Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Єврокомісар: "У Криму систематично порушуються права людини"

  • 04.02.2016, 13:53
  • 1 819

Європейський парламент засудив порушення прав кримських татар і нагадав Росії, що вона як окупаційна влада несе відповідальність за безпеку всього населення півострова.

Про це йдеться у резолюції ЄП щодо ситуації з правами людини у Криму, особливо відносно кримських татар, яка була ухвалена у четвер у Страсбурзі, повідомляє Укрінформ.

«Європарламент суворо засуджує безпрецедентний рівень порушень прав людини проти жителів Криму, переважно відносно кримських татар, які не підтримують порядок, встановлений так званою владою», - наголошується у резолюції.

Депутати засудили суворі обмеження свободи слова, об’єднань та мирних зібрань на півострові.

«ЄП закликає поважати Меджліс як легітимне представництво кримськотатарської спільноти, а також закликає припинити переслідування його членів», - йдеться у документі.

Європарламентарії також відзначили, що закриття кримськотатарських шкіл і класів, обмеження використання кримськотатарської мови є серйозним порушенням прав цієї спільноти. Також занепокоєння висловлюються у зв’язку із обмеженням української мови.

Європарламент вкотре наголосив на своїй підтримці суверенітету і територіальної цілісності України у межах міжнародно визнаних кордонів, а також її вільний і суверенний вибір європейського шляху.

ЄП підтримує формат "Женева+" для деокупації Криму

Європарламент підтримує ініціативу керівництва України встановити новий переговорний механізм для відновлення українського суверенітету над Кримом.

"Європарламент вітає ініціативу України започаткувати міжнародний переговорний механізм для відновлення українського суверенітету над Кримом у форматі "Женева плюс", який повинен включати пряму участь ЄС", - висловили політичну позицію європарламентарії.

У резолюції міститься заклик до Росії розпочати переговори з Україною щодо деокупації Криму, що забезпечить зняття торговельного і енергетичного ембарго та скасування режиму надзвичайного стану в Криму.

"Європарламент наголошує, що встановлення українського контролю над півостровом є передумовою для відновлення співробітництва з Російською Федерацією, включаючи призупинення відповідних санкцій", - також йдеться у резолюції.

Європарламент вкотре заявив про підтримку санкцій ЄС щодо заборони імпорту із Криму, за винятком наявності сертифікату походження, виданого українською владою, а також щодо обмежувальних заходів на експорт на півострів деяких товарів, технологій та інвестицій.

"ЄП закликає Раду ЄС продовжувати санкції, доки не завершиться повне повернення Криму у правове поле України", - наголосили європарламентарії.

Європарламент: «Росія має вивести війська з Донбасу і Криму»

Європарламент закликає Росію вивести свої збройні сили з України, включаючи територію анексованого Криму.

"Європарламент повторює свій заклик до виведення усіх російських сил із Криму та сходу України", - наголошується у резолюції.

Депутати засудили мілітаризацію Кримського півострова, що має значний негативний вплив на економічне і соціальне життя.

Окрім цього ЄП засудив погрози з боку Росії розмістити ядерну зброю у Криму, що становить суттєву загрозу для регіональної, європейської і глобальної безпеки.

Схожі новини