Передплата 2024 «Добрий господар»

У новій Думі буде тільки одна думка...  

Завдяки «мажоритарці» та апатії російських виборців путінська «Єдина Росія» здобула конституційну більшість.

Знаменита фраза екс-спікера Державної думи РФ Бориса Гризлова “парламент - не місце для політичних дискусій” зберігає свою актуальність. Справді, які до біса дискусії, коли за підсумками виборів аж 343 із 450 крісел у новій Думі займуть представники однієї політичної сили, путінської “Єдиної Росії”? Абсолютну ручну більшість у Думі (з можливістю вносити будь-які зміни до конституції) Кремлю забезпечили мажоритарники: у 203 з 225 одномандатних округів перемогли кандидати від ЄР. За партійними списками, за даними ЦВК, за “Єдину Росію” проголосували трохи більше 54% виборців. Тож якби вибори в Думу відбувалися, як це було раніше, без “мажоритарки”, “Єдина Росія” мала би лише 270 мандатів. Теж більшість - але не конституційна.

Парламентські вибори, що відбулися у Росії минулої неділі, були фактично достроковими - п’ятирічна каденція Думи завершується лише у грудні. Перенесення виборів на вересень у Кремлі пояснили так: бюджет на наступний рік повинен прийняти новий парламент. Хоча раніше з цим завданням справлялися депутати старого... Справжні причини перенесення виборів інші. Якщо вибори у вересні, то виборча кампанія - влітку, у розпал відпочинкового сезону. Народ цієї кампанії навіть не помітив, тож і не дивно, що не зацікавився виборами (вперше тих виборців, що не пішли на дільниці, було більше, ніж тих, що проголосували). А владі тільки того й треба було! Виборці, які теоретично могли проголосувати не за “ЄР”, голосування проігнорували. У Москві, Санкт-Петербурзі, інших великих містах явка була нижчою від 30%... Зате у густонаселених республіках Північного Кавказу, зокрема у Чечні, проголосували понад 90% виборців. Причому проголосували “правильно”, тобто за “Єдину Росію”.

Чому в Кремлі вирішили перестрахуватися і організували вибори на три місяці раніше? Рейтинг “Єдиної Росії” падає. На початку серпня, за даними відносно незалежного Центру Левади, за “ЄР” хотіли голосувати 39% росіян, а вже наприкінці серпня - тільки 31%. Навіть контрольовані владою соціологи не малювали перед “ЄР” райдужних перспектив, обіцяючи партії влади на виборах максимум 40%. Аби збільшити підтримку “ЄР”, треба було зменшити явку, і влада з цим завданням впоралася. Як наслідок, оприлюднений відразу після голосування екзит-пол Всеросійського центру вивчення громадської думки прогнозував “Єдиній Росії” вже пристойнішу цифру - 44,5% голосів. Які “дотягнули” аж до 54%...

343 депутати від “ЄР” - це аж на 105 більше, ніж у попередній Думі. Крім “єдиноросів”, у нижній палаті парламенту РФ присутні три партії з так званої системної опозиції (тобто повністю контрольованої Кремлем): комуністи мають 42 мандати, ЛДПР Жириновського - 39, “Справедлива Росія” - 23. По одному депутату провели на одномандатних округах націоналістична “Родіна” і лояльна до влади “Громадянська платформа”.

Жодного депутата від справжньої опозиції у Думі не буде. “Яблоко” Григорія Явлінського здобуло на виборах за партійними списками 1,77% голосів, а “Парнас” Михайла Касьянова - “аж” 0,7%... Навіть ті росіяни, що не вірять “шахраям і злодіям” із “Єдиної Росії”, не готові голосувати за опозиційні партії. Хтось боїться, що вони “розвалять країну”, а хтось не вірить нікому, розчарувавшись у всіх політичних силах РФ. Зневірені люди не йдуть голосувати. І в такий спосіб іще більше зміцнюють “керовану демократію” Путіна...

Оскільки експеримент із перенесенням парламентських виборів був для Кремля вдалим, не виключено, що його повторять і на виборах президентських. Вони мають відбутися у березні 2018 року. Путін говорить, що він іще не визначився, піде на наступний термін чи ні, але це, очевидно, гра на публіку... Для чого владі переносити президентські вибори? Путіну важливо не просто перемагати, а перемагати вже у першому турі, з потужним результатом - аби у народі не зародилася підозра, що з віком (7 жовтня Путіну виповниться 64 роки) їхній всесильний “національний лідер” стає слабшим.

Підтримка Путіна забезпечується у Росії негласним договором між Кремлем і населенням: люди слухняно голосують за владу, а та гарантує їм постійне зростання рівня життя. Поки барель нафти був по сто з гаком доларів, путінська влада цей договір виконувала. Пенсіонерам, скажімо, щороку збільшували пенсії акурат на відсоток інфляції. Але тепер, коли барель нафти кош­тує менше 50 доларів, Кремль змушений економити. Інфляція 2015 року становила у РФ 12,9%, а пенсії підняли в лютому 2016-го тільки на 4%. Мовляв, грошей немає, але ви тримайтеся...

Нафта не дорожчає, санкції ЄС і США, хоч і половинчасті, російській економіці також не допомагають... Невдоволення багатьох росіян рівнем свого життя, побоюються у Кремлі, може вдарити по рейтингу Путіна. Чим швидше провести президентські вибори, тим цей удар буде слабшим... Замість березня 2018-го Путіна можуть переобрати у вересні 2017-го, у так званий єдиний день голосування. Зараз цього дня проводять місцеві й парламентські вибори, але конституційна більшість у Державній думі може призначити на “єдиний день” ще й президентські.

«Однопартійна держава, нове КДБ і старий лідер у Кремлі»

«Через три тижні Володимиру Путіну виповниться 64. Стільки ж було Леоніду Брежнєву 1970 року, коли очолюваний ним СРСР увійшов у десятиліття економічної стагнації і посилених політичних репресій, - написав оглядач Radio Free Europe Radio Liberty Браян Вітмор. - Ми вже це бачили: однопартійна держава, нове КДБ і старий лідер у Кремлі... Путін рухається подалі від моделі управління, на яку покладався протягом більшої частини свого правління. Симуляція демократії, обмежений плюралізм і баланс бюрократичних кланів ідуть у минуле. Монолітне правління, чистки серед еліт і жорстокі репресії знову в грі». Нове КДБ, про яке згадує Вітмор, - це Міністерство державної безпеки. Як повідомив “Коммерсант”, нове силове відомство об’єднає функції ФСБ, ФСО (Федеральної служби охорони) та СВР (Служби зовнішньої розвідки). Як кажуть джерела “Коммерсанта”, йдеться про повернення Федеральній службі безпеки функцій радянського КДБ.

Схожі новини