Передплата 2024 ВЗ

Сирія висунула свої умови щодо політичного завершення війни

  • 25.09.2016, 09:48
  • 4 791

»Політичне розв’язання конфлікту у Сирії повинно ґрунтуватися на повазі до територіальної цілісності країни».

Про це заявив у виступі на Генеральній асамблеї ООН заступник міністра закордонних справ цієї країни Валід аль-Моуалем.

«Ми нагадуємо про свою конструктивну позицію стосовно політичного вирішення. Воно має будуватися на повазі до суверенітету, незалежності та територіальної цілісності Сирії і єдності її населення», — сказав аль-Моуалем, якого цитує Укрінформ.

Він додав, що першим кроком має стати формування уряду національної єдності та створення конституційного комітету. «Воно має розпочатися із започаткування уряду національної єдності, який складатиметься із представників влади та усіх груп опозиції, і матиме завданням створення конституційного комітету. Щойно нова конституція буде затверджена сирійцями на референдумі, будуть проведені парламентські вибори та сформовано новий уряд на основі нової конституції», - наголосив заступник міністра закордонних справ Сирії.

США, Британія і Франція скликали екстрене засідання ООН щодо Сирії

На екстреному засіданні Ради безпеки ООН в неділю обговорять ескалацію в сирійському Алеппо.

Про це повідомляє Reuters.

Засідання Ради Безпеки ООН щодо ситуації в Сирії скликано з ініціативи США, Великобританії і Франції.

Від авіаударів ВПС Башара Асада і ВКС Росії з 19 вересня в Сирії загинули 323 людини, ще 1 334 поранені.

Про це повідомляє агентство Анадолу.

Згідно з інформацією служб порятунку і лікарів польових госпіталів, після завершення тижневого перемир'я, оголошеного в Сирії 12 вересня, в північній провінції Алеппо поновилися активні авіаудари.

Авіаудари наносяться в основному по житловим масивам: Бустан ель Касир, Мешхед, Келлесе, Фірдевс, Бештакін, Енсарі, Катирджи, Баб ель Найраб, Саліхійін, Мааді, Тарік ель Баб, Сахур, Мердже, Карм Хамуд, Шейх Хадир, Суккері, Шеар, Муйесір і Месекін Ханану. Крім того авіаудару зазнало селище Кафр Хамра.

Авіація режиму Асада і ВКС Росії напередодні також завдали ударів по підконтрольній терористам ІДІЛ району Баб.

П'ять країн і ЄС оголосили ультиматум Росії щодо Сирії

Глави закордонних відомств п'яти країн — Франції, Італії, Німеччини, Об'єднаного Королівства і США, а також верховний представник ЄС Федеріка Могеріні оприлюднили в ніч на неділю спільну заяву щодо Сирії, у якій жорстко розкритикували позицію Росії

Текст заяви оприлюднив Державний департамент США, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Руйнівні події в Сирії цього тижня підкреслили те, про що ми говорили протягом певного часу: на Росії лежить тягар, щоб довести, що вона хоче і може вжити надзвичайних заходів, аби врятувати дипломатичні зусилля з відновлення режиму припинення бойових дій, надати доступ безперешкодної гуманітарної допомоги і створити умови, необхідні для відновлення переговорів під егідою ООН про політичний перехід (в Сирії — ред.)», — наголошується в документі.

При цьому підкреслюється, що «обурливий напад» на гуманітарний конвой, публічні заяви сирійського режиму щодо порушення перемир'я, триваючі повідомлення, що режим використає хімічну зброю, а також наступ режиму на сході Алеппо за підтримки Росії «явно суперечить заявам РФ про те, що вона підтримує дипломатичне рішення».

Країни «п'ятірки» і верховний представник Євросоюзу закликали Росію «вжити надзвичайних заходів, щоб відновити довіру спільних зусиль, в тому числі шляхом припинення невибіркового бомбардування сирійським режимом свого власного народу». У цьому зв'язку в заяві вітаються недавні пропозиції Міжнародної групи підтримки Сирії (ISSG) посилити моніторинг цих зусиль.

«Ми знову підтверджуємо нашу прихильність справі знищення ІДІЛ у Сирії та Іраку, і закликаємо Росію виконувати свою обіцянку й зосередитися насправді на цьому угрупованні», — йдеться в документі.

Крім того, у заяві міститься вимога щодо негайного розширення гуманітарного доступу до всіх районів Сирії, а також заклик до продовження дипломатичних консультацій.

«Терпіння щодо задавненої нездатності чи небажання Росії дотримуватися своїх зобов'язань не є необмеженим. Тому ми також закликаємо Раду Безпеки ООН вжити термінових додаткових заходів у відповідь на жорстокість в цьому конфлікті, й зокрема, в контексті нападу на Алеппо», — наголошується в спільній заяві.

Схожі новини