Передплата 2024 ВЗ

Генсек ООН звинуватив Росію у зриві мирних переговорів по Сирії

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун вважає, що зрив мирних переговорів по Сирії ймовірно пов'язаний із небажанням Кремля припинити підтримку наземної операції сил Башара Асада під Алеппо

Про це генсек ООН розповів в інтерв'ю газеті Financial Times, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Ведомости".

"Як тільки зібралася зустріч (щодо мирного урегулювання в Сирії, яка проходила в Женеві. — Ред.), під Алеппо почалися бомбардування і наземна операція. Це поставило місію (спецпосланця генсека ООН в Сирії. — Ред.) Стаффана де Містури у вкрай складне становище", - сказав Пан Гі Мун.

На думку генсека ООН, надзвичайно крихкий дипломатичний процес по Сирії вимагає негайного припинення вогню.

Пан Гі Мун, "ретельно підбираючи вирази", як уточнює газета, сказав, що Росія і Сирія виявили "недостатню прихильність" до виконання грудневої резолюції 2254 Ради Безпеки ООН.

У цій резолюції йдеться про нову конституцію Сирії, вибори протягом 18 місяців після початку розробки конституції і створення легітимного, багатостороннього, світського уряду, який почне роботу з підготовки конституції. У тексті не згадується нинішній президент Сирії Башар Асад.

У неї також включені положення про припинення бомбардувань цивільних об'єктів і повсюдне припинення вогню. Росія підтримала цю резолюцію.

"Це одна з дуже небагатьох резолюцій (по Сирії. — Ред.), одностайно ухвалених Радою Безпеки ООН за останні роки, причому досить важлива і повна", - вказав генсек ООН.

На думку Пан Гі Муна, посилення підтримки Росією режиму Асада "надзвичайно негативно" позначилася на процесі врегулювання, поставивши під загрозу припинення вогню.

"Тривалі атаки з повітря, включаючи легітимні дії проти терористів, в той же час привели до жертв серед цивільних осіб, руйнування цивільних об'єктів. Особливо зараз, після початку переговорів, потрібна особлива обережність. Але замість обговорення важливих проблем переговори загрузли в дрібних процедурних питаннях на кшталт того, кого запрошувати чи ні, які піднімала сирійська влада", - сказав генсек ООН.

Нагадаємо, цього тижня Стаффан де Містура оголосив паузу в міжсирійських переговорах до 25 лютого після того, як російські військові підтримали наступ урядових військ в Сирії на місто Алеппо.

Схожі новини