Передплата 2024 «Добрий господар»

Євросоюз висилає до Києва «миротворчу делегацію»

Та все ще готовий підписати з Україною Угоду про асоціацію

Різко засудивши силові дії української влади, яка зазіхнула не лише на громадянські, а й на людські права українців, Європейський парламент (ЄП) закликав до мирного розв’язання ситуації в Україні. І Європа готова активно долучитися до цієї миротворчої місії, йдеться в ухваленій ЄП резолюції.

«Європейський парламент закликає негайно розпочати нову повноцінну посередницьку місію ЄС на найвищому політичному рівні, щоб допомогти у проведенні круглого столу між урядом, опозицією та громадянським суспільством і забезпечити мирне вирішення кризи», — йдеться у парламентській ухвалі. За попередньою інформацією, «миротворча делегація» може прибути до Києва з дня на день.

Євродепутати наголосили на неприпустимості силових дій проти мирних демонстрантів і вимагають від української влади поваги до громадянських прав та належної реакції на насилля проти майданівців. «ЄП рішуче підкреслює необхідність швидкого, ефективного та незалежного розслідування і покарання винних, закликає до негайного і безумовного звільнення заарештованих мирних демонстрантів», — сказано у резолюції.

Є у документі і пункт щодо можливості проведення в Україні дострокових виборів. Яких саме, не уточнюється. У тексті сказано лише: «У будь-якому демократичному суспільстві можуть бути проведені нові вибори, якщо потрібно підтвердити легітимність».

Повертаючись до провального саміту у Вільнюсі, європейські парламентарії висловили жаль, що Україна не скористалася можливістю для поступу на євроінтеграційному шляху. Але, запевнили в ЄП, ще не усе втрачено. «Європарламент висловлює підтримку підписанню Угоди про асоціацію якнайшвидше, у разі виконання всіх умов, — йдеться у резолюції. — Зважаючи на європейські прагнення українців, які вилилися в громадянські демонстрації у Києві та інших містах, наголошуємо: надання Україні європейської перспективи має велике значення та відповідає інтересам обох сторін».

А тим часом...

У четвер відбулася зустріч Єврокомісара з питань розширення та європейської політики сусідства Штефана Фюле з першим віце-прем’єром України Сергієм Арбузовим. За офіційною інформацією, головна тема розмови стосувалася питань щодо підписання та імплементації Угоди про асоціацію.

Схожі новини