Передплата 2024 «Добрий господар»

У Кабулі вже 80 жертв - ІДІЛ взяла на себе відповідальність за теракт

  • 23.07.2016, 16:20
  • 2 489

Терористичне угруповання "Ісламська держава" взяло на себе відповідальність за теракт у Кабулі, внаслідок якого, за останніми даними, загинули 80 людей.

Про це повідомляє ВВС, передає Укрінформ.

"Так звана Ісламська держава заявила, що був напад на марш протесту в афганській столиці, Кабулі, в результаті якого загинули 80 осіб і поранені 230. Пов'язане з ІДІЛ агентство Amaq заявила, що двоє бойовиків "підірвали пояси смертників на зібранні шиїтів" у Кабулі", - йдеться в повідомленні.

У Кабулі теракт, є загиблі

В результаті вибуху в натовпі протестуючих в Кабулі 61 людина загинула, 207 поранені.

Великий теракт стався сьогодні в афганській столиці: смертник підірвав себе в місці скупчення протестуючих проти будівництва лінії електропередач з Туркменістану в обхід провінцій, населених хазарейцями.

Як повідомляє Reuters, в результаті загинула щонайменше 61 людина, ще 207 поранені, передає УНІАН.

Зазначається, що значна частина центру міста в суботу була блокована у зв'язку з акцією протесту, а заходи безпеки були підвищені, включаючи патрулювання території з вертольотів. Поки ніхто не взяв на себе відповідальність за теракт.

Раніше прес-секретар Міністерства охорони здоров'я Афганістану заявив, що в результаті вибуху загинуло 29 осіб, ще 142 були поранені і госпіталізовані в найближчі лікарні.

Демонстранти-хазарейці вимагають змінити трасу 500-кіловольтної ЛЕП з Туркменістану в Кабул так, щоб вона проходила через територію провінцій Баміан і Вардак, де ті компактно проживають.

Уряд Афганістану місяць тому прийняв рішення про проходження ЛЕП за маршрутом через перевал Саланг та провінцію Парван. На думку влади, інший маршрут ЛЕП буде занадто дорогим і відкладе реалізацію такого необхідного проекту на роки. При цьому, на думку уряду, затверджена траса і так гарантує достатнє електропостачання для Баміана і Вардака, і зовсім не йде на шкоду хазарейцям. ЛЕП через перевал Саланг планується побудувати до 2018 року.

Хазарейці - іраномовний народ монгольського і іранського походження, що населяє центральний Афганістан і становить близько 9% населення країни. Вони є шиїтами при тому, що абсолютна більшість мешканців Афганістану - суніти, і зазнають систематичної дискримінації і фізичного насильства, що особливо було виражене під час перебування при владі ісламістського руху "Талібан" (1996-2001).

Схожі новини