Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Порошенко сподівається на єдність та підтримку Європи

  • 21.06.2016, 13:52
  • 2 869

Україна розраховує, що Європа залишиться єдиною і продовжить підтримку України.

Про це заявив президент України Петро Порошенко після зустрічі з президентом Франції Франсуа Олландом, коментуючи майбутній референдум про можливість виходу Великобританії з ЄС, повідомляється на офіційному сайті президента.

"Ми дуже сподіваємося на мудрий вибір британців щодо Brexit. Ми впевнені, що цінності, які об'єднали Європейський Союз, непорушні, і в майбутньому Європа подолає виклики і залишиться сильною і об'єднаною", - наголосив Порошенко.

Раніше повідомлялось, противники і прихильники членства Британії у Євросоюзіпризупинили кампанію щодо референдуму 23 червня після розстрілу невідомим депутата парламенту Джо Кокс.

Олланд: "Санкції проти Росії скасують, якщо Мінські домовленості будуть виконані повністю"

Поетапне скасування санкцій щодо Росії можливе після повного виконання нею Мінських угод.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив президент Франції Франсуа Олланд під час спільної прес-конференції з президентом України Петром Порошенко сьогодні в Парижі.

«Останнім часом ми бачимо звільнення заручників, в плані безпеки (на Донбасі) ми також бачимо значні зрушення, хоча не виконані всі умови та етапи цього (Мінського) процесу. Зокрема, законодавство про проведення виборів на сході України, звільнення всіх заручників... повний пакет Мінських угод повинен бути виконаний», - заявив Олланд.

«Для того, щоб дотримуватися всіх домовленостей і зобов'язань, ми дуже уважно прив'язуємо питання санкцій до цього. Тому що санкції були введені після незаконної анексії Криму, потім санкції були посилені для того, щоб був більший стимул, поштовх для виконання Мінських угод», - зазначив президент Франції.

«Якщо повністю буде виконаний Мінськ, може бути передбачено поетапне зняття (санкцій)», - резюмував Олланд.

Прес-секретар президента України Петра Порошенко за підсумками спільної прес-конференції глав держав, цитуючи Олланда, додав: "Росія поки не виконала Мінськ. Санкції збережуть" .

Порошенко та Олланд зробили заяву щодо безвізового режиму

Президент Франції Франсуа Олланд та президент України Петро Порошенко у Парижі обговорили питання скасування віз українцям.

"Ми порушували питання безвізового режиму. Ми знаємо, що це дуже важливо для президента Петра Порошенка. І ми знаємо, що були певні умови, які треба було виконати. Наш міністр внутрішніх справ дуже уважно стежить за ситуацією. Ми дивимося, як можна організувати його візит в Україну, щоб остаточно зняти всі перешкоди", — запевнив Олланд за підсумками зустрічі на спільній прес-конференції.

Український президент Петро Порошенко заявив, що сподівається на рішення про безвізовий режим для України після того, як Євросоюз узгодить механізм призупинення безвізового режиму.

Як повідомляє Ірина Геращенко у соціальній мережі Фейсбук, в своєму виступі президент Олланд наголосив і на важливості звільнення заручників. Тему звільнення заручників як першочерговий пріоритет, разом з безпековими питаннями піднімав під час зустрічі також президент України.

Порошенко анонсував зустріч лідерів країн "нормандського формату" найближчим часом

Президент Петро Порошенко висловив сподівання, що зустріч голів держав "нормандської четвірки" відбудеться вже найближчим часом. Про це він повідомив під час прес-конференції у Парижі 21 червня.

«Продовження санкцій (щодо РФ — Ред.) прямо пов'язане з процесом деокупації: виведення російських військ з нашої території, припинення поставок озброєнь, боєприпасів, техніки, забезпечення безперешкодного доступу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на всю територію, включаючи неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону, звільнення заручників, початок політичного процесу. Упевнений в тому, що всі ці питання можуть обговорюватися найближчим часом на зустрічі в «нормандському форматі» на найвищому рівні», - сказав Порошенко.

«У нас є пропозиції до порядку денного: це і обговорення безпекових критеріїв, і обговорення поліцейської озброєної місії ОБСЄ на окупованій території, це і звільнення заручників, це і формування дорожньої карти з наданням особливої ​​уваги питанням послідовності, питань гарантій виконання взятих на себе зобов'язань щодо Мінського процесу», - додав лідер України.

Інформацію про підготовку до зустрічі у «нормандському форматі» також підтвердив присутній на прес-конференції президент Франції Франсуа Олланд.

«Ми готуємо нову зустріч в «нормандському форматі», щоб посилити прогрес і подальше виконання Мінських угод», - заявив він

Він підкреслив, що переговори в «нормандському форматі» дають свій результат, одним з яких є Мінські угоди.

Він також висловив переконання, що Мінські домовленості повинні бути виконані в повному обсязі.

«Поки не виконані всі умови і етапи цього процесу, зокрема, мова йде про виборче законодавство, вибори на сході України, звільнення заручників і повернення Україні контролю над кордоном», - сказав він.

Зустріч Порошенка й Олланда: основні тези

Про «нормандський формат»

Зі слів як Порошенка, так і Олланда зрозуміло, що ймовірність спільної зустрічі лідерів України, Франції, Німеччини та Росії найближчим часом доволі висока.

За словами Порошенка, український порядок денний такої зустрічі вже сформовано: обговорення безпекових критеріїв, обговорення поліцейської озброєної місії ОБСЄ на окупованій території, звільнення заручників, формування дорожньої карти з наданням особливої ​​уваги питанням послідовності, питання гарантій виконання взятих на себе зобов'язань щодо Мінського процесу.

«Упевнений в тому, що всі ці питання можуть обговорюватися найближчим часом на зустрічі в «нормандському форматі» на найвищому рівні», - сказав Порошенко.

Олланд підкреслив результативність «нормандського формату». За його словами, одним із результатів є самі Мінські угоди.

«Ми готуємо нову зустріч у «нормандському форматі», щоб посилити прогрес і подальше виконання Мінських угод», - заявив він

Порошенко, у свою чергу, зазначив, що саме існування «нормандського формату» дозволило звільнити кількох українців із російського полону.

«Останні події та кроки доводять ефективність «нормандського формату». Спільними зусиллями ми звільнили Савченко, Афанасьєва, Солошенка», - сказав він.

При цьому офіційна Москва відкидала можливість такої зустрічі. 20 червня речник президента РФ Дмітрій Пєсков заперечив можливість зустрічі «нормандської четвірки» вже найближчим часом. Зокрема, за його словами, немає необхідних Кремлю «передумов» для неї, а також зустріч неможлива до саміту НАТО у Варшаві 8 та 9 липня.

Про санкції проти Росії та Мінські угоди

Президент України заявив, що питання зняття санкцій з Росії потрібно прив’язати до процесу деокупації Донбасу.

«Виведення російських військ з нашої території, припинення поставок озброєнь, боєприпасів, техніки, забезпечення безперешкодного доступу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на всю територію, включаючи неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону, звільнення заручників, початок політичного процесу», - сказав він.

Майже з ідентичною заявою виступив Олланд, щоправда він змінив акценти на окремих пунктах Мінських угод.

«Якщо повністю буде виконаний «Мінськ», то можна передбачити поетапне зняття санкцій. Але поки це не виконано, і це питання чітко пов'язане з виконанням Мінських угод... Станом на тепер не виконані всі умови і етапи цього процесу, зокрема, мова йде про виборче законодавство, вибори на сході України, звільнення заручників і повернення Україні контролю над кордоном», - сказав президент Франції.

Слід зазначити, що Порошенко та Олланд підтвердили — Мінські угоди залишаються головним документом для врегулювання ситуації на Донбасі.

«Україна віддана Мінським домовленостям та чітко виконує всі взяті на себе зобов'язання», - сказав Порошенко.

У свою чергу, в Кремлі напередодні зробили заяву з критикою Мінських угод. 18 червня, голова Адміністрації президента РФ Сєргєй Іванов у телеефірі заявив, що Мінські угоди зайшли в глухий кут.

Сьогодні, 21 червня, одночасно з паризькою зустріччю, прес-секретар Путіна Дмітрій Пєсков заявив, що Росія взагалі не може виконувати пункти Мінських угод, оскільки «це може зробити тільки Київ», а також, що в Москві «чекають на демонстрацію від Києва готовності обговорювати виконання умов Мінських угод» на зустрічі «нормандської четвірки».

Про безвізовий режим та двосторонні взаємини

Порошенко подякував Олланду за чітке виконання плану дій, щодо надання Україні безвізового режиму, який був складений і затверджений Європейською Радою. Пізніше президент України також закликав французьких парламентарів сприяти ухваленню безвізового режиму для громадян України.

Окрім того, Порошенко закликав французькі підприємства взяти участь «у процесі масштабної та прозорої приватизації в Україні», а самого президента Франції відвідати Україну найближчим часом.

Президент у Парижі зустрівся з Головою Національних Зборів Франції

Перебуваючи з робочим візитом у Франції Президент Петро Порошенко провів зустріч з Головою Національних Зборів Франції Клодом Бартолоном.

Глава держави поінформував співрозмовника, що ситуація на Донбасі залишається складною, Росія продовжує брутально порушувати норми міжнародного права. І саме цим має керуватися світова спільнота у своїй реакції на дії Росії.

Петро Порошенко висловив розчарування рішенням Національних зборів Франції щодо санкцій проти Росії.

Петро Порошенко зазначив, що розраховує на подальшу солідарність та єдність Європейського Союзу у питанні підтримки незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України. У цьому контексті Президент України відзначив принципову позицію К.Бартолона у питанні дотримання порядку в’їзду на тимчасово окуповані території Криму та Донецької і Луганської областей.

Президент України поінформував співрозмовника про останні досягнення на шляху реформ, дорожньою картою яких незмінно залишається Угода про асоціацію з ЄС. Особливу увагу було приділено питанням боротьби з корупцією, реформуванню прокуратури, сфери судоустрою та децентралізації влади, у яких Франція надає експертну допомогу нашій державі.

Глава держави закликав парламентарів Франції сприяти ухваленню рішення щодо запровадження безвізового режиму Європейським Союзом для українських громадян вже найближчим часом.

Петро Порошенко запросив Голову Національних Зборів Франції здійснити візит в Україну у зручний час.

Джерело: 24 канал, Інтерфакс-Україна, Тиждень.ua.

Схожі новини