Передплата 2024 «Добра кухня»

Bellingcat визначив номер російської установки «Бук», із якої над Донбасом збили літак рейсу MH17

  • 04.05.2016, 10:54
  • 2 520

ЗРК належить російській 53-й зенітно-ракетній бригаді, що базується в Курській області.

Британська журналістсько-експертна група Bellingcat визначила номер установки ЗРК "Бук" зі складу 53-ї зенітно-ракетної бригади ЗС РФ, яка влітку 2014 року збила літак рейсу 17 Малайзійських авіаліній над Донбасом.

У листопаді 2014 роки команда Bellingcat опублікувала звіт, в якому встановила, що самохідна вогнева установка «Бук», що збила рейс 17 Малазійських авіаліній, - це «Бук 3х2» з російської 53-й зенітно-ракетної бригади, що базується в Курській області .

«Ми назвали його «Бук 3х2», оскільки на момент публікації звіту нам не вдалося встановити непрочитувану другу цифру бортового номера», — йдеться в повідомленні.

У новому звіті експерти встановили другу цифру номера «Бука 3х2» шляхом аналізу семи його відмінних рис, в тому числі характерної вм'ятини на пластині в передній частині лівого борту, білих відміток на шасі і комбінації підключення кабелів до лафет пускового пристрою.

"Ця середня цифра - 3. Таким чином, до того, як середня цифра була стерта, «Бук», який збив MH17, носив номер 332", — ідеться в повідомленні.

«…Можна з упевненістю сказати, що 17 і 18 липня 2014 року на сході України була знята на фото і відео самохідна вогнева установка «Бук» під номером 332 російської 53-й зенітно-ракетної бригади, що базується в районі міста Курськ. На одному з відео цей «Бук», який ми раніше позначали як «Бук 3х2», рухається в напрямку центру району, звідки, за оцінкою Ради з безпеки Нідерландів, була запущена ракета, що збила MH17», — підсумували експерти.

Нагадаємо, раніше учасникам Bellingcat вдалося встановити, що до катастрофи MH17 причетний батальйон 53 системи повітряної захисту з Курська. Один з них — Сергій М., командир бригади. Також згадуються Дмитро Т. і дев'ять лейтенантів, які перебували в «Буку» в день аварії літака. У розслідуванні йдеться і про «дуже досвідчених солдатів», які вміють керувати установкою.

В оприлюдненому 23 лютого 2016 року розслідуванні Bellingcat назвав імена осіб, імовірно причетних до катастрофи MH17.

Джерело: Тиждень.ua

Схожі новини