Передплата 2024 ВЗ

Цеголко: "Покинути територію РФ Вірі Савченко допомогли міжнародні партнери та українські дипломати"

  • 28.04.2016, 10:05
  • 4 105

На Банковій озвучили подробиці повернення Віри Савченко до України. 

Покинути територію РФ Вірі Савченко допомогли міжнародні партнери та українські дипломати.

Про це повідомив прес-секретар президента Святослав Цеголко, пише Українська правда.

Так, на запитання про те, яким чином вдалося вивезти Віру Савченко із Росії, Цеголко відповів: "Завдяки ефективній роботі українських дипломатів та залученню міжнародних партнерів".

За його словами, звільненням Віри Савченко крім президента займався міністр закордонних справ Павло Клімкін, заступник голови Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв та генконсул України в РФ Геннадій Москаленко і вся його команда.

Порошенко: "Віра Савченко повернулась в Україну"

Сестра засудженої в РФ українки Надії Савченко Віра перетнула російський кордон і вже знаходиться на території України.

Про це повідомляється у Twitter президента України Петра Порошенка, передає Громадське.

РосЗМІ: "Віру Савченко відпускають із Росії"

Обмеження виїзду з РФ сестрі Надії Савченко Вірі скасовано.

"Рішення про обмеження виїзду з Росії у зв'язку з оголошенням у федеральний розшук Вірі Савченко скасовано", - повідомило ТАСС джерело у правоохоронних органах.

За його словами, найближчими годинами вона зможе покинути Росію.

ФСБ офіційно пояснила затримання Віри Савченко на кордоні РФ

.Автомобіль з сестрою Надії Савченко був затриманий на російському кордоні тому, що Віра перебуває в розшуку.

Про це повідомляє ТАСС.

"Вірі Савченко не дозволили залишити територію Росії, так як знаходиться у федеральному розшуку у справі про неповагу до суду", - повідомили в прес-службі прикордонного управління ФСБ у Ростовській області.

Це перший офіційний коментар з приводу інциденту з Вірою Савченко.

Фейгін назвав 2 версії, чому Росія взялася за Віру Савченко

Існує два пояснення, чому в Росії саме зараз вирішили дати хід кримінальній справі проти сестри Надії Савченко Віри.

Про це під час прес-конференції в Києві заявив адвокат Марк Фейгін, повідомляє Еспресо.TV.

"Що буде далі, подивимося в динаміці. Два пояснення. Перше - суто бюрократичне: прийшов запит - треба допитати. Друге - політичне. Чому саме зараз, коли ця історія тягнеться вже півроку, розумієте?" - зауважив він.

Фейгін нагадав, що вже після цього Савченко допитували у справі сестри в Донецькому суді Росії.

"Я, до речі, сам клопотався, щоб їй був наданий захист від можливого переслідування для того, щоб вона могла виступити в якості свідка в Донецькому міському суді. Це може бути пов'язано з екстрадицією Савченко, це може бути пов'язано з політичним вироком", - зазначив адвокат.

Фейгін: "Сестрі Савченко світить до півроку тюрми в Росії"

У Росії можуть посадити ще одну Савченко. Сестрі Надії Савченко Вірі загрожує до шести місяців ув’язнення в РФ.

Про це заявив адвокат Надії Савченко Марк Фейгін, передає 24 канал.

За його словами, Вірі можуть інкримінувати "неповагу до суду", максимальний термін, згідно з Кримінальним кодексом Росії, становить до 6 місяців тюрми.

Кулєба: "Віра Савченко перебуває в безпеці"

Сестра української льотчиці Надії Савченко, Віра знаходиться в безпеці на території Генерального консульства України в Ростові-на-Дону.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав дипломат Дмитро Кулєба, передає Gazeta.ua.

"Її паспорт при ній. Консулу вдалося його забрати у росіян. Але Віра дійсно оголошена у федеральний розшук за образу судді в Чечні (це коли там було судилище над Карпюком і Клихом), а тому ми можемо у найближчі дні або добитися її повернення до Україн (гарно), або отримати свого Ассанжа на території власного дипломатичного представництва (негарно)", - написав Кулєба.

За словами дипломата, Віру врятували дипломатичні номери машини і присутність консула Трегуба, який супроводжував Савченко. Паспорт у неї забрали і хотіли затримати саму, але вламуватися до машини і порушувати консульський імунітет росіяни не наважилися.

Про ситуацію с Вірою Савченко знає і президент України Петро Порошенко.

Новіков: "Віра Савченко перебуває в українському консульстві в Ростові-на-Дону"

Віра Савченко перебуває у консульстві, її доля зараз вирішується на найвищому дипломатичному рівні.

Про це в ефірі повідомив адвокат Ілля Новіков, передає "112 Україна".

"Їй сказали, що вона перебуває у Федеральному розшуку за образу судді. Оскільки вона перебувала в машині з дипломатичними номерами, прикордонники не змогли її затримати. Чесно кажучи, консули фактично її відбили у прикордонників", - зазначив Новіков.

Адвокат переконаний, що сестра української льотчиці Віра Савченко "сьогодні або найближчими днями" зможе залишити територію Росії.

Новіков : «Віра Савченко разом із генконсулом повертається до Ростова»

Сестра Надії Савченко Віра, яку затримали російські силовики на кордоні з Україною, разом із українськими консулами вирушила до Ростова-на-Дону.

Про це повідомив адвокат Ілля Новіков на своїй сторінці в Twitter.

"Консули забрали Віру Савченко з КПП Чертково, вони їдуть в Ростов. Все інше завтра", - йдеться в повідомленні.

Як додає кореспондент ТСН, Вірі Савченко повернули паспорт, але не випустили із Росії. Після багатогодинного очікування дипмашина із Вірою поїхала до українського консульства в Ростові-на-Дону.

Правоохоронці хотіли допитати Віру, але потім віддали паспорт. Адвокат Надії Савченко Ілля Новіков негайно вирушив в Ростов-на-Дону.

Порошенко доручив МЗС зробити все, щоб повернути Віру Савченко до України

Президент України Петро Порошенко прокоментував відмову російських прикордонників випускати Віру Савченко з території Росії.

Про це Порошенко написав на своїй сторінці у Facebook.

"Доручив МЗС зробити все для повернення Віри Савченко до України. Генконсул України в Ростові на шляху до місця затримання Віри Савченко", - йдеться в повідомленні.

Віра Савченко розповіла, що відбувається з нею на російському кордоні

Сестра полоненої льотчиці Надії - Віра Савченко - не виходить з дипломатичного автомобіля консула.

Журналістам ТСН вдалося зв'язатися з Вірою Савченко, яку 27 квітня після відвідин сестри Надії у новочеркаській в'язниці - не випустили з Росії.

"Затримали на кордоні, хочуть арештувати. Консул зі мною, сиджу в його машині з дипномерами, інакше вже була б заарештована", - розповіла Віра.

Прикордонники кажуть, що виконують наказ влади, яка оголосила Віру у федеральний розшук через порушену проти неї майже півроку тому кримінальну справу.

Віру Савченко не випускають з території Росії

Віру Савченко, сестру незаконно засудженої в Росії українки Надії Савченко, не випускають з території Росії.

Про це повідомляє на своїй сторінці в Twitter Міністерство закордонних справ України.

"Віру Савченко затримали в Росії. Наш консул з нею в поліцейському відділку бореться за її звільнення. Посольство в Москві теж працює над цим", - йдеться в повідомленні.

Разом з тим, адвокат української льотчиці Ілля Новіков у своєму Twitter зазначив, що Савченко не випускають з території Росії через нібито образу чеченського судді.

"Віру Савченко не випускають з Росії. Впустили вчора безперешкодно. Зараз побачили, що вона в розшуку через образу чеченського судді", - написав він.

Згодом Новіков додав, що поки ситуація під контролем, і Віра Савченко знаходиться на КПП в автомобілі з дипломатичними номерами.

"Ситуація поки під контролем, Віра Савченко сидить на КПП в автомобілі з дипломатичними номерами, МЗС України в курсі. Ми готові відбиватися", - додав він.

Також в МЗС України додали, що паспорт Савченко знаходиться у росіян, а автомобіль, в якому вона перебуває - заблокований.

"Паспорт Віри у росіян. Сама вона в дипломатичній машині разом з консулом. Машину заблокували. Сподіваємося, російська влада не перейде межу", - зазначили в дипломатичному відомстві.

Як повідомляє ТСН, станом на 22:30 середи, 27 квітня, Савченко вже півтори години знаходиться на пункті пропуску Міллерове-Чорткове.

Російські прикордонники мотивують свої дії тим, що Віра Савченко знаходиться у федеральному розшуку через начебто образу чеченського судді у справі українців Карпюка і Клиха.

Українські консули вже звернулися до російської сторони з вимогою розяснення ситуації.

Схожі новини