Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Клінтон не сумнівається, що переможе

Тому агітує не лише за себе, а й за кандидатів від Демократичної партії на виборах у Конгрес.

26 жовтня колишній першій леді й державному секретарю США Гілларі Клінтон виповнилося 69 років. Уродини відзначила у доброму гуморі: менш ніж за два тижні до президентських виборів кандидат від Демократичної партії є фаворитом. За даними RealClearPoliticks, перевага Клінтон над кандидатом від Республіканської партії Дональдом Трампом становить близько 6%.

К лінтон лідирує у 10 з 13 штатів, виборці яких не мають стабільних політичних уподобань, і можуть проголосувати як за демократа, так і за республіканця. Саме в цих “маятникових” штатах і вирішується доля президентських виборів. Після перемог на усіх трьох телевізійних дебатах Клінтон, кажуть політичні експерти, уже не має сумнівів у тому, що стане господарем Білого дому. Доказом цієї впевненості є те, що відразу в двох штатах, Пенсильванії та Північній Кароліні, Клінтон виступила на агітаційних мітингах кандидатів від Демократичної партії, які 8 листопада поборються за крісла у Конгресі.

Завітала колишня держсекретар також до штату Нью-Гемпшир, який, за даними соціологічних опитувань, у неї практично “в кишені”. Тож головною метою приїзду Гілларі Клінтон була не агітація за себе, а підтримка кандидата від демократів Меггі Гассан, яка 8 листопада побореться за крісло сенатора від Нью-Гемпширу з республіканкою Келі Ейот. Агітуючи за Гассан, Клінтон заявила: на відміну від Ейот, вона “ніколи не боялася твердо виступити проти Трампа”.

У штабі Демократичної партії сподіваються не лише на президентство Гілларі Клінтон, а й на те, що за результатами виборів 8 листопада “віслюкам” (символ “демократів”) вдасться повернути більшість у верхній палаті Конгресу - Сенаті. “Мусимо покласти край паралічу Вашингтона”, - каже Клінтон. Має на увазі, що для реалізації передвиборчих обіцянок їй необхідна буде ефективна співпраця з Конгресом. А поки в обох його палатах більшість у “слонів” (символ республіканців), про таку спів­працю можна тільки мріяти.

Аби здобути більшість у Сенаті, демократам потрібно взяти на виборах чотири сенаторські мандати. Це завдання “віслюкам” до снаги. Натомість до більшості у Палаті представників демократам бракує аж 30 мандатів, тож “слони” можуть спати спокійно... Хоча хтозна? До кампанії за кандидатів у Конгрес від Демократичної партії активно долучився чинний президент Барак Обама. Це політична “важка артилерія”, тож усе можливо...

А тим часом...

Аж 70% американських виборців, що мають намір голосувати 8 листопада за Дональда Трампа, вважатимуть перемогу Гілларі Клінтон наслідком махінацій. Натомість якщо президентом стане Трамп, то 70% виборців, які хочуть голосувати за Клінтон, готові визнати, що республіканець переміг справедливо. Трамп неодноразово заявляв, що медіа та політичні еліти хочуть сфальсифікувати результати голосування, і виборці мільярдера у це повірили.

Схожі новини