Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Прем’єр Нідерландів щодо асоціації з Україною: "Можливість для компромісу ще є"

  • 30.10.2016, 10:59
  • 1 648

Українська тематика знову стала однією з ключових у Нідерландах.

Вже у вівторок, 1 листопада, уряд має подати до парламенту пропозицію - буде угодe про асоціацію з Україною ратифікованj чи її відхилять. Про юридичні наслідки цих шляхів "Європейська правда" вже писала (див. публікацію "Нідерланди готують остаточну відмову від асоціації. Що буде з українською Угодою?")

Та варто також зрозуміти логіку нідерландського уряду. До вашої уваги - український переклад промови прем'єра Нідерландів Марка Рютте після чергового раунду переговорів щодо України, який відбувся 28 жовтня.

* * * * *

На засіданні уряду ми обговорювали референдум щодо України. Вам відома наша мета: потрібно знайти юридично зобов’язуюче рішення, яка стане справедливою відповіддю на голосування "проти" на консультативному референдумі.

Робити висновки поки що зарано.

Ще лишається кілька днів від сьогодні і до 1 листопада - крайнього терміну, визначеного парламентом для того, щоб уряд надав пояснення ситуації.

Часу не дуже багато.

Я й раніше був не дуже оптимістичним щодо рішення, і відтоді не відбулося нічого, що змінило би мою думку.

Але на кону — дуже значний інтерес. Те, що Нідерланди проголосували "ні", не можна розглядати у відриві від можливих геополітичних наслідків наших дій.

Мета Угоди про асоціацію — підтримати Україну до того часу, коли вона стане стабільною демократією на східному кордоні Європи. В разі, якщо Угода з Україною не набуде чинності, ризик нестабільності в регіоні лише зростатиме.

Також є ризик, що ми створимо враження, ніби Євросоюз розділений у своєму ставленні до Росії. Хоча збереження цієї єдності є найкращою відповіддю на міжнародну політику Росії, яка призвела до нестабільності на кордонах Європи.

І йдеться не лише про Крим та Схід України.

Дії Росії зачепили також Сирію, де сотні тисяч безвинних людей опинилися у пастці в східній частині Алеппо. Тому наша позиція з цього приводу буде вагомішою, якщо ми діятимемо єдиним фронтом. В ситуації, коли ставки є високими, уряд має обов’язок та відповідальність погоджувати наші національні та міжнародні інтереси.

Зустрічі з закордонними партнерами дають мені впевненість, що ми здатні досягти компромісу з Брюсселем та з Києвом.

Найголовніше питання зараз — чи матиме цей компроміс достатню підтримку з боку парламенту Нідерландів.

У цьому контексті я звертаюся до всіх раціональних людей в Нідерландах з проханням підтримати наші зусилля з пошуку такого рішення.

Йдеться про більше, ніж лише Нідерланди. Ми є частиною ширшої міжнародної спільноти, яка працює спільно, як єдина команда, щоби наші кордони були стабільними та щоби захистити нас від агресії, яка є в світі.

Саме через це ми і надалі намагаємося знайти рішення, аж до останньої можливості. Шанс на успіх невеликий, але він і досі є.

Оскільки переговори ще тривають, я маю бути дуже обережним у висловлюваннях, адже не хочу сказати нічого, здатного зробити моє завдання ще складнішим.

Хочу підсумувати: "ні" угоді з Україною, сказане нашою державою, може мати міжнародні геополітичні наслідки. Ми повинні зважувати національні та міжнародні інтереси. І це — моя відповідь усім, хто дивується, чому це (вирішення проблеми з Угодою) забрало так багато часу.

Марк Рютте,

28 жовтня 2016 року, Гаага, Нідерланди

Джерело: ЄП

Схожі новини