Передплата 2024 ВЗ

«Електромайдан» втрачає напругу

Вірменський протест досяг мети – підвищення тарифів на електрику не буде. Принаймні наразі.

Протест у Вірменії проти підняття тарифів частково досяг своєї мети — президент Серж Сарґсян пообіцяв провести аудит компанії «Електричні мережі Вірменії», аби з’ясувати, чи виправданим було підвищення цін на електрику. Це триватиме до півроку, на період перевірки тарифи заморозять. Сам протест розколовся — частина учасників протесту «Ні!» грабунку!» перейшла на площу Свободи, розблокувавши центральний проспект Баграмяна. А нечисельні протестувальники, які залишилися на проспекті Баграмяна, назвали тих, хто пішов на площу Свободи, «зрадниками»... Протести у Єревані та інших містах Вірменії тривали кілька тижнів. Періодичні спроби поліції розігнати мітинги призводили до того, що після кожного розгону кількість учасників збільшувалася. І лише Спроба Сарґсяна піти на компроміс «остудила» запал протестувальників.

Приводом для протестів у Вірменії стало рішення про підняття тарифів на електрику на 16% — до 2,15 грн. за 1 кВт-год. вдень і 1,7 грн. вночі. Це рішення компанії «Електричні мережі Вірменії», яка належить російській компанії «Інтер РАО». Вірмени платять за електрику чи не найбільше з усіх країн колишнього СРСР. Середня зарплата у країні — близько 380 дол., а офіційний рівень безробіття — 17,8%. Вірменська економіка повністю залежить від російської (Вірменія — учасник Євразійського економічного союзу), тож економічна криза в Росії спричинила економічні проблеми у Вірменії.

Мітинги у Єревані почалися після того, як група активістів закидала яйцями будівлю місцевої електричної компанії. Протестанти влаштували сидячий страйк і заблокували рух на проспекті Баграмяна неподалік адмініст­рації президента. Поліція за допомогою водометів розігнала страйкарів, але вони повернулися.

У Росії пропаганда одразу почала розкручувати версію, що протести у Вірменії організували з-за кордону за принципом «кольорових революцій». Російські ЗМІ знову побачили «руку Держдепу США» і почали розповідати про наркотики на проспекті Баграмяна...

«У вірменських демонстрантів немає лідерів і «осмислених» політичних вимог... Компанія, яка підвищила тарифи, — російська. Вірменія відмовилася від зближення з ЄС на користь ЄвразЕС (це підтримали 65% вірмен). Влада переконала вірмен, що це гарантуватиме краще майбутнє для них. Тепер економічний складник цих заяв опинився під загрозою. Російські ЗМІ незграбно і параноїдально роздмухали події в Єревані, вбачаючи «підступи Держдепу» і спробу повалити уряд у Єревані як покарання за його проросійськість. Ці безглузді звинувачення налаштовували демонстрантів проти Росії і російських каналів», — коментує «Голос Америки».

«Однією з причин подорожчання електрики стало падіння вірменської національної валюти драма услід за російським рублем. Вступ Вірменії у ЄвразЕС в майбутньому посилить її вразливість до наслідків санкцій Заходу проти РФ. На Росію припадає 23% вір­менського експорту, і економічна криза, що б’є по Москві, позначається на вірменській економіці й валюті», — пише французька Figaro.

«У Вірменії типові для постсовка протести проти підвищення тарифів. — пише російська публіцистка Юлія Латиніна. — З одного боку, місцеве злиденне населення звикло, що електрика халявна. З іншого, ринкова економіка вимагає ринкових цін на електрику. У нормальних країнах з ринковою економікою електрика коштує 10 — 40 центів за кВт-год. У Вірменії ціну підняли до 8-10 центів, і народ вибіг на вулиці. Політичних підтекстів у протестах немає. Вірменії нікуди дітися. Вона — російський сателіт, бо сусіди, Туреччина і Азербайджан, — глибоко ворожі до неї. Тільки-но у Вірменії почнуться заворушення, Азербайджан займе Карабах. Історія Вірменії — страшний урок. Це єдина країна, яка є сателітом Росії. І залежність від РФ ні до чого хорошого там не призвела».

​Фото «Радіо Свобода»

Схожі новини