Передплата 2024 «Добра кухня»

У Гавані Папа Римський зустрівся із патріархом Кирилом

  • 13.02.2016, 08:09
  • 3 614

Захід готувався два роки в обстановці секретності.

Історична зустріч між Папою Римським Франциском і московським Патріархом Кирилом, яка відбулася у п'ятницю в кубинській столиці, розпочалася з вітальних обійм та поцілунків.

Про це повідомляє телеканал USA Today.

"Папа Франциск і Патріарх Кирил обнялися та обмінялися потрійним вітальним цілуванням під час зустрічі в оздобленій деревом VIP-кімнати в міжнародному аеропорту Гавани імені Хосе Марті. Потім два церковних лідери сіли на стільці з високими прямими спинками, повернутими один до одного", - поінформував телеканал.

Питання про цю зустріч обговорювалося двома церквами близько 20 років. Майбутня ж зустріч, як зізнався днями папа Франциск, готувалася два роки в обстановці секретності.

Гоніння на християн стануть центральною темою зустрічі. На тлі ситуації на Близькому Сході і в Африці обидві церкви вирішили відкласти в бік існуючі богословські розбіжності і об'єднати зусилля для порятунку християн від геноциду. Як очікується, патріарх і понтифік обговорять також відмову від християнських цінностей, який спостерігається в Європі. За підсумками буде підписано спільну декларацію.

Папа Франциск і патріарх Кирил оприлюднили спільну декларацію

Глава Римсько-католицької церкви Франциск і патріарх Московський Кирил підписали спільну декларацію, в якій закликали міжнародне співтовариство захистити християн Близького Сходу.

Про це повідомляє Католицьке агентство новин, подаючи повний текст декларації з 30 пунктів.

У документі зазначено, що у Сирії та Іраку насильство забрало тисячі життів, залишивши мільйони людей без даху над головою і засобів до існування. Папа і очільник РПЦ вважають, що народи цих країн і численні біженці потребують нагальної гуманітарної допомоги.

Вони закликали міжнародну співтовариство до негайних дій для запобігання витіснення християн з Близького Сходу.

Патріарх Кирил і папа Франциск хочуть об’єднати зусилля для свідоцтва про спільну спадщину церкви та спільно реагувати а виклики сучасного світу.

У декларації також порушено питання про одностатеві шлюби: обидва очільники церков "шкодують про зрівняння одностатевих шлюбів з традиційними".

Тест декларації уже з’явився на сайті РПЦ.

Папа Франциск та патріарх Кирил закликали до дій для миру в Україні

Папа Римський Франциск та патріарх Московський Кирил закликали всі сторони, залучені до конфлікту в Україні, до миротворчості. Про це сказано в декларації, яку лідери церков підписали під час зустрічі в Гавані.

Глави церков "висловили жаль" через конфлікт в Україні, відзначивши, що він призвів до багатьох жертв та глибокої економічної та гуманітарної кризи.

"Ми запрошуємо всі сторони, які беруть участь в конфлікті, до розсудливості, соціальної солідарності і до дії, які спрямовані на побудову миру", - сказано в декларації.

"Ми запрошуємо наші церкви в Україні працювати в напрямку соціальної гармонії, утриматися від участі в протистоянні та не підтримувати подальший розвиток конфлікту", -заявили глави церков.

Джерело: Інтерфакс-Україна , BBC

Схожі новини