Передплата 2024 ВЗ

«Підлога була у краплях запеченої крові»...

Теракт у стамбульському аеропорту українців не налякав. Літаки у цьому напрямку — заповнені вщерть.

У Туреччині стався черговий теракт. В аеропорту імені Кемаля Ататюрка у Стамбулі пролунали потужні вибухи: один — у зоні прильотів міжнародних рейсів, інший — у зоні прильоту внутрішніх. Третій прогримів біля станції метро неподалік аеродрому. Один із терористів відкрив по людях вогонь з автомата. Загинуло щонайменше 36 осіб (є дані, що їх кількість сягає 41). Дві з половиною сотні — поранено (з них півтори залишаються у лікарнях). Як повідомило провідне турецьке видання Hurriyet, серед жертв теракту є десятеро іноземців та троє осіб з подвійним громадянством. За інформацією Департаменту консульської служби МЗС України, одна українка загинула. Ще одному громадянину України осколок поцілив у ногу - чоловіка доправили до лікарні у середньому стані важкості. Його життю нічого не загрожує.

Як повідомив в ефірі Еспресо.TV генеральний консул України у Стамбулі Василь Боднар, жертвою теракту стала 56-річна Лариса Цепакова. Разом із чоловіком відпочивала у Туреччині. Подружжя якраз поверталося в Україну, очікувало на рейс до Одеси. За попередньою інформацією, осколок поранив жінці ногу. Очевидно, перебив артерію, бо українка померла від втрати крові.

Губернатор Стамбула Васип Шахін заявив, що теракт могли здійснити три терористи-смертники. За версією одного із турецьких чиновників, в атаці взяло участь не менше чотирьох нападників.

“Один із терористів на вході у термінал аеропорту почав хаотично стріляти по людях з автомата Калашникова, а потім підірвав себе. Його напарники — терористи з поясами шахіда - ввійшли у будівлю аеропорту і у момент, коли проходили через рамки металошукача, активували детонатор”, - розповів в ефірі CNN Turk міністр юстиції Туреччини Бекір Боздаг.

Провідне турецьке видання Hurriyet описало подробиці теракту: “Охоронці аеропорту помітили підозрілого чоловіка, який у спеку (у Стамбулі того дня було +27°С. - Авт.) був у куртці. Він підійшов до двох чоловіків. Терористи зрозуміли, що за ними стежать. Вони дістали з-під поли автомати Калашникова, розстріляли поліцейських на вході у будівлю аеропорту і забігли всередину. Один із них підірвав себе перед металошукачем, на першому посту безпеки. Другого убили під час перестрілки. Третього — взяли живим”.

За словами очевидців, яких цитує Reuters, нападник відкрив хаотичний вогонь по людях, що перебували у міжнародному терміналі вильотів. Пострілів свідки нарахували не менше півсотні.

“Гортав журнали у черговому магазині, як почув характерний звук стрільби. 2-3 секунди стояла німа тиша, і ось уже хвиля людей жене вздовж прилавків — панічно кричать, кидають валізи і зносять усе на своєму шляху. Встиг схопити двох китайців із сусіднього ряду і сховатися у складське приміщення, де зачаїлося кілька продавців. Прогримів перший вибух, другий, - описує пережите очевидець Андрій Ростока. - Потім усією групою приєдналися до основного натовпу. Море сліз, глибокої істерики і повної розгубленості на обличчі кожного другого. Нас переміщали по аеропорту протягом кількох годин. З різного боку лунали постріли, люди просто сходили з розуму. З криками витискали скляні двері виходів. Коли оголосили евакуацію, всіх скерували у вихід старого терміналу. Вирвана конструкція стелі, скло від розбитих вікон, вся підлога — у краплях запеченої крові”. Як розповів “ВЗ” пан Андрій, він летів зі Львова в Ірак з пересадкою у Стамбулі.

Деякі політики зробили припущення, що до теракту причетна заборонена у Туреччині Робітнича партія Курдистану, однак тепер схиляються до думки, що за цим стоїть терористична організація “Ісламська держава” (таку гіпотезу висунув, зокрема, прем’єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим). Наразі жодне з терористичних угруповань не взяло відповідальності за теракт у Стамбулі. Турецька опозиція взялася критикувати чинну владу. “Коли бомби вибухають у таких місцях як аеропорт імені Ататюрка, задаємося питанням, чим займається влада цієї країни, міністр внутрішніх справ, розвідка і поліція”, - обурюється заступник лідера парламентської групи Народної демократичної партії Ідріс Балукен.

Посольство України у Туреччині радить тимчасово утриматися від поїздок до цього міста. У Туреччині теракти — не рідкість. Були вони і у Стамбулі, але до цього часу — переважно біля поліцейських відділків. Цільово туристів терористи не атакували.

Стамбул — один із найбільш затребуваних напрямків серед українців. Зі Львова щодня здійснюється мінімум один рейс, з Одеси — три, з Києва — чотири. Літають літаки з Дніпра та Івано-Франківська (щонайменше по одному щодня з пересадками). Українців приваблює недорогий відпочинок на курортах Туреччини і можливість придбати одяг за помірними цінами, який потім перепродують в Україні.

“Хвилювалися, чи не почнуть клієнти відмовлятися від поїздок. Але із тих, що забирали документи, лише один запитав, чи безпечно зараз відпочивати у Туреччині. Це навіть трохи лякає. Війна на сході зробила українців товстошкірими — вони нічого не бояться, - прокоментувала “ВЗ” директор туристичної компанії “Трайдент” Ірина Мала. - До курортних зон терористи ще жодного разу не добиралися, тож є надія, що так буде і надалі. А в аеропортах після того, що трапилося, безумовно, посилять заходи безпеки. Цього року турки пішли назустріч відпочивальникам, пропонують хороші знижки на проживання. Російських туристів вони втратили. Теракти створюють імідж небезпечної країни. Тож турки просто змушені працювати собі у збиток. Можуть подешевшати номери у готелях, але туди ще треба якось дістатися. Наразі всі рейси заповнені. Вільних місць у літаку раніше 13-20 липня не знайдете”.

Фото Associated Press

Схожі новини