розмови у вівторок глав МЗС України і Польщі Павла Клімкіна і Вітольда Ващиковського, інформує Rp.pl.

“У вівторок ввечері до мене подзвонив міністр закордонних справ Павло Клімкін. Ми говорили про енергетичні проблеми в Європі, а також вияснили собі, що інцидент з українським прапором — це подія, яка не матиме впливу на наші відносини…Не було такого роду інцидентів, тому це або одноразовий акт вандалізму, про що ми шкодуємо, або провокація для того, щоб спровокувати напругу в українсько-польських відносинах ”,- наголосив Ващиковський.

Він зазначив, що українська сторона задоволена швидкою реакцією в Польщі на інцидент, і що з цього приводу триває “інтенсивне слідство”.

Глава МЗС Польщі назвав “дуже дивною” ситуацію, коли під час маршу, де були десятки тисяч людей, одна відеокамера раптом опинилася там, де група замаскованих молодиків палила прапор.

Глава польської дипломатії також підкреслив, що в енергетичній сфері він обговорив з українським колегою проблему газопроводів, якими газ постачається до Європи, і що їх використання в обхід Польщі й України посилюватиме можливість енергетичного шантажу.

Поліція Варшави передала до прокуратури справу про спалений прапор України

«Інцидент можна кваліфікувати як злочин, що передбачає покарання за профанацію чи нищення герба, прапора або інших державних символів».

Варшавська поліція передала у вівторок до окружної прокуратури столичної дільниці Прага зібрані матеріали щодо спалення в минулу п’ятницю під час “Маршу незалежності” українського прапора.

Про це Укрінформу у Варшаві повідомив речник цієї прокуратури Лукаш Лапчинський.

“Поліція зібрала матеріали цієї справи, і сьогодні їх передано до прокуратури. Справу зареєстровано, і тепер матеріали має вивчити прокурор”, - заявив Лапчинський.

Він зазначив, що детальнішу інформацію про дії прокуратури можна буде отримати у наступні дні.

Він зазначив, що прокуратура вивчатиме питання, чи інцидент можна кваліфікувати як злочин за статтею 137 Кримінального кодексу Польщі, що передбачає покарання за профанацію чи нищення герба, прапора або інших державних символів.

Нагадаємо, радикально налаштовані молодики із закритими обличчями під час "Маршу незалежності" у Варшаві на 98 річницю незалежності Польщі у минулу п’ятницю спалили прапор України, супроводжуючи це прокльонами на адресу УПА і Степана Бандери.

Згодом з’явилася інформація, що польські націоналісти побили паліїв українського прапора з організації “Національна вільна Польща” (NWP), звинувачуючи їх у співпраці з проросійськими силами.

Посольство України в Польщі подало в понеділок офіційну ноту до МЗС Польщі з приводу цього інциденту й очікує від польської сторони реакції на нього і покарання зловмисників.

Влада Польщі відреагувала на спалення українського прапора на Марші незалежності

Представники польської опозиції наголошують, що зловмисників обов’язково має бути покарано.

Відповідальність за спалення українського прапора під час Маршу незалежності в минулу п’ятницю у Варшаві мають нести його організатори. Про це в коментарі заявили представники канцелярії президента Польщі та уряду РП, повідомляє телеканал tvn24.

«Це не польська держава організувала цей марш, це не польська держава діяла невідповідним чином, а лише невелика група» — заявив радник президента Польщі Павел Муха, зазначивши, що не потрібно ставити знаку рівності між усіма маніфестантами.

Заступник міністра національної оборони РП Бартош Ковнацький зауважив, що марш «не був офіційною державною урочистістю», яку підтримував уряд.

Водночас, представники польської опозиції наголошують, що зловмисників обов’язково має бути покарано.

Один з лідерів найбільшої опозиційної партії у Польщі «Громадянської платформи» Славомір Нойман наголосив, що незалежність України є в національних інтересах Польщі і «якщо якийсь ідіот робить такі вчинки, то має бути покараний».

Комітет захисту демократії Польщі (KOD), який також є в опозиції до польської влади, в неділю у листі до тимчасового повіреного України в Польщі Василя Зварича однозначно засудив спалення українського прапора у Варшаві.

«Спалення українського прапора під час Маршу незалежності, організованого націоналістичними організаціями в Польщі, тим більше є болючим і обурює, оскільки зневажено символ держави, яка нам є особливо близькою. Незалежна, сильна і демократична Україна, а також близькі контакти, які пов’язують наші країни, є найкращою гарантією суверенітету і безпеки Польщі»,- йдеться в заяві KOD.

Джерело: Укрінформ

У Польщі побили паліїв українського прапора під час Маршу незалежності

Зазначається, що такі дії були протестом проти організації, яка проти "братнього українського народу".

Польські націоналісти побили паліїв, які минулої п’ятниці, 11 листопада, під час Маршу незалежності у Варшаві спалили український прапор.

Про це повідомляється на інтернет-порталі так званих «польських незалежних націоналістів». Інформацію про побиття також особисто підтвердив у відеоролику, розміщеному на каналі Youtube, постраждалий.

Автори листу пишуть, що наругу над прапором вчинили представники організації "Національна вільна Польща" (NWP). У представників організації відібрали пропори, а їх лідера, Дам'яна Бенька, повалили на землю.

Зазначається, що такі дії були протестом проти організації, яка підтримує російський імперіалізм і поширюють шовінізм проти "братнього українського народу".

Як повідомлялося, радикально налаштовані молодики із закритими обличчями під час Маршу незалежності в п’ятницю у Варшаві на 98-у річницю незалежності Польщі спалили державний прапор України.

В свою чергу, у посольстві України в Польщі заявили, що засуджують спалення державного прапора України на Марші незалежності у Варшаві й очікують від польської сторони реакції на цей інцидент і покарання зловмисників.

Представники канцелярії президента Польщі та уряду РП заявив, що відповідальність за спалення українського прапора під час Маршу незалежності у Варшаві мають нести його організатори.

Джерело: Укрінформ

Посольство України в Польщі відреагувало на спалення прапора під час Маршу незалежності

Наразі готується офіційна нота до МЗС Польщі з приводу цього інциденту.

Посольство України в Польщі засуджує спалення державного прапора України на Марші незалежності у Варшаві й очікує від польської сторони реакції на цей інцидент і покарання зловмисників. Про це повідомив тимчасовий повірений посольства України в Польщі Василь Зварич, передає УТ.

"Звичайно, боляче було дивитися на такі ганебні дії. Гадаю, що переважній більшості поляків, які по дружньому налаштовані до українців, також огидно було спостерігати за спаленням прапора. Дії, які ображають національні символи суверенної, а тим більше дружньої сусідньої держави, якою є Україна, є неприйнятними і неповинні мати місце у країні, з якою ми розвиваємо стратегічне партнерство", - наголосив Зварич.

Він підкреслив, що українська сторона очікує від польської "невідкладної реакції на цей ганебний акт вандалізму".

У Польщі футбольні фанати спалили український прапор

Інцидент відбувся на Марші незалежності.

У Польщі під час Маршу незалежності футбольні вболівальники сплюндрували і спалили український прапор.

«Замасковані вболівальники одного з варшавських футбольних клубів допили пиво, кинули прапор України на землю, почали його топтати, а потім спалили на моїх очах», - повідомляє репортер gazeta.pl.

Згодом, за його повідомленням, націоналісти спалили логотип Фейсбука. Зокрема, вони кричали: «Польща проти корпорацій».

Сьогодні Польща святкує День незалежності

Представники націоналістичних організацій з багатьох країн Європи, зокрема Італії, Іспанії, Швеції, Словаччини та інших 11 листопада, в День незалежності Польщі, візьмуть участь у марші під назвою «Польща є бастіоном Європи».

Про це під заявив лідер Національного руху Польщі Роберт Вінніцький, — повідомляє Укрінформ.

«Марш незалежності є найбільшою національною, націоналістичною маніфестацією в Європі. Невипадково, на цей марш з’їдуться делегації організацій, рухів, угруповань і політичних сил з усієї Європи, які представляють Європу націй», — заявив Вінніцький.

Він висловив сподівання, що у марші візьме участь понад 100 тис. поляків.

У 98-му річницю незалежності Польщі у Варшаві відбудуться близько 20-ти публічних зібрань, зокрема три великі маніфестації: «Марш незалежності», маніфестація Комітету захисту демократії та антифашистський марш.

11 листопада — День незалежності Польщі. Це свято на честь проголошення незалежного статусу Польщі від Австрії, Московії та Німеччини. Історична подія відбулася в 1918 році, коли завершилася перша світова війна.

До здобуття незалежності Польща 125 років була розділеною між кількома державами: Австрією, Московією та Пруссією. І тільки 11 листопада 1918 року вона знову стала повноцінною самостійною державою, яку очолив Юзеф Пілсудський. Саме під його керівництвом і було сформовано демократичний уряд Польщі.

І хоча День незалежності в Польщі досі святкується 11 листопада, формально свою незалежність країна втрачала і після подій 1918 року. Так, в 1939 році територію Польщі розділили між собою Німеччина та Радянський Союз. Оскільки завершення другої світової війни посилило вплив СРСР на територію країни, то день незалежності після 1945 року поляки тимчасово не відзначали. Про свято знову згадали вже в 1989 році. Після демократичних виборів у країні знову заговорили про національні та державні цінності. З того моменту цей день в Польщі є вихідним.

Схожі новини