Передплата 2024 «Добрий господар»

У США розслідують причетність Манафорта до корупції в Україні

  • 20.08.2016, 10:04
  • 4 946

Мін’юст США і ФБР проводять розслідування можливих зв’язків США з корупційною діяльністю Януковича, в тому числі діяльність фірми Пола Манафорта.

Про це повідомляє CNN.

Всестороннє розслідування вивчає, чи використовувались американські компанії і фінансова система у здійсненні корупційної діяльності екс-президента Віктора Януковича.

Розслідування також досліджує діяльність інших фірм, пов’язаних із колишнім українським урядом, включаючи Podesta Group, керівник якої, Тоні Подеста є братом Джона Подести, керівника виборчого штабу кандидата в президенти США від Демократичної партії Хілларі Клінтон.

Трампу порадили знятись із виборів через "гроші Януковича"

Директор голландського дослідницького центру Cicero Foundation Марсель Ван Герпен вважає, що республіканцю Дональду Трампу час знятися з виборів через корупційний скандал.

Про це він написав у Twitter, передає "Голос Америки".

"Голова виборчого штабу Трампа Манафорт отримав 12,7 мільйона доларів за послуги уряду Януковича в Україні. Час Трампу зніматись з виборів!", - написав Ван Герпен.

НАБУ: "Причетність Манафорта до «чорної бухгалтерії» ПР буде складно довести"

Серед прізвищ осіб у списку так званої «чорної бухгалтерії» Партії регіонів дійсно значиться прізвище керівника штабу кандидата в Дональда Трампа — Пола Манафорта.

Однак довести його причетність до корупційних схем «регіоналів» буде складно.

Про це під час прес-конференції заявив директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник, передає журналіст Громадського Дмитро Реплянчук.

«Що стосується Манафорта. Серед прізвищ осіб у списку так званої «чорної бухгалтерії» Партії регіонів значиться це прізвище. Відповідно до цих списків на витрати, пов'язані з цією особою, починаючи з 20 листопада 2007 року, було виділено понад 12 млн доларів. Останній запис датується 5 жовтня 2012 року», — сказав Ситник.

Проте, за його словами, наявність прізвища Манафорта в «списках» не означає, що він справді отримав ці кошти, оскільки в графі одержувачів стоять підписи інших осіб.

«Він (Манафорт — ред.) не займав жодної посади в Україні. Це буде довга історія», — визнав Ситник.

Манафорт відхрещується від "чорної готівки" партії Януковича

Керівник передвиборчого штабу кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа Пол Манафорт заперечує отримання 12,7 млн доларів з "чорної бухгалтерії" партії Віктора Януковича.

Про це повідомляє у понеділок журналіст телеканалу NBC Хейлі Джексон.

"Я ніколи не отримав жодної незаконної оплати… Припущення, що я отримував якісь готівкові платежі — необґрунтовані, дурні і безглузді", — сказав Манафорт.

Він також стверджує, що ніколи не працював на владу України чи Росії. Водночас він підтвердив, що дає політичні консультації як у США так і за кордоном.

За словами Манафорта, "всі політичні виплати, які йому спрямовувалися, призначалися для команди (як місцевої так і за кордоном), яка проводить для нього опитування та дослідження".

Політтехнолог зазначив, що його робота в Україні "завершилась після виборів у жовтні 2014 року".

Він назвав публікацію NYT атакою на свою репутацію, та стверджує, що журналісти не дотримались стандартів та не перевірили факти.

Манафорт також підкреслив: у статті, зокрема, вказано, що "немає доказів, що він отримував якісь готівкові кошти від будь-кого з українських чиновників".

NYT: «Керівник штабу Трампа отримав $12,7 млн з "чорної каси" Партії регіонів»

Очільник передвиборчого штабу кандидата в президенти США від республіканців Дональда Трампа Пол Манафорт міг отримати 12,7 мільйона доларів з України з 2007 по 2012 рік.

Про це йдеться у статті The New York Times, яка посилається на дані НАБУ.

"Амбарна книга Партії регіонів показує $12,7 млн прихованих грошових виплат, призначених для пана Манафорта від проросійської політичної партії пана Януковича з 2007 по 2012 рік", — йдеться в матеріалі.

Слідчі НАБУ кажуть, що виплати були частиною нелегальної системи, в рамках якої здійснювалося, серед іншого, спонсорування посадових осіб на виборах.

В НАБУ стверджують, що ім'я Манафорта 22 рази фігурує в так званій "чорній касі", в якій містяться дані про корупційну діяльність "Партії регіонів" за 5 років.При цьому мета виплат чітко не вказана. Також зазначається, що ці видатки, зафіксовані в записах від руки, не можна звірити з банківськими записами, а також підписи реципієнтів ще не були перевірені.

Підкреслюється, що наявність імені Манафорта в списках "чорної бухгалтерії" Партії регіонів не означає, що він насправді отримав гроші, тому що підписи, які зазначені в колонці одержувачів можуть належати іншим людям.

Адвокат глави передвиборчого штабу Трампа вже заявив виданню, що Манафорт не отримував "ніяких грошових виплат".

Схожі новини