Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Нобелівську премію з літератури отримав Боб Ділан

  • 13.10.2016, 13:51
  • 6 646

Лауреатом Нобелівської премії з літератури в 2016 році став музикант Боб Ділан/

Про це повідомляється на офіційному Twitter Нобелівської премії.

У повідомленні зазначається, що премію Ділан отримав "за створення нового поетичного вираження у великій американській пісенній традиції".

Боб Ділан - американський автор-виконавець, художник, письменник і кіноактор.

Він є культовою фігурою в рок-музиці протягом п'яти десятиліть.

За даними опитування журналу Rolling Stone, Ділан є другим (після The Beatles) за значущістю виконавцем в історії музики.

Нобелівську премію з економіки вручили за теорію контрактів

Нобелівською премією з економіки за 2016 рік нагороджені за внесок у вивчення теорії контрактів Олівер Харт і Бенгт Хольмстрьом, які працюють у США.

Про це повідомляється на офіційній Twitter-сторінці Нобелівської премії.

Сума премії з економіки, як й інших Нобелівських премій, в цьому році становить 8 мільйонів шведських крон (932 тисячі доларів).

Церемонія відбудеться 10 грудня в день смерті засновника Нобелівських премій - шведського підприємця і винахідника Альфреда Нобеля.

Нобелівську премію вручили за мирну угоду з терористами

Лауреатом Нобелівської премії став президент Колумбії Хуан Мануель Сантос за мирну угоду з терористичним угрупованням ФАРК.

Про це повідомляє Нобелівський комітет.

Переможця оголосили у столиці Норвегії - Осло.

Президент Колумбії Хосе Мануель Сантос і лідер терористів Родріго Лондоно, відомий під псевдонімом "Тимошенко", домовилися укласти перемир'я через півроку.

На референдумі в Колумбії більшість виборців (50,24%) неочікувано проголосували проти цієї мирної угоди з повстанцями ФАРК.

ФАРК - терористичне ліворадикальне повстанське угрупування Колумбії. У 2001 році Держдепартамент США вніс ФАРК до списку терористичних організацій, Євросоюз пізніше прийняв аналогічне рішення.

Нобелівську премію з хімії присудили розробникам молекулярних машин

Нобелівську премію з хімії отримали троє європейських науковців - Жан-П'єр Соваж, Джеймс Фрейзер Стоддарт та Бернард Ферінга.

Про це повідомляє офіційний сайт Нобелівського комітету.

Науковців нагородили за "проектування та синтез молекулярних машин" - найменших машин у світі, зазначив Нобелівський комітет.

"Вони розробили молекули з керованими рухами, які можуть виконувати завдання, якщо додати енергію", - йдеться у прес-релізі премії.

«Нобеля» з фізики дали за відкриття «секретів екзотичної матерії»

У вівторок, 4 жовтня, у Стокгольмі були оголошені лауреати Нобелівської премії з фізики.

Ними стали Девід Джеймс Таулес, Фредерік Дункан Майкл Холдейн і Джон Майкл Костерліц.

Про це на прес-конференції з нагоди оголошення лауреатів премії повідомив постійний секретар Шведської королівської академії наук Йоран К. Ганссон, інформує Укрінформ.

«Шведська королівська академія наук вирішила нагородити Нобелівською премією з фізики у 2016 році Девіда Джеймса Таулеса, Фредеріка Дункана Майкла Холдейна і Джона Майкла Костерліца за теоретичні відкриття топологічних фазових переходів і топологічних фаз матерій», - оголосив Ганссон.

Він додав, що лауреати-фізики «відкрили секрети екзотичної матерії».

Чотири мільйони шведських крон отримає Девід Джеймс Таулес, а ще чотири розділять між собою Фредерік Дункан Майкл Холдейн і Джон Майкл Костерліц.

Нобелівські комітети до моменту оголошення нічого не повідомляють ані про претендентів на премію, ані про тих, хто їх висунув.

У середу, 5 жовтня, Нобелівський комітет оголосить лауреата з хімії. Ім'я володаря Нобелівської премії миру стане відомо 7 жовтня, а премії в області економіки - 10 жовтня.

Стало відомо, хто отримав Нобелівську премію у сфері медицини

Нобелівський комітет при Каролінському медичному інституті визначив лауреата Нобелівської премії з фізіології та медицини.

Її присудили японському біологові Йошиниру Осумі за його відкриття в сфері аутофагії («самопоїдання»).

Він дослідив процес деградації компонентів клітини всередині неї.

Імена інших вчених, представлених до нагороди не розголошуються.

Згідно з правилами фонду, цю інформацію можна буде розсекретити лише через 50 років.

Церемонія нагородження лауреатів відбудеться 10 грудня в Стокгольмі, в день смерті засновника премії Альфреда Нобеля. Розмір премії цьогоріч становить вісім мільйонів шведських крон (932 тисячі доларів США).

Джерело: 24 Канал

Схожі новини