Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В аеропорту «просканують» з голови до п’ят і запросять «на допит»...

Журналіст «ВЗ» – про безпрецедентні заходи безпеки в Ізраїлі

За рік мого перебування в Ізраїлі помітила, що життя людей тут понад усе. Країна, яка постійно перебуває у стані війни, ні на мить не втрачає пильності. У небі літають гвинтокрили, гудуть мотори винищувачів, пілоти вдень і вночі відточують свої військові навички. Тут особливо посилена безпека пасажирів в аеропорту “Бен-Гуріон”. Перевірки речей при вході у супермаркет чи мерію стали такими ж звичними, як чистити зуби зранку. Ізраїльтяни звикли жити в постійній напрузі й побоюванні нових атак терористів, але для туристів такі заходи безпеки - дивина.

Аеропорт — неприступна фортеця

Перше, що дивує туристів після приїзду в Ізраїль, це численні перевірки в аеропорту “Бен-Гуріон”. До мене в гості прилітав брат. Я йому детально розповідала про особливості ізраїльського паспортного контролю. Оскільки він летів сам, і перший раз, то його гарантовано мали відправити на так званий допит. Через неспокійну ситуацію в Україні багато наших співвітчизників так і не потрапляють на середземноморські пляжі. Їх садять на перший же літак і відправляють назад в Україну. Причиною відмови стають неправильні відповіді на запитання про мету візиту до країни. Перед паспортним контролем з усіма, кого запідозрили у бажанні залишитися на нелегальну роботу в Ізраїлі або з інших причин, обов’язково проведуть індивідуальну бесіду.

Безвізовий режим з Ізраїлем ще не дає стовідсоткової гарантії, що вас безперешкодно пропустять на територію цієї країни. Якщо вас відправили на співбесіду, не панікуйте. Перш за все це психологічна перевірка. Чітко й правдиво відповідайте на запитання. Пред’явіть всі необхідні документи, а саме: квиток на зворотний рейс, страховий поліс, запрошення від родичів, їхні номери телефонів чи бронювання готелю. І навіть довідку з вашого місця роботи, де вказано, що ви працюєте, а зараз перебуваєте у відпустці. Після приземлення літака я прочекала брата в аеропорту три години. Як виявилося, його пропустили без проблем, і співбесіда тривала менш як десять хвилин, а от перед ним була чимала черга з пасажирів київського рейсу. З деякими бесідували довше, ніж півгодини.

При вильоті з аеропорту “Бен-Гуріон” заходи безпеки ще більш посилені. Тут немає додаткових металевих рамок, як у Борисполі, але всюди встановлено електронні датчики, на які ви не звертаєте уваги, а ваш багаж уже проскановано. У “Бен-Гуріоні” валізи пасажирів не обмотують плівкою, як це роблять у Борисполі, і не беруть за цю послугу по 70 гривень за кожне місце багажу. Це робиться для того, щоб ваш багаж можна було додатково оглянути під час завантаження у літак. Весь час свій багаж і ручну поклажу треба тримати при собі. Будь-хто може зателефонувати у поліцію й повідомити про підозрілий предмет, залишений без нагляду. На вказане місце швидко прибудуть сапери. Вони обгородять територію, перевірять, чи немає навколо людей, і відправлять робота, який огляне вміст пакета.

Перед тим, як отримати посадковий талон, потрібно знову пройти співбесіду з працівниками служби безпеки. Коли проводжала брата, то більше питань ставили саме мені. Зокрема, питали, чи весь цей час він жив у мене вдома? Де відпочивав? Як часто ми спілкуємося? Йому ж російською на екрані було запропоновано відповісти на кілька запитань, як-от чи сам він пакував свій багаж? Чи не залишав його без нагляду? В аеропорту багато військових у цивільному. Можуть вас зупинити і попросити пред’явити паспорт.

Після терактів у Брюсселі та Анкарі співробітників аеропорту “Бен-Гуріон” засипали проханнями розповісти, як працює їхня система безпеки. Можливо, секрет у тому, що прикордонники «свердлять» прискіпливим поглядом усіх пасажирів? Саме вони вивчають поведінку пасажирів і можуть “вирахувати” людей, яких потрібно перевірити ретельніше.

Стіна безпеки

План будувати роз’єдну­вальну стіну в Україні від Росії ще не втілено у життя, а ось в Ізраїлі така стіна існує з 2002 року. Її будують навколо палестинських територій Західного берега ріки Йордан, і її призначення - захист від терористичних актів палестинців. Будівництво стіни постійно критикують і палестинці, які називають цю споруду «Стіною апартеїду», і деякі міжнародні організації, аргументуючи це порушенням прав людини. Туристи, які проїжджають повз Єрусалим у напрямку Мертвого моря, можуть побачити масштаби цієї споруди. Тут також є блокпости, які особливо ретельно охороняються.

Відвідини Єрусалима не є небезпечними, але конфлікти на Храмовій горі (священне місце для послідовників іудаїзму та ісламу. — Т. К.) часто супроводжуються сутичками та жертвами. Не лише з боку ізраїльтян чи палестинців, а й туристів. Оскільки в старій частині Єрусалима багато воріт, то тут також є військові. Туристичні компанії дбають про безпеку своїх клієнтів, у неспокійні місця туристів не возять.

Кілька разів на рік — навчальні тривоги

Охорона жителів Ізраїлю лежить на плечах військових. Але населення країни інформаційно підковане та знає, як поводитись у разі непередбачуваної атаки. Кілька разів на рік проводять навчальні тривоги. Дітей у школах навчають правил безпеки. Вони знають, як поводитись у разі небезпеки, де ховатися у випадку ракетного обстрілу. Якщо сирена навчальна, то включається не на повну силу, щоб було зрозуміло, що ведуться тренування. Повітряний простір Ізраїлю охороняє «Залізний купол» (система протиракетної оборони, яка здатна перехоплювати та знищувати тактичні некеровані ракети та артилерійські снаряди, випущені з відстані від 4 до 70 км з траєкторією, що може загрожувати населеним пунктам. — Т. К.). Система засікає ворожу ракету і випускає контрракету, яка її збиває.

Гуляючи містами Ізраїлю, можна помітити вказівники до бомбосховищ. Вони розраховані на певну кількість людей. Там є запаси їжі, води, засоби першої допомоги, а також вентиляційні люки і обов’язково кілька виходів. В ізраїльських будинках чи квартирах є «кімнати безпеки» з броньованого бетону з товщиною стін мінімум 25 см. Вона захищає від отруйних газів та бомбардування.

Фото автора

Схожі новини