Передплата 2024 «Добрий господар»

Порошенко: "За час війни на Донбасі загинули понад 10 тисяч українців"

  • 23.05.2016, 12:28
  • 2 937

Також, за словами президента, понад 20 тисяч людей отримали травми.

Президент України Петро Порошенко заявив, що за два роки війни на Донбасі загинули понад 10 тисяч українців, понад 20 тисяч отримали поранення. Про це Порошенко сказав під час виступу на Всесвітньому гуманітарному форумі ООН у Стамбулі, передає прес-служба президента.

Також він наголосив, що в Україні через війну зараз близько 1,8 млн переселенців.

"Нашою головною відповідальністю є попередження та припинення конфліктів, які, безсумнівно, стали найбільшою загрозою для людства та головним рушійним чинником гуманітарних потреб. Я дуже добре знаю, що кажу. Вже більше двох років моя країна є ціллю російської агресії. Гуманітарні наслідки цієї агресії становлять більше 10 тисяч загиблих українців, більше 20 тисяч поранених, і близько 1,8 мільйонів внутрішньо переміщених осіб", — сказав президент.

Президент провів зустріч з Марком Рютте у Стамбулі

У рамках робочого візиту до Туреччини на Всесвітній гуманітарний саміт ООН президент Петро Порошенко провів зустріч з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте.

Про це повідомляє офіційний сайт президента.

"Основними питаннями порядку денного переговорів глав держав стали набуття чинності Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також завершення процесу ухвалення Євросоюзом рішення про введення безвізового режиму для громадян України", - наголошується в повідомленні.

Сторони також обговорили ситуацію на Донбасі. Порошенко підкреслив, що розраховує на подальшу солідарність і єдність Європейського Союзу в питанні підтримки незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, зокрема щодо збереження санкцій ЄС щодо Росії до повного виконання нею Мінських домовленостей і відновлення територіальної цілісності нашої країни.

Порошенко і Рютте також скоординували спільні дії в рамках розслідування катастрофи літака рейсу МН-17, збитого бойовиками в липні 2014 року.

Генсек ООН закликав наполовину скоротити число внутрішніх переселенців до 2030 року

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун закликав урядових і бізнесових лідерів, гуманітарні організації і донорів взяти на себе зобов’язання скоротити наполовину кількість внутрішньо переміщених осіб до 2030 року.

"Ми тут, щоб сформувати інше майбутнє", — заявив Пан Ґі Мун на відкритті дводенного гуманітарного саміту в Стамбулі.

Читайте такожПредставництво ЄС закликає Україну забезпечити соцвиплати та пенсії переселенцям

Близько 60 світових лідерів мають взяти участь у саміті, головною темою якого має стати пошук шляхів для допомоги людям, що постраждали від конфліктів і катастроф.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що його країна очікує "чеснішого розподілу тягаря" в питанні біженців.

"Було зроблено занадто багато обіцянок, а потім кошти на фінансування проектів не надходять. Це має закінчитися", — заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель.

У світі внутрішньо переселеними є близько 60 млн людей, ще щонайменше 125 млн — потребують допомоги і захисту.

Меркель про гуманітарні проекти: «Надто багато було обіцяно, а гроші не приходять»

На сьогодні фактично не створено надійну гуманітарну систему, гроші на проекти втрачаються, але Німеччина обіцяє збільшити свої внески.

"Надто багато було обіцяно, а гроші на проекти зрештою не приходять", - відзначила Меркель.

При цьому вона пообіцяла 1 млрд дол. в якості внеску в Central Emergency Response Fund, ідею якого Німеччина активно підтримує, а також надавати далі всіляку допомогу.

За словами Меркель, потрібний новий глобальний консенсус з гуманітарних принципів, оскільки те, що відбувається зараз, - «це, по суті, просто катастрофа». Вона підкреслила, що у Сирії, Ємені та в інших місцях постійно зазнають бомбардувань лікарні, руйнуються медичні центри, гинуть лікарі, що йде в розріз з усіма гуманітарними принципами.

На її думку, потрібно організувати, по можливості, функціонуючу систему гуманітарної допомоги, а не працювати від катастрофи до катастрофи. Зокрема, Меркель висловилася за створення моделі страхування паралельно з «класичним фінансуванням», відзначивши, що інструменти повинні доповнювати один одного.

Глава німецького уряду також закликала сторони вчитися один у одного, переймати кращий досвід і об'єднати зусилля, у тому числі і для виконання прийнятого минулого року Порядку денного-2030.

Порошенко: "Світ знову опинився на межі великої війни"

Про це на саміті ООН у Стамбулі заявив президент Петро Порошенко.

"Ми бачили, що Європа і світ входить у нову мирну фазу історії. Але, на жаль, реалії змінилися. Мрія гармонійного світу віддалилася сьогодні. Тому що про це мріяли не всі. Ми знову на межі великої війни. І це не просто війна між Заходом і всіма іншими. Це війна між тим, хто хоче гармонії. І тими, хто прагне домінувати", - сказав глава держави.

За словами Порошенка, сьогодні Росія - "це ядерна держава, яка бачить в демократії загрозу, а в свободі - отруту". "Росія хоче посилити вплив. Давайте будемо чесними, у нас немає рецепту для цієї проблеми", - додав він.

"Чи погоджуємося ми на те, щоб державні кордони перемальовували за допомогою сили? Щоб світ демократії та свободи заплющив на це очі? Свобода, демократія, свобода слова, базові права людини — це наше надбання, а не товар. Ми боремося з тими, хто не погоджується з нашими цінностями", - зауважив Порошенко.

Порошенко у Стамбулі зустрівся з президентом Словаччини

У рамках робочого візиту до Стамбула на Всесвітній гуманітарний саміт Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Президентом Словацької Республіки Андреєм Кіскою.

Сторони обмінялися думками з важливих питань порядку денного двосторонніх відносин та міжнародного співробітництва.

Глави двох держав звернули окрему увагу на алгоритм взаємодії двох країн на євроінтеграційному напрямку в контексті головування Словаччини в ЄС у другій половині 2016 року. Йшлося, зокрема, про практичну допомогу словацької сторони в реформуванні української економіки, а також підтримку Словаччиною рішень керівних органів ЄС щодо впровадження безвізового режиму для громадян України.

Петро Порошенко та Андрей Кіска розглянули шляхи активізації торговельно-економічного співробітництва між двома країнами. В цьому зв’язку відзначалася важливість проведення в цьому році чергового засідання Міжурядової українсько-словацької комісії з питань економічного, промислового і науково-технічного співробітництва.

Президент подякував керівництву Словаччини за підтримку позиції України щодо неприпустимості реалізації проекту «Північний потік — 2». Обговорювалися також питання створення Східно-Європейського газового хабу за участю інших країн регіону.

Порошенко: «Агресія Росії завдала серйозних гуманітарних наслідків»

Агресія Росії мала дуже серйозні гуманітарні наслідки для України.

Про це на саміті ООН у Стамбулі заявив президент Петро Порошенко.

"Тисячі були вбиті та поранені. Мільйони стали внутрішньопереміщеними особами. Колись Україна була донором, а зараз стала реципієнтом гуманітарної допомоги", - сказав він.

За словами Порошенка, необхідно "прийняти нову парадигму гуманітарних заходів".

"Україна зобов'язується захищати цивільних осіб і сприяти швидкому наданню гуманітарної допомоги тим, хто страждає", - продовжив він.

Порошенко закликав світових партнерів до міжнародної допомоги для "переходу у постконфліктну зону відбудови" Донбасу.

"Україна потребує співпраці з міжнародними організаціями, які сприятимуть створенню фонду для повернення Донбасу до мирного життя", - сказав Порошенко.

"Росія порушила норми міжнародного права, зокрема гуманітарного... Україна підтримує ідею скликання наступного року окремого форуму, аби ООН могла більше ефективно працювати над попередженням конфліктів", - також заявив глава держави.

Порошенко закликав Євросоюз звернути увагу на проблеми Меджлісу

Президент Петро Порошенко провів зустріч із Генеральним секретарем Ради Європи Турб'єрном Ягландом в рамках робочого візиту до Туреччини.

Про це повідомляє прес-центр голови держави.

Президент звернув увагу на системні порушення прав кримських татар і українців в окупованому Росією Криму, зокрема арешт заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова.

Петро Порошенко закликав Раду Європи у зв'язку із цим посилити тиск на Росію.

Співрозмовники також обговорили хід українських реформ. Турб'єрн Ягланд привітав обрання нового Генерального прокурора України та зусилля Президента України у реформуванні судової гілки влади відповідно до європейських стандартів.

Порошенко приєднався до першого в історії гуманітарного саміту ООН

Також у заході візьмуть участь Мустафа Джемілєв і Рефат Чубаров.

Сьогодні, 23 травня, в Стамбулі розпочався перший в історії Всесвітній гуманітарний саміт Організації об'єднаних націй, скликаний з ініціативи Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна.

Україну на ньому представляє президент Петро Порошенко, а також уповноважений президента у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв і глава Меджлісу Рефат Чубаров, як повідомив у Twitter прес-секретар президента Святослав Цеголко.

Зазначимо, в саміті візьмуть участь керівники близько 60 держав, ще стільки ж країн будуть представлені на рівні міністрів.

Порошенко виступить на пленарній частині саміту, де в тому числі підніме і проблеми кримськотатарського народу. Також президент візьме участь у круглому столі, присвяченому ролі політичного лідерства в попередженні та припиненні конфліктів, повідомляється на сайті президента.

Програмою візиту також передбачені двосторонні зустрічі з главами держав і урядів.

"Підготовка саміту, який стане першим заходом такого характеру, тривала три роки під егідою ООН. Метою його проведення є визначення конкретних кроків, необхідних для поліпшення реагування на існуючі гуманітарні виклики, зокрема, ті, які викликані конфліктами, і вироблення адекватних механізмів попередження виникнення нових гуманітарних проблем", - наголошується в повідомленні.

Джерело: Тиждень.ua, Gazeta.ua, радіо "Свобода".

Схожі новини