Передплата 2024 «Добра кухня»

«Росія Савченко судить, Україна – садить»

Придворні юристи Кремля прописали сценарій, як не допустити оскарження вироку українській льотчиці в Європейському суді.

У дні засідань в справі Надії Савченко Донецький суд (Ростовська область РФ) і підступи до нього перетворюються на міні-зону строгого режиму. Заблоковані підходи і під’їзди, обшук усіх і вся, «зграї» охоронців зі службовими собаками. Так, наче на лаві підсудних — кілер, який збирався Путіна «замочити» (хоча навряд чи цей герой до суду дожив би). У судді — теж замашки тюремника: у залі нікому не кивати (бо це, бачите, від правосуддя відволікає), адвокатам під час судового процесу у соцмережі нічого не дописувати. Добре, хоч дихати ще не заборонили, кажуть захисники Надії Савченко, коментуючи суддівські маразми. Але навіть найскандальніші новини про перебіг судового процесу витіснила заява російського Мін’юсту щодо можливого повернення Савченко в Україну — після винесення їй вироку російським судом.

Сподіватися від путінського «кривосуддя» на виправдальний вердикт у справі української льотчиці — на грані фантастики. А це означає, що повернення Надії Савченко в Україну з російською «вольною» однозначно не можливе. Максимум, чого можна чекати, то це рішення (царською милістю) впаяти їй не максимальні 25 років за ґратами, а скостити строк до 24 років й 11 місяців.

Що тоді означає заява російського Мін’юсту про можливу передачу Надії Савченко Україні? Відповідь однозначна: вирок виносить російський суд, а покарання засуджена може відбувати в українській колонії. Але обов’язкова умова — визнання вироку як самою Надією Савченко, так і відповідними органами в Україні. «У передачі особи може бути відмовлено в разі невизнання судом або іншим компетентним органом іноземної держави вироку суду Росії або визнання судом чи іншим компетентним органом іноземної держави вироку суду Росії без встановлення порядку та умов відбування засудженим покарання», — заявили у російському Мін’юсті.

У чому підступність такого сценарію, пояснили адвокати Надії Савченко. Кажуть, визнання вироку означатиме зачинені двері до Європейського суду. Можна, мовляв, буде апелювати до того, що визнати вирок змусили під тиском. Але тут виникає чимало юридичних нюансів, які можуть ускладнити процес і не гарантують позитивного результату, наголошують адвокати льотчиці. Але, попри озвучені застереження щодо перепон для оскарження російського вироку у Страсбурзі, запевняють: на екстрадицію Надії Савченко в Україну треба однозначно погоджуватися. І хоча прямо про те, що з шулером треба грати по-шулерськи, адвокати льотчиці не говорять, логіка очевидна: якщо Путін заради власних амбіцій дозволяє собі усьому світові брехати, то «розвести» Кремль задля порятунку життя героїчної жінки — не гріх.

«Найголовніше, що нам потрібно після суду, — забрати Надію, — заявив адвокат Ілля Новіков. — Як російські умови будуть далі виконуватися — це вже інша справа. Головне, коли вирок набуде чинності (а це буде вже у грудні чи січні), щоб Надія опинилася в Україні».

Якщо обирати між швидкою свободою для Надії Савченко (після повернення льотчицю однозначно звільнять від путінського покарання) і можливістю довести її невинуватість через оскарження російського вироку в Європейському суді, правильність першого варіанта не викликає сумнівів. Тим паче, що у непричетності Савченко до загибелі російських журналістів світ переконувати не треба.

Залишається єдине питання: чи Росія у своїх «благих намірах» (продиктованих шкурницькими інтересами — не доводити однозначно програшну для себе справу української льотчиці до Європейського суду) в останній момент не дасть задню? Навряд чи. Для Путіна екстрадиція Савченко в Україну з визнанням (хай навіть примусовим) нею обвинувального вироку — спосіб вийти зі ситуації з найменшими втратами. Росія, мовляв, чесно передала льотчицю Україні, винуватість Савченко — поза сумнівом (вона ж сама вирок визнала), а така-сяка Україна порушила двосторонні домовленості і звільнила злочинницю.

Високі шанси на те, що Надія таки повернеться додому, дають і її адвокати. «Вирок у справі оголосять або наприкінці нинішнього року, або на самому початку наступного. Він однозначно буде обвинувальним, — каже Ілля Новіков. — Упевнений, що після цього Надію Савченко передадуть українській стороні упродовж півроку чи навіть раніше».

Схожі новини