Передплата 2024 «Добра кухня»

Звідки гроші на ремонт вілли Габсбургів?

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан приймає гостей у маєтку, якого начебто... немає

Із соцмережами треба бути обережним. Це ще раз підтвердив сумний досвід угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана, який виставив в Інтернеті своє фото з собакою. Похвалився, що його родина надала притулок бездомному псові... Увесь піар, інформує польська “Газета виборча”, зіпсували допитливі журналісти. Здивовані тим, що на інших сімейних знімках Орбанів песика не було, вирішили дізнатися, кому той належить. З’ясувалося, що офіційним власником собаки є син прем’єра, Гаспар Орбан. І тут “вилізло”, що Гаспар зареєстрований не в рідному селі Орбанів, а в сусідньому - Гатванпуста. А якщо точніше, син глави уряду є власником 13 гектарів землі та розкішної вілли, що належала колись династії Габсбургів.

Журналісти вирушили до маєтку й намагалися сфотографувати його за допомогою безпілотника. Але поліцейські, які “випадково” опинилися на місці, заборонили репортерам зйомку, мотивуючи це “інтересами державної безпеки”... Як пише ліберальне угорське видання Heti Vilаggazdasаg, у віллі в Гатванпусті Орбан регулярно приймає важливих гостей. Формально маєток належить бургомістру селища Фельськут, звідки походять Орбани, - Лоренцу Месарошу. В Угорщині давно ходять чутки про те, що Месарош опікується майном родини Орбанів... Свій статок Месарош, що працював у газовому бізнесі, заробив іще під час першого уряду Орбана (1998-2002), а за останні шість років правління орбанівської партії “Фідес” не став біднішим. Месарош, який має у власності багато землі, любить повторювати: за все , чого доробився, дякує “Богові, щастю й Орбанові”.

Раніше Месарош казав, що жодного цінного маєтку в Гатванпусті немає. Мовляв, там лише склад сільськогосподарської техніки, а будинок занедбаний... Але з’ясувалося, що Месарош казав неправду: кілька років тому віллу, що належала колись австрійським монархам Габсбургам, повністю відремонтували. Реновація маєтку коштувала не менше ста мільйонів форинтів (близько десяти мільйонів гривень).

Тепер угорська опозиція хоче дізнатися, звідки взялися кошти на ремонт розкішного маєтку. Декларація за минулий рік, яку подав Віктор Орбан, свідчить про те, що прем’єр-міністр - людина небагата. На рахунку в банку має лише 5,5 мільйона форинтів (близько півмільйона гривень), є ще квартира в Будапешті й кредит у розмірі мільйона форинтів (близько ста тисяч гривень), який Орбан повинен сплачувати... Не виключено, що приховані статки угорського прем’єра можуть мати кремлівське походження. Орбан завжди казав, що санкції, накладені ЄС на Росію через анексію Криму й війну на Донбасі, не мають сенсу, є неефективними. А нещодавно, після теплих переговорів із Путіним у Москві, Орбан заявив: автоматичного продовження санкцій ЄС проти РФ не буде...

Схожі новини