Передплата 2024 ВЗ

Був Радом промисловим – став туристичним

Провінційне польське містечко хоче наздогнати Краків, Вроцлав, Львів...

Останніми роками польський Радом, що за сто кілометрів від Варшави, робить впевнені кроки на шляху до конкуренції з такими туристичними мекками, як Краків, Гданськ, Вроцлав… За підрахунками місцевих готельєрів, торік до Радома приїхало понад десять тисяч туристів (для порівняння, у Львові — близько двох мільйонів гостей). З часу відкриття авіарейсу зі Львова (з червня 2016 року) щомісяця Радом відвідують 500−600 гостей із Західної України. Є також туристи з Києва та центру України. Журналіст “ВЗ” подорожувала новим авіарейсом до Радома, щоб оцінити його сервіс, подивитися, чим живе повітове містечко на річці Млєчна.

… Тур стартував із львівського аеропорту. Квиток зі Львова до Радома — 150 злотих (1050 гривень) в один бік. Перевізник — авіакомпанія Sprint air. Пасажирів возять (двічі на тиждень — щочетверга та щонеділі) на повітряному судні Saab 340, в якому лише 32 місця. Хтось із колег нашої групи пожартував: “Який маленький літачок! Він схожий на автобус з крилами”. Авіаполіт був комфортним, година зі Львова до Радома промайнула як мить.

Пасажири нашої туристичної групи заходять на борт літака Saab 340.
Пасажири нашої туристичної групи заходять на борт літака Saab 340.

У львівському та радомському аеропортах — посилені заходи безпеки. Під час проходження контролю мою колегу Галину Ярему змусили роззутися, щоб пройти через рамку. Оскільки вона була одягнена у светр з металевим декором, спрацював червоний сигнал. Галину довго обшукували з ніг до голови. На зворотному шляху під “шмон” працівників відділу безпеки летовища потрапила і я. Під час так званого рентгену в моїй дамській сумці виявили щось підозріле. Сумку перерили повністю… Заглянули у гаманець, косметичку, ключницю. У Радомському терміналі паспортний контроль тривав досить довго — близько п’яти хвилин на кожну особу. Сканували кожну візу, особливо єгипетські та угорські. Очікування в черзі можна компенсувати кавою та чаєм, які безкоштовно можна собі зробити у залі паспортного контролю.

Радом відвідала у рамках восьмого Форуму туристичних журналістів «Україна — Польща», який організувала Польська Туристична Організація. У програмі — зустріч з віце-президентом Радома, прогулянка центральними вуличками міста, огляд експозицій унікального музею — Центру сучасного мистецтва “Електростанція” (єдиний у світі музей модерного стилю, що постав із занедбаної електростанції), музею радомського села, музею Яцка Мальчевського, де експонують картини, а також джазовий фестиваль. Особливо запам’ятався драйвовий джаз з позитивними емоціями, аплодисментами та польською гостинністю. Організатори концерту зі сцени оголосили, що в залі присутні друзі зі Львова, Рівного, Івано-Франківська, Києва.

Журналіст “ВЗ” спілкується з віце-президентом Радома (на фото — у центрі).
Журналіст “ВЗ” спілкується з віце-президентом Радома (на фото — у центрі).

Як сказав “ВЗ” віце-президент Радома з культурних та освітніх питань Кароль Семік, Радомський джазовий фестиваль — не випадковість. Радом робить ставку на культурного туриста, відтак організовує чимало культурних заходів: від концертів до кінофестів. Розвивається також пізнавальний, діловий та екотуризм. “70% місць у літаках рейсу Львів-Радом — заповнені, — каже Кароль Семік. — Є тенденція до збільшення пасажиропотоку. Зі Львова до Радома зараз приїжджає переважно молодь, яка здобуває тут освіту”.

В яких міжнародних туристичних виставках бере участь Радом, щоб залучити більше гостей?

— Туриста залучаємо насамперед завдяки культурі та творчості. Організовуємо у Радомі фестивалі, шоу. Маємо свій театр, який виїжджає на різні фестивалі. До нас приїжджають інші театри. У нас є великий камерний оркестр та музична школа. Приїжджають на гастролі багато музикантів і навіть учні з інших країн Європи. Сподіваюся, Радом колись дійде до тієї туристичної планки, якою пишається Львів, — два мільйони туристів на рік.

- Які проблеми у розвитку туристичної сфери?

— У Радомі мешкає близько 300 тисяч осіб. На все місто — лише сім готелів! Один — п’ятизірковий, один — чотиризірковий, решта — три- та двозіркові. Мусимо розвивати готельну та гастрономічну галузі. Чому досі цього не було? Свого часу наше місто було промисловим. Тут працювало багато фабрик. З 90-х років потрохи розвиваємося в інших галузях. З промислового міста Радом став містом позитивних емоцій. Воно комфортне для туристів, є що показати.

- Яку націнку на проживання та харчування роблять готельєри і ресторатори Радома під час пікових сезонів?

— Ціни на усе підвищують на 10% (у Львові вартість проживання збільшують щонайменше на 75%. — Авт.).

Фото автора та Галини ЯРЕМИ. Радом, Польща.

Схожі новини