Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Німці злякалися: невже у нас щороку буде по мільйону біженців?»

У Берліні нарешті зрозуміли, навіщо Росія бомбардує Сирію. Сирійці тікають до Туреччини, а звідти – до Німеччини... 

Російська авіація продовжує бомбардувати ті райони Сирії, які контролює тамтешня опозиція. Касетні бомби падають на житлові будинки, базари, школи... Завдання - розчистити військам диктатора Башара Асада шлях до Алеппо. Коли це місто повністю оточать, російські літаки продовжать авіаудари. А відтак сирійських біженців, які захочуть потрапити до Туреччини (а звідти - до ЄС), буде ще більше... Першим очевидний зв’язок між російськими бомбардуваннями і кількістю сирійських біженців зауважив глава МЗС Великої Британії Філіп Геммонд. Згодом про жахливі наслідки путінських авіаударів заговорила федеральний канцлер Німеччини Анґела Меркель - у Туреччині, до якої прибула днями з раптовим візитом.

«Я шокована», - заявила Анґела Меркель про дії російських льотчиків турецькому прем’єр-міністру Ахмету Давутоглу. Якраз напередодні її візиту до Анкари сирійсько-турецький кордон перетнули ще 35 тисяч біженців. І ще тисяч 70 - уже на кордоні... ...У Берліні нарешті зрозуміли, якою є справжня мета російських бомбардувань. Та яка там боротьба з “Ісламською державою”! У районах біля кордону з Туреччиною, які активно бомбардує Москва, терористів ІД немає взагалі... Жителі Алеппо бояться, що у випадку пов­ного оточення міста військами Асада вони стануть для російської авіації живими мішенями. Тому усі, хто може, тікають зараз із Алеппо до Туреччини. Чимало з тих утікачів спробують невдовзі потрапити до ЄС, зокрема до Німеччини, де спричинять наступну хвилю міграційної кризи. Про яку, зловтішаючись, радісно розповість російське ТБ...

Меркель приїхала до Анкари не лише для того, аби обуритися російськими бомбардуваннями. Канцлер “ламала” турків, аби вони затримали сирійських біженців на кордоні Туреччини й Греції. В Анкарі усе розуміють, тому просять у ЄС “на біженців” уже не три, а п’ять мільярдів євро. І, найімовірніше, отримають.

За кілька тижнів до свого візиту в Туреччину канцлер ФРН заявила: коли в тих країнах, звідки останнім часом прибули до Німеччини біженці, ситуація нормалізується, то ці біженці поїдуть додому... Невже Меркель справді вірить у те, що сот­ні тисяч мігрантів із Близького Сходу повернуться назад? Чи канцлер говорить це тільки для того, аби врятувати свій рейтинг, який падає саме через міграційну кризу?

- Меркель була переконана, що з потоком мігрантів можна впоратися. Wir schaffen das, тобто “Ми це зробимо”, - пояснює німецька журналістка Джемма Пьорцген. - Вона думала, що знайде взаєморозуміння з іншими державами ЄС, і вони теж приймуть певну кількість біженців. Але з цим складно: деякі члени ЄС, зокрема Польща, Угорщина, взагалі не хочуть приймати мігрантів. І німці злякалися: невже щороку в Німеччині буде по мільйону біженців? Це неможливо. Власне через ці проблеми у риториці Меркель сталися певні зміни.

- Загалом, це реально в демократичній Німеччині, - бодай когось із біженців відіслати додому?

- Відсилатимуть, і вже відсилають. Хоча складно це все. Залишитися в Німеччині можуть лише ті біженці, що одержать політичний притулок. Тож треба визначати, хто має на нього право, а хто - ні. Купа роботи. А наша бюрократія не дає ради навіть із тими біженцями, які вже до нас приїхали... Хоча у Баварії з напливом біженців справляються добре. А в Берліні, де я живу, повний бардак! Аби тільки зареєструватися, біженці чекають цілий місяць. Улітку в Берліні була страшна спека, а мігранти день і ніч стоя­ли надворі...

- Лідери Баварії, про яку ви згадали, критикують Меркель за її міграційну політику. Кажуть, Німеччина має приймати не більше 200 тисяч осіб на рік...

- Такі обмеження суперечили б німецьким законам, зокрема про надання політичного притулку.

- А хіба ці закони не можна змінити в бундестазі?

- Це не так легко. Німці, що допомагають нині біженцям, упевнені: якби за часів націонал-соціалізму німці допомагали б євреям, то катастрофи, може, вдалося б уникнути. Спроби законодавчо обмежи­ти кількість біженців, яких може приймати Німеччина, такі німці, а їх чимало, сприйняли б негативно.

- Російський “Перший канал” розповів, що в Беріліні арабські мігранти викрали й зґвалтували російськомовну дівчинку Лізу. Німецька поліція усе спростувала, але вихідці з Росії, що живуть у ФРН, цього не почули - бо не знають німецької. І вийшли на демонстрації, вимагаючи “Захистіть наших дітей”...

- Російськомовними жителями ФРН тривалий час ніхто не займався. Я давно звернула увагу: російських німців не видно й не чути в німецькій політиці. У нас є багато політиків, у яких, скажімо, батько чи дід приїхали з Туреччини, або з якоїсь арабської країни. А з російської громади лише в цей бундестаг увійшов перший депутат. А ці люди понад двадцять років живуть у Німеччині... Я працювала кореспондентом в Ізраїлі - там зовсім інакше. Вихідці з колишнього Союзу мають свою партію, і в інших політсилах вони помітні. Є ціла програма, як інтегрувати цих людей в ізраїльське суспільство. А російські німці варилися у своїй каші, не розуміючи, де вони живуть... Коли приїхали перші сім’ї російських німців, всі ці іммігранти проходили курси німецької мови. Але потім курси німецької давали тільки тим із них, хто був етнічним німцем. Як дружина була етнічною росіянкою, то вже німецької не вчила... Це була помилка. Бо як людина може знайти себе в іншій країні, не знаючи її мови? От і утворилася ситуація, яку використовує російська пропаганда.

Фото Reuters

Схожі новини