Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

1000 євро за сумку «Прада»?

Журналіст «ВЗ» побувала в австрійському аутлеті, але так нічого і не придбала.

Рідко яка поїздка, особливо за кордон, проходить без шопінгу. Куди б ви не приїхали, завжди хочеться привезти додому не лише сувенір чи магніт на холодильник, а й якусь потрібну річ, щоб потім можна було похвалитися: а це я придбала у Польщі чи, скажімо, у Франції...

Де ще купувати недорогі брендові речі у Європі, як не в аутлеті*? Тож коли директор туристичної фірми “Карпатія-Галич-Тур” Любов-Теодозія Микитка сказала, що наша поїздка у передріздвяну Австрію включає і подорож у Парндорф, я вже складала в уяві кілометрові списки — що і скільки зможу придбати.

То що ж таке цей Парндорф? На перший погляд, невелике містечко з акуратними будиночками. Але у цих будиночках не люди живуть, у них розмістилися магазини. На території — 170 магазинів, у яких представлено близько 600 торгових марок одягу, взуття, аксесуарів, посуду, предметів інтер’єру... В аутлеті продають не лише минулорічні колекції Armani, Burberry, Desigual, Gucci, Guess, Nike, Timberland, Tommy Hilfiger і Zegna, а й актуальні, за останнім писком моди. На офіційному сайті заявлено, що протягом року речі можна придбати з 30-відсотковою знижкою. Однак на практиці у період сезонних розпродажів, кажуть, знижки сягають навіть 80 відсотків! У такі дні тут стільки людей, що черги, аби потрапити до магазину, сягають кількох десятків метрів.

З Відня до австрійського аутлету Парндорф — рукою подати. Сорок кілометрів минають, як одна хвилина. Нам дали на всі магазини чотири з половиною години. Відразу скажу: для шопоголіка — це мізер. Ніщо. Зайдеш в один магазинчик, в інший, роззявиш рота, а час на годиннику збігає. Ще добре не встигла роздивитися в одному магазині, вже треба бігти в інший. Бо, здається, якщо тут дорого, то в іншому обов’язково майже задурно дадуть. Але задурно тут ніхто нічого нікому не дає! Єдина халява у Парндорфі — безкоштовний туалет. Всюди в Австрії, навіть у «МакДональдсі», туалети платні. 50 євроцентів треба заплатити у театрі і музеї, і навіть у монастирі...

Ми приїхали у Парндорф за півгодини перед десятою, тож довелося ще позаглядати у вітрини. Аутлет працює з десятої. У неділю і святкові дні — вихідний. Окрім нас, у таку ранню годину сюди ніхто не біг. Тому для нас був “ол інклюзів” - до роздягалок черг не було, та й з-під рук речей ніхто не хапав. Насправді речей ніхто не хапав навіть і в обідню пору. Бо ціни тут явно зашкалюють. Наприклад, у магазинчику “Ескада” від різнобарв’я одягу очі розбігалися. Як і від цін. Я нічого не приміряла не лише тому, що мене не влаштовувала ціна, а й тому, що нічого такого бомбового для себе не знайшла. У цій же “Ескаді” побачила футболку для своєї внучки — звичайну, біленьку з вицвілим малюнком. Коштувала вона 30 євро. Порахувала, що у Львові за 825 гривень зможу купити цілий спортивний костюм.

Ввечері Парндорф особливо красивий. Створюється враження, що потрапляєш у казкове місто.
Ввечері Парндорф особливо красивий. Створюється враження, що потрапляєш у казкове місто.

Зрозуміло, за брендові речі треба платити за брендовою шкалою.

Той, кому не пощастило доїхати до аутлету туристичним автобусом, може дістатися туди самостійно. Від Віденської опери курсує шатл з написом Parndorf.

Розкрию таємницю: щоб дістатися до аутлету, квиток купувати не треба. Він знадобиться, коли захочете повернутися назад до Відня. Вартість 9 з половиною євро. Квиток краще купити, як тільки приїдете на закупи.

На магазинчику з написом “Уггі” красувалася вивіска - “sale 50%”. Зрозумівши, що цей магазин мені підходить, відчинила двері. Уггі продавали справді фірмові, а не такі, як можна придбати у нас, зшиті у якомусь підвалі на Левандівці. Ціна зі знижкою мене здивувала — 149 євро. Віддати під чотири тисячі гривень за таке взуття — розкіш.

У брендовому магазині Lloyd все взуття виставлено не одним черевиком, а парою. Для кожного розміру – окремий стелаж.
У брендовому магазині Lloyd все взуття виставлено не одним черевиком, а парою. Для кожного розміру – окремий стелаж.

Туристи з нашої групи купували джинси фірми Levis за 75 євро. У нас за таку ціну не купиш. Дитячі курточки, правда, всі були лише в одному розмірі, можна було придбати навіть за 20 євро.

Не можу сказати, що мене дратували ціни. Зовсім ні. Я ходила і насолоджувалася вишуканими брендовими сукнями, сумками і взуттям. Зайшла у магазин “Прада”. Попри те, що за сумку треба було віддати тисячу євро, нічого такого, щоб впало у вічі, не знайшла. А ще побачила, що сумку можна придбати з 50-відсотковою знижкою. Якщо її попередня вартість становила 750 євро, то навіть з п’ятдесятивідсот­ковою знижкою для мене це — захмарна ціна. У магазині “Зегне” можна було купити чоловічі штани за 200 євро. І це ціна зі знижкою!

У магазині “Гуччі” було якось незатишно і порожньо. Не було багато товару і людей також не було. На вішаках самотньо висіли речі, ціна яких коливалася від 300 до 400 євро, але нічого супер-пупер я там не побачила. Взуття було переоцінене з 450 євро на 249. А зимове жіноче пальто з початковою ціною 749 євро можна було придбати за 479.

Страшенно люблю купувати одяг дітям. Але за курточку для восьмимісячної внучки віддати 149 євро не наважилася.

Прискіпливий читач зможе мені дорікнути, мовляв, знала, куди їдеш. Насправді люблю купувати речі, які мені не лише подобаються, а й по кишені. Знаю, що в Парндорф приїжджають заможні люди, тому що знають: великі гроші віддають за бренд, а не за підробку.

Редакція “Високого Замку” дякує туристичній фірмі “Карпатія-Галич-Тур” за організацію цікавої подорожі.

* Аутлет (англ. оutlet - «ринок збуту», «торгова точка»; retail outlet- «роздрібна торговельна точка») - магазин або торговий центр, що пропонує одяг, взуття, аксесуари з минулих колекцій відомих брендів зі значними знижками (від 30 до 90%). Даний формат продажу дозволяє виробникам збути залишки нерозпроданої продукції. У порівнянні зі стоком, пропонує товари більш високого рівня - без недоліків і не занадто застарілі. Як правило, розташовується за межами міста, має хорошу транспортну доступність, велику зону для паркування та мінімальну чисельність обслуговуючого персоналу.

Фото автора, Парндорф, Австрія

Схожі новини