Передплата 2024 «Добра кухня»

У гості до Богородиці

35 років тому у Меджугор’ї місцевим дітлахам явилась Мати Божа. Стверджують, що досі її бачать.

Це невеличке поселення у Боснії та Герцеговині розташовується у долині. З усіх боків його оточують гори. Звідси й отримало назву - Меджугор’є. Живе у ньому близько 4 тис. осіб, але здається, що людей тут - у десятки разів більше. Щороку селище відвідує 2 млн. паломників з усього світу. 35 років тому шістьом місцевим дітям явилася Богородиця. Стверджують, що досі її бачать: хто раз на рік, а хто - щодня.

«Моліться і постіть. Молитвою і постом можете зупинити навіть війну»...

У 1981 році Боснія перебувала у складі федеративної Югославії. Коли підлітки прибігли додому і розповіли батькам про побачене, ті не на жарт злякалися та наказали нащадкам тримати язик за зубами. Наступного дня підлітки знову подалися на гору Подбордо. Наче якась незрима сила тягнула їх туди. Діва Марія, Цариця світу (так представилася Богоматір) вже чекала на них, щоб передати своє перше послання світу: “Мир, мир, мир. Хай буде мир на землі між Богом і людиною і між людьми взаємно. Моліться і постіть. Молитвою і постом можете зупинити навіть війну”.

Батьки та сусіди родин також піднялися на Подбордо. Вершина гори була залита світлом. Коли побачили натхненні обличчя юних візіонерів, увірували, що свята Марія справді перебуває між ними. А вже наступного дня на місця з’явлень почали приходити люди зі сусідніх сіл.

Меджугор’є – це одна велика вулиця, обліплена сувенірними крамничками, кафе та пансіонатами.
Меджугор’є – це одна велика вулиця, обліплена сувенірними крамничками, кафе та пансіонатами.

Незабаром про це дізналися у компартії. Дітей-боговидців відправили на психіатричну експертизу (яка, до речі, встановила, що з ними все гаразд). Жителів Меджугор’я оголосили “ворогами соціалізму, які готували контрреволюцію”. З Белграда прибули таємні агенти у цивільному. Під час обшуку у місцевому храмі знайшли триколірний прапор Хорватської республіки без соціалістичного герба. На священика Йозо Зовка одягли кайданки і вивезли з селища, церкву — замкнули, двері і вікна забили дошками.

На гору Подбордо паломники піднімаються... вночі

Ніхто не може збагнути, що відбувається у момент з’явлення, хоч над розгадкою цього феномену працювала не одна церковна комісія і не одна група вчених. Візіонери кажуть, що прихід Богородиці передчувають серцем, після чого бачать три спалахи світла. Мати Божа являється на хмаринці в оточенні янголів. Вбрана у блакитну сукню з білою накидкою (на великі свята - у золотисті шати). У неї чорне волосся і блакитні очі. На голові - корона із зірок. На Різдво приходить з маленьким Ісусом на руках. Кожного місяця 25 числа дає чергове послання світу: “Якби знали, як люблю вас, то плакали би від радості”, “Без вас Бог не може здійснити свого задуму”, “Закликаю вас до особистого навернення”...

На Подбордо групи паломників піднімаються цілодобово, та найчастіше — вночі або вдосвіта. Багато людей йдуть босими. Є й такі, що долають шлях на колінах. Це — не так просто, бо на горі немає жодного плаского камінця. Бачила, як людей тягли на інвалідних візочках і навіть на ношах, як батьки несли на руках маленьких діток. Кожну групу супроводжує священик. Зупиняються біля стацій (бронзових рельєфних панно із зображенням біблійних сюжетів флорентійського скульптура Кармелло Пуззоло), роздумують над життям, муками та смертю Христа, пригадують свої гріхи, моляться. Ніхто не розмовляє, навіть пошепки.

Кожен паломник, який прибуває у Меджугор’є, вважає своїм обов’язком піднятися на гору Кріжевач. Ця хресна дорога дається важче, бо гора - стрімка і висока. На її вершині стоїть 10-метровий кам’яний хрест. Його можна побачити з усіх куточків селища. Встановили його у 1933 році, задовго до з’явлень. Починаючи з 1934-го, щороку на свято Воздвиження Чесного Хреста тут правлять Службу Божу.

На традиційній Літургії також відчувається близькість з Богом, хоч площа за головним храмом (церквою Св. Якова) зазвичай — заповнена вщерть (коли випадає сніг, “літній майданчик” перестає працювати і всі паломники намагаються втиснутися у церкву). Поки не почалася меса, звідусіль лунають різні мови — італійська, польська, португальська, німецька, французька, корейська, іспанська, англійська, арабська... Як тільки починає говорити священик — усі замовкають. Служба Божа правиться хорватською. Щоб почути переклад на рідну мову, треба вбрати навушники і налаштувати радіоприймач на відповідну хвилю.

Перед причастям (Літургія ведеться за латинським обрядом) можна висповідатися в одній з півсотні сповідалень, які розташовані у приміщенні з десятками дверей. Біля кожних — табличка з переліком мов, якими сповідає священик. У період, коли є навала паломників, отці сповідають просто неба. Якщо група приїздить зі своїм священиком, то сповідається переважно у нього.

Сеанс екзорцизму

Священик, який нас супроводжував, попередив, що під час Адорації найсвятіших тайн (поклоніння Ісусу у пресвятих дарах) можуть відбуватися дивні і навіть страхітливі речі. Якщо якась людина одержима нечистою силою, то під час меси злий дух з неї почне виходити.

...На годиннику — 22.00. На площі зібралося кілька тисяч людей. Священики, які приїхали з різних країн, по черзі читають молитву до Святого Духа. Раптом жінка позаду мене починає кричати, видавати звуки, ніби її от-от виверне. Скільки триває меса — стільки триває це божевілля. Затискаю вервицю у руках і гаряче молюся - як ніколи у житті. Те саме роблять й інші паломники. Весь той жах неможливо описати словами. Потім очевидці розповіли, що жінка — старша пані з Італії. Доки не почали читати молитву, поводилася як всі нормальні люди. Тримало її п’ятеро чоловіків, включно зі священиком. Родичі стояли поруч і плакали — з відчаю та сорому. Коли завершилася меса, одержима перестала репетувати. Потім її кудись забрали — напевно, на продовження сеансу екзорцизму. Ніколи такого не бачила і чесно — більше не хочу.

Інжир і гранати ростуть просто неба...

Меджугор’є — це одна велика вулиця, обліплена сувенірними крамничками, кафе та пансіонатами, у яких за 10-25 євро можна винайняти скромно обставлену, але чисту кімнатку з душем та туалетом. Колись на життя місцеві заробляли вирощуванням тютюну. За переказами, Мати Божа наказала їм покинути гріховне заняття і пообіцяла, що будуть мати і працю, і хліб. Так і сталося. Порівняно з жителями інших регіонів країни, жителі Меджугор’я та довколишніх сіл хоч і не можуть похвалитися великими статками, але й не бідують.

Національна валюта Боснії і Герцеговини — марка. Одна марка коштує 0,5 євро. Розраховуватись можна як національною валютою, так і євро та хорватськими кунами.

Wi-Fi усюди безкоштовний, але усюди — під паролем.

Супермаркети, магазини і аптеки неподалік церкви розраховані на туристів, і тут все дорожче на 20-30%, тому закуповуватись краще на околицях (тим більше, що зайти туди пішки можна за 20-25 хвилин).

На горі з’явлень можна побути наодинці з Богом.
На горі з’явлень можна побути наодинці з Богом.

Улітку-восени у Меджугор’ї можна безкоштовно поласувати гранатами, виноградом та інжиром. Головне — знати міру, бо меджугорці — народ гостинний, але злодюжці, що безцеремонно внадився до їхнього саду, можуть вистрелити по п’ятій точці сіллю з рушниці.

У середу та п’ятницю у Меджугор’ї постять — їдять тільки хліб та п’ють воду (або непідсолоджений чай). Але зауважила, що строгого посту дотримуються не всі, бо кав’ярні у ці дні були переповнені людьми (переважно італійцями).

Усі віруючі вважають своїм обов’язком відвідати спільноту “Ченаколо”, яку створила італійська монахиня Ельвіра Петроцці для молоді з різними видами залежності. Лікування полягає у щоденних молитвах, пості і фізичній праці. Багатьом вдалося зцілитися та повернутися до нормального життя.

Також віруючі знаходять час, аби побувати у будинку, де мешкає колишній канадський бізнесмен Патрік та його дружина, хорватка Ненсі. Патрік був двічі розлучений. Один з його синів став пияком, донька також двічі розлучилася. Ще один син зізнався, що є геєм. У Патріка було багато грошей, але щасливим чоловік не почувався. Одного разу до рук йому потрапила книжка про дива, які відбуваються у Меджугор’ї. Тоді вперше у житті вирішив піти до сповіді. А незабаром запропонував Ненсі (яка на той час була успішним адвокатом) покинути все і переїхати у Боснію і Герцеговину, у селище, де “небо торкається землі”. Жінка, не довго думаючи, пристала на пропозицію...

Автор дякує за організацію поїздки паломницькому центру Матері Божої Неустанної Помочі (www.palomnyk.info).

Фото автора та Андрія Гелия