Передплата 2024 «Добра кухня»

Керрі летить до Лондона та Брюсселя обговорити Brexit

  • 26.06.2016, 09:12
  • 5 683

Переговори про деталі виходу Великобританії з Євросоюзу можуть зайняти не менше двох років.

Державний секретар США Джон Керрі у понеділок, 27 червня, летить до Європи. Про це повідомляє агентство AFP з посиланням на офіційну заяву американської влади.

За повідомленням, у зв'язку з кризою, в якій опинилася Європа після Brexit, Керрі відвідає Лондон і Брюссель.

Близько 2,8 млн британців вимагають повторного референдуму щодо ЄС

Близько 2,8 мільйонів жителів Великобританії підписали петицію з вимогою повторного референдуму щодо членства країни в ЄС.

«Ми, що нижче підписалися, закликаємо уряд її Величності запровадити правило, яке передбачає, якщо за те, щоб залишитися або за те, щоб вийти проголосують менше 60% при явці менше 75% має бути призначений інший референдум», — йдеться в петиції, передає Громадське.

Так, за станом на 8:00 неділі за Києвом петицію підписали 2,786,227 осіб.

Стерджен: "Шотландія проти виходу з ЄС"

Прем'єр-міністр Шотландії Нікола Стерджен заявила, що її країна не хоче виходити з Євросоюзу Бо 62% населення проголосувало проти Brexit.

Про це повідомляє The Telegraph, передає gazeta.ua.

"Кінцеві результати референдуму у Великій Британії ще не оголошені. Але голосування показало, що мешканці Шотландії бачать своє майбутнє у складі Євросоюзу", - сказала Стерджен.

Прем'єр додала, що Шотландія почне переговори з Брюсселем, щодо збереження місця в Євросоюзі.

Також колишній лідер шотландських націоналістів Алекс Салмонд — запропонував провести повторний референдум за незалежність Шотландії від Британії.

Також проти виходу з ЄС Північна Ірландія. За збереження стосунків з Євросоюзом там проголосувало 55,7% людей.

"Результати референдуму у Північній Ірландії — позбавляють британський уряд права представляти нашу країну", - розповів Деклан Кірні, представник націоналістичної партії "Шин Фейн".

Незадоволені результатами референдуму вийшли на протести у Лондоні

У Лондоні ті, хто незадоволений результатами референдуму, вже вийшли протестувати.

Сотні молодиків зібрались біля будинку парламенту. А на сайті британського уряду понад 800 тисяч людей вже підписали петицію про повторний референдум.

Більшість прибічників виходу, і так званої незалежності Британії від ЄС — люди старшого віку.

"Британська молодь в розпачі. Ми розчаровані, що тепер в нас може не бути можливості жити і працювати закордоном як раніше. Це може стати недоступним для нас", — сказала студентка Беатріс Боулз.

Понад мільйон людей вимагають повторного референдуму щодо Brexit

За проведення повторного референдуму щодо членства Великої Британії у ЄС підписалися вже більше одного мільйона людей.

Про це свідчить кількість підписів під петицією.

Станом на 13:00 за київським часом під петицією свої підписи поставили 1,068,824 осіб.

Всі вони виступають з вимогою провести ще один референдум про членство Великої Британії в Євросоюзі.

"Ми, що нижче підписалися, закликаємо уряд її Величності запровадити правило, яке передбачає, якщо за те, щоб залишитися або за те, щоб вийти проголосують менше 60% при явці менше 75% має бути призначений ще один референдум", - йдеться у тексті петиції.

Парламент Великобританії повинен буде обговорити цю пропозицію, оскільки воно набрало вже більше 100 тис. підписів.

Штайнмаєр закликає "не мститися" Великій Британії за Brexit

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр наголосив, що країни ЄС мають прийняти вибір Сполученого Королівства.

Про це повідомляє "РБК".

"Ми повинні прийняти вибір, який було зроблено, і не шукати помсти", - зазначив він.

Штайнмаєр наголосив, що попереду важкі переговори про умови виходу Британії з ЄС, однак європейські лідери планують знайти консенсус у вирішення проблеми з високим рівнем безробіття серед молоді та інших питань, які підняв референдум у Великій Британії.

На думку глави німецького МЗС, країни ЄС повинні зосередитися на досягненні згоди в таких областях, як безпека, міграція і економічне зростання

Обама: "США та Велика Британія продовжить тісну взаємодію після Brexit"

Президент США Барак Обама оголосив, що його країна продовжить тісну взаємодію з Великою Британією після її виходу з Євросоюзу.

Президент США Барак Обама оголосив, що його країна продовжить тісну взаємодію c Великою Британією після виходу Сполученого Королівства з Євросоюзу

Таку заяву глава держави зробив в ході свого виступу на Форумі глобальних підприємців в Стенфордському університеті (штат Каліфорнія), повідомляєReuters.

"Не дивлячись на зміни у відносинах Великої Британії і ЄС, наш зв'язок зі Сполученим Королівством залишиться колишнім. ЄС також залишиться одним з наших незамінних партнерів", - зазначив Обама. За його словами, економічні та фінансові команди двох держав продовжать співпрацю "для забезпечення підтримки економічного зростання і стабільності".

Крім того, він обговорив підсумки референдуму з прем'єр-міністром Великої Британії Девідом Кемероном, назвавши політика "видатним другом і партнером на світовій арені".

"Грунтуючись на нашій бесіді, я впевнений, що Британія прихильна спокійному виходу з ЄС", - сказав Обама.

Британія може провести повторний референдум

Петиція щодо повторного проведення референдуму з питання виходу зі складу ЄС набрала достатню кількість голосів, щоб уряд і парламент розглянули її.

Петиція, яку було оприлюднено на сайті парламенту держави, отримала понад 132 тисячі підписів, передає Еспресо.TV.

Для того, щоб її розглянув британський уряд, необхідно було отримати 10 тисяч підписів, а парламент - 100 тисяч підписів. Таку несамовиту кількість прихильників перегляду результату вдалося зібрати за півдня.

До того ж, документ мав знаходитися на сайті протягом 5 місяців.

Євросоюз виключає перегляд умов членства Британії - заява керівництва ЄС

Угода між Британією та ЄС про нові умови членства країни припиняє своє існування, і жодного її перегляду не буде.

Про це йдеться в заяві президента Єврокомісії Жан-Клод Юнкера, глави Європейської Ради Дональда Туска, президента Європарламенту Мартіна Шульца і прем'єра головуючих у Раді ЄС Нідерландів Марка Рютте.

"Як було погоджено, "Нове рішення для Об’єднаного Королівства у Європейському Союзі", якого було досягнуто під час саміту ЄС, що відбувся 18-19 лютого 2016 року, не набуде чинності та припиняє своє існування. Не буде жодних перемовин про перегляд документу", - наголосили політики.

"Що стосується Об’єднаного Королівства, ми сподіваємося, що воно у майбутньому буде тісним партнером Європейського Союзу. Ми очікуємо, що країна сформулює свої пропозиції з цього питання. Будь-яка угода, що її буде укладено з Об’єднаним Королівством як з країною з-поза меж ЄС, повинна буде відображати інтереси обох сторін та бути збалансованою у питаннях прав і обов’язків", - відзначається в документі.

Клімкін: "Brexit не вплине на рішення ЄС про безвізовий режим для України"

Результати референдуму про вихід Великобританії з ЄС (Brexit) не вплинуть на рішення Євросоюзу про безвізовий режим для України.

Як передає УНІАН, про це міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив сьогодні журналістам після засідання уряду, відповідаючи на запитання, чи вплине Brexit на надання Україні безвізового режиму з боку ЄС.

«Ключові питання, такі як безвізовий режим, - вони однозначно не опиняться на якомусь додатковому треку, додатковому напрямку. Тут у нас є політична позиція всіх країн ЄС», - сказав він.

Міністр нагадав, що єдиною умовою надання Україні безвізового режиму є виконання всіх вимог Євросоюзу.

«Я говорив з багатьма представниками країн (ЄС), ми аналізували різні варіанти голосування в Британії, і політична позиція була однозначно чіткої — спочатку виконання Україною всіх зобов'язань, а Європейська комісія чітко сказала, що ми їх виконали. Зараз схвалення Європарламентом механізму оцінки міграційних ризиків у разі виникнення таких ризиків. Це, я сподіваюся, буде зроблено до річної паузи, і потім, відповідно, політичне рішення. Причому політичне рішення окремо по кожній країні. Ось це і є ключовий елемент політичної позиції, і над цим будемо працювати», - підкреслив Клімкін.

«Зараз ми повинні додатково працювати з Європарламентом, було дуже багато зустрічей, процес потрібно прискорювати», - додав він.

Климпуш-Цинцадзе: "Brexit не відстрочить безвізовий режим для українців"

Віце-прем'єр-міністр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе пояснила, як референдум про вихід Великобританії зі складу ЄС вплине на долю безвізового режиму для України.

Про це вона розповіла журналістам після засідання Кабінету міністрів у п’ятницю, передає 24 Канал.

«Ми можемо думати про те, що може бути якась відстрочка рішення, але я все одно б вважала, що ми цілком обґрунтовано повинні безвізовий режим чекати в цьому році восени, і я не бачу причин для того, щоб це рішення про надання безвізового режиму було нам не надано», — сказала Климпуш-Цинцадзе.

На думку віце-прем’єра, після такого рішення британців ЄС більше сконцентруються на своїх внутрішніх проблемах і вирішенні тієї кризи, яка виникла після результатів референдуму у Великобританії.

G7 заявляє про тяжкі наслідки для економіки через Brexit

Країни G7 прокоментували результати референдуму у Великій Британії щодо виходу з Євросоюзу.

Про це повідомляє видання AFP на своїй офіційній сторінці у Twitter, передає Еспресо.TV.

"Представники G7 попереджають про "негативні наслідки", які викликають нестабільність ринку через референдум Brexit", - йдеться у повідомленні.

Дуда про Brexit: "Треба уникнути ефекту доміно"

Європейські лідери повинні зробити все можливе, щоб уникнути ефекту доміно у зв’язку з виходом Великої Британії з ЄС.

Про це заявив у п’ятницю президент Польщі Анджей Дуда, передає Укрінформ.

“Це також важливий сигнал для лідерів ЄС, що у цій ситуації ми повинні зберегти єдність і цілісність. По-друге, треба зробити все можливе, щоб уникнути ефекту доміно, аби суспільства інших країн не заявили, що вже не хочуть бути членами європейської спільноти”, - підкреслив Дуда.

Він зазначив, що попри вихід Великої Британії з ЄС, Польща хоче зберегти з нею тісні контакти в економічній, військовій та політичній сферах.

У свою чергу голова Ради міністрів Польщі Беата Шидло зазначила, що Brexit є наслідком того, що проблеми в ЄС роками накопичувалися і не вирішувалися.

“Результат британського референдуму, насамперед, є результатом кризових явищ, які вже тривалий час мають місце в ЄС, які не розв’язувалися - європейські політики не вміли їх розв’язувати - і які просто замовчувалися”, - зазначила Шидло.

Вона наголосила, що метою польського уряду є “будівництво сильної й об’єднаної Європи суверенних народів”. Шидло додала, що саме таку концепцію розвитку ЄС вона представить на саміті Спільноти на наступному тижні.

Байден про Brexit: "США розраховували на інший результат"

Віце-президент США Джо Байден прокоментував результати референдуму у Великобританії щодо виходу з ЄС.

За його словами, США хотіли б іншого результату Brexit, передає Reuters.

"Я повинен сказати, що ми очікували на інший результат. Ми хотіли б іншого результату", - заявив Байден.

При цьому він наголосив, що США поважають рішення британців про вихід країни із Європейського союзу.

Єврокомісія: "Закликаємо Британію якомога швидше вийти зі складу ЄС"

У Європейському Союзі висловлюють жаль з приводу результатів референдуму у Великій Британії, очікують від уряду цієї країни швидкої реалізації відповідного рішення.

Як передає УНІАН, відповідну заяву від імені керівників Єврокомісії Жана-Клода Юнкера, Ради ЄС Дональда Туска, Європарламенту Мартіна Шульца та прем’єр-міністра Нідерландів, що головують у ЄС, Марка Рютте оприлюднив Юнкер.

"Народ Великої Британії у вільному і демократичному процесі висловив бажання залишити Європейський Союз. Ми шкодуємо щодо цього рішення, але поважаємо його. Це безпрецедентна ситуація, але ми єдині в нашій відповіді. Ми будемо стояти твердо та відстоювати основні цінності ЄС із забезпечення миру і добробуту своїх народів. Союз 27 держав-членів триватиме", - йдеться у заяві.

Лідери Євросоюзу заявили, що очікують від уряду Сполученого Королівства якнайбільш швидкої реалізації цього рішення, "яким би хворобливим не був процес".

"Будь-яка затримка надмірно продовжить невизначеність. У нас є правила, як це зробити впорядкованим чином", - сказав Юнкер, вказавши на статтю 50 Договору про Європейський Союз, якою передбачена процедура в разі рішення країни вийти із ЄС.

"Ми готові швидко розпочати переговори зі Сполученим Королівством щодо термінів та умов виходу з Європейського Союзу. Поки цей процес переговорів не завершиться, Сполучене Королівство, як і раніше, є членом Європейського Союзу, з усіма правами та обов'язками, які з цього випливають. Відповідно до договорів, які ратифікувало Сполучене Королівство, законодавство ЄС продовжує застосовуватися в повній мірі і в Сполученому Королівстві", - заявили лідери ЄС.

Коментуючи рішення під назвою "Нове врегулювання для Сполученого Королівства в рамках Європейського Союзу", ухвалене Європейською Радою 18-19 лютого 2016 року, лідери ЄС вирішили, що воно не вступає в силу і припиняє своє існування.

"Там ніяких нових переговорів не буде. Що стосується Сполученого Королівства, то і в майбутньому ми сподіваємося мати його як близького партнера Європейського Союзу. Ми очікуємо, що Сполучене Королівство сформулює свої пропозиції з цього питання. Будь-яка угода, яка буде укладена зі Сполученим Королівством як третьою країною, повинна буде відображати інтереси обох сторін та бути збалансованою з точки зору прав і обов'язків", - наголошується в заяві.

У Британії сказали, хто здебільшого голосував за Brexit

Підрахунок результатів референдуму в Великобританії щодо членства в ЄС показав, що вихід країни з Єврозони підтримували переважно літні люди, молодь проголосувала проти Brexit.

Про це повідомляє видання "Mirror", передає Укрінформ.

"Велика частина молодих людей голосувала, щоб залишитися (в ЄС - ред.), але виявилася у меншості. Вони голосували за своє майбутнє, але його у них забрали", - заявив лідер Партії ліберальних демократів Тім Фаллон.

Зазначається, що 72% людей у віці від 18 до 24 років проголосували проти виходу з ЄС. Серед пенсіонерів (65 років і старше) 59% підтримали вихід Британії з Єврозони. Голоси людей середнього віку розділились майже порівну, пише видання.

Меркель відреагувала на Brexit

Канцлер Німеччини Ангела Меркель висловила "великий жаль" через результати референдуму у Великобританії.

Про це повідомляє The Associated Press у Twitter.

Німецький канцлер заявила, що Німеччина має "особливий інтерес і особливу відповідальність" в питанні утримання європейської єдності у майбутньому.

Меркель заявила що зустрінеться з головою Європейської Ради Дональдом Туском, президентом Франції Франсуа Олландом, прем'єром Італії Маттео Рензі у Берліні в понеділок.

Столтенберг: "Британія залишатиметься сильним союзником НАТО"

Генсек НАТО зробив заяву за підсумками референдуму в Британії.

«Британці вирішили покинути Європейський Союз...я знаю, що позиція Сполученого Королівства в НАТО залишиться незмінною. Великобританія буде залишатися сильним і прихильним союзником по НАТО, продовжуючи відігравати свою провідну роль у нашому Альянсі", - цитує генерального секретаря НАТО Йенса Столтенберга прес-служба Альянсу.

За словами Столтенберга, на сьогодні, коли "ми стикається з нестабільністю і невизначеністю", НАТО є важливою, як ніколи раніше, платформою для співпраці між європейськими союзниками, а також між Європою і Північною Америкою.

Генсек НАТО також відзначив, що Альянс зберігає свою прихильність до більш тісної співпраці з ЄС, над чим будуть працювати на Варшавському саміті в липні. Читайте також "Євросоюз вмирає": У Британії чекають на референдум щодо членства в ЄС ще в чотирьох країнах

"Ми будемо розширювати наше співробітництво, тому що ми разом більш ефективні в підтримці наших спільних цінностей і збереженні наших народів в безпеці", - резюмував він.

Порошенко прокоментував вихід Британії з ЄС

Президент України Петро Порошенко висловився щодо результатів референдуму у Великобританії щодо виходу з Євросоюзу.

Про це президент написав на своїй сторінці у Facebook, передає 24 канал.

"Шкода, але "нам своє робить". Вірю, що, незважаючи на результат референдуму, Британія залишається в Об’єднаній Європі і захищатиме спільні європейські цінності", — зазначив Порошенко.

На думку глави держави, Євросоюз повинен знайти розуміння та компроміс з євроскептиками.

"Вважаю, що сьогодні нагальний виклик для Європейського Союзу — знайти шлях до сердець євроскептиків, аби не дати жодного шансу опонентам європейського інтеграційного проекту та їх щедрим спонсорам. Розраховую, що санкції проти Росії, як країни-агресора, будуть продовжені", — додав він.

Великобританія виходить з Євросоюзу: офіційні результати референдуму

51,9% британців проголосували за вихід королівства з Євросоюзу. 48,1% виступили за збереження країни в ЄС.

Такими є офіційні та остаточні дані підрахунку голосів на референдумі про розрив відносин з ЄС, передає 24 канал.

У кількісному еквіваленті за вихід з ЄС проголосували 17 мільйонів 409 тисяч 265 британців. Проти виходу — 16 мільйонів 141 тисяча 252 британці.

Явка на референдумі склала близько 72%, що є найвищим показником на виборах у Великій Британії з початку 1990-х.

Британці підтримали вихід з ЄС

Після підрахунку більшості голосів прихильники Brexit набрали 52% голосів.

На референдумі у Великій Британії підрахували 99% голосів: перемогли прибічники виходу країни з Євросоюзу.

За таке рішення проголосували 52% громадян, проти - 48%. На даний момент підраховано 99% голосів.

Цього достатньо для підбиття підсумків референдуму, повідомляє РБК, передає УНІАН.

Британія була членом ЄС 43 роки.

Відзначається, що прихильники Brexit лідирували вже після підрахунку половини голосів. За вихід з ЄС висловилися більшість жителів Англії та Уельсу, проти — Шотландія і Північна Ірландія.

Повністю підраховані голоси жителів Уельсу (854,572 "за" вихід з ЄС і 772,347 "проти"), Північної Ірландії (349,442 "за" і 440,437 "проти") і Шотландії (1,018,322 "за" і 1,661,191 "проти").

Явка у Вельсі становила 71.7%, Шотландії - 67.2%, Північній Ірландії - 62.9%.

Згідно з повідомленням, дані, що приходять з Британії, значно вплинули на світові фондові біржі та ринки валют.

Так, фунт стерлінга впав до мінімуму за тридцять років. Фунт стерлінгів подешевшав на 9,4% і торгувався по 1,3485 долара - це найнижчий рівень з 1985 року.

Курс британської валюти до долара на мінімумі обвалився більш ніж на 11%. Євро впав до американської валюти більш ніж на 3,7%. Азіатські індекси почали знижуватися на новинах про перевагу прихильників Brexit. Японський NIKKEI 225 втратив 3,05%, гонконгський Hang Seng - 3,33%, SSE Comp - 1,21%.

Згідно з прогнозом фінансових аналітиків, європейські майданчики на відкриття втратять 6-7,5%, пише Reuters. Мова йде про британський FTSE 100 index, німецький DAX і французькою CAC.

Світові ціни на нафту у п'ятницю вранці опускалися більш ніж на 6%. Нафта марки Brent дешевшала протягом всієї ночі по мірі надходження даних про лідерство євроскептиків. В 7:56 за Києвом барель північноморської марки торгувався біля позначки $47,97 (— 5,77%).

Шотландія бунтує проти виходу з ЄС

Шотландія бачить своє майбутнє в складі Євросоюзу. Таку заяву зробила перший міністр Шотландії Нікола Стерджен, коментуючи попередні підсумки референдуму про членство Британії в ЄС.

"Шотландія ясно і рішуче проголосувала за те, щоб залишитися частиною Євросоюзу", — цитує її слова ВВС, передає 24 канал.

Раніше вона відзначала, Brexit може стати першим кроком до незалежності Шотландії. Окрім того, колишній лідер шотландських націоналістів Алекс Салмонд вже закликав провести повторний референдум про незалежність Шотландії.

За попередніми даними, 62% населення Шотландії висловилися за збереження членства в ЄС, 38% проголосували за вихід з блоку.

Тим часом ірландська націоналістична партія "Шинн Фейн" заявила про те, що Північна Ірландія повинна отримати дозвіл на проведення референдуму про об'єднання з Ірландією.

"Сьогоднішнє рішення драматично змінює політичний розклад на півночі Ірландії, і ми активізуємо наш давній заклик до проведення голосування", — сказав голова "Шинн Фейн" Деклан Керні.

Європейські політики відреагували на результати референдуму

Лідери країн Євросоюзу емоційно реагують на результати референдуму в Британії про вихід з ЄС.

Про це повідомляє BBC.

"Чорт! Поганий день для Європи", - написав у Twitter віце-канцлер Німеччини Зігмар Габріель.

Глава німецького МЗС Франк-Вальтер Штайнмаєр також назвав підсумки голосування "сумним днем для Європи і для Британії".

"Будь ласка, скажіть мені, що я сплю і що все це тільки поганий сон!" - написав колишній прем'єр-міністр Фінляндії Олександр Стубб.

А член парламенту Нідерландів, євроскептик Герт Вілдерс, навпаки, висловив радість з приводу виходу Британії з ЄС: "Ура Британії! Тепер наша черга. Настав час нідерландського референдуму!".

Лідер французької партії "Національний фронт" Марін Ле Пен також схвалила рішення британських виборців:

"Перемогла свобода! Як я вже говорю багато років, ми повинні провести такий же референдум у Франції і в інших країнах ЄС".

Туск: "Решта ЄС налаштована на єдність"

Після виходу Великої Британії з Євросоюзу лідери решти 27 країн-членів домовилися рішуче зберігати свою єдність.

На цьому наголосив Президент Європейської ради Дональд Туск у своїй екстреній заяві у п’ятницю зранку у зв’язку з рішенням британців вийти із ЄС, повідомляє Укрінформ.

«Упродовж попередніх декількох днів я мав розмови з усіма лідерами ЄС про Brexit, включаючи прем’єр-міністрів, президентів та керівників інституцій ЄС. Сьогодні від імені 27 лідерів я можу сказати, що ми рішуче налаштовані зберігати нашу єдність на рівні 27-ми. Для усіх нас Євросоюз є засадою для нашого спільного майбутнього», - наголосив Президент Європейської ради.

Він вважає, що результати референдуму і подальші процедури виходу Британії не спричинять правового вакууму, адже в ЄС готувалися до такого драматичного сценарію.

Туск також нагадав, що всі процедури виходу Великої Британії з ЄС чітко прописані у відповідних угодах.

Президент Європейської ради також повідомив, що скликає 27 лідерів країн-членів на неформальну зустріч у рамках саміту ЄС, який пройде 28-29 червня.

«Я запропонував лідерам провести широку дискусію щодо майбутнього Євросоюзу», - сказав Туск.

Шульц про Brexit: «Це трагічний і драматичний день»

Президент Європарламенту Мартін Шульц застерігає інші країни ЄС від рішень, які ухвалили британці про вихід із Співтовариства.

Про це він заявив у п’ятницю зранку, реагуючи на результати референдуму про вихід Великої Британії з ЄС, повідомляє Укрінформ.

«Ми поважаємо результати. Ми маємо ясність про те, що Об’єднане Королівство йде своїм власний шляхом», - заявив Президент ЄП.

Водночас він наголосив, що 23 червня стало для Євросоюзу «драматичний і сумним днем».

За словами Шульца, вихід Британії з ЄС матиме «наслідки» для країни, і це є небезпечний шлях для решти країн-членів.

«Настав час діяти серйозно і відповідально. Девід Кемерон несе відповідальність за свою країну. Ми маємо наші відповідальності за майбутнє ЄС. Ви можете бачити, що відбувається із фунтом стерлінгів на ринках. Я не хочу, щоб таке саме сталося з євро», - наголосив Президент Європарламенту.

Схожі новини