Передплата 2024 «Добрий господар»

79% голландців вважають російську владу винною у катастрофі МН17

  • 03.08.2015, 17:00
  • 2 055

Переважна більшість жителів Нідерландів вважаэ російську владу прямо чи опосередковано винною у катастрофі Боїнга МН-17.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного минулого тижня групою Мауріса де Хонда, повідомляє голландське видання nu.nl.

“79% голландців переконані, що російська влада прямо чи опосередковано відповідальна за збиття літака МН-17 минулого року на сході України”, - пише видання.

При цьому протягом року збільшилась кількість людей, які вважають, що літак збили безпосередньо російські військові. Якщо рік тому ця цифра складала 6%, то тепер так вважає 29% голландців. 56% дотримуються думки, що літак збили проросійські сепаратисти.

Дослідження проводилось після того, як Росія наклала вето в Радбезі ООН на започаткування трибуналу, який мав притягнути до відповідальності винуватців катастрофи. Відповідаючи на запитання, якими можуть бути подальші кроки, більшість голландців (61%) назвали створення спеціального кримінального суду за участі 5 країн (України, Нідерландів, Австралії, Малайзії та Бельгії), яких найбільше торкнулася катастрофа. 22% вважає, що потрібно продовжити зусилля щодо започаткування трибуналу через ООН. 4% хоче, щоб винуватці постали перед голландським судом.

Нагадаємо, Україна, Нідерланди, Австралія, Бельгія та Малайзія звернулися до Ради безпеки ООН з проханням створити міжнародний кримінальний трибунал для притягнення до відповідальності винних у катастрофі пасажирського літака рейсу МН-17 у небі над Донбасом рік тому. Однак на засіданні Радбезу ООН 29 липня Росія наклала вето на відповідну резолюцію.

Внаслідок катастрофи малайзійського Боїнга, що 17 липня 2014 року виконував рейс за маршрутом Амстердам - Куала-Лумпур і був збитий над Донбасом, загинули 298 осіб. Більшість жертв були громадянами Нідерландів.

Схожі новини