Передплата 2024 «Добра кухня»

Спадкова «монархія» Лукашенків

Білоруський президент хоче повторити досвід азербайджанського колеги Гейдара Алієва — передати владу у спадок сину

Західні оглядачі вбачають в авторитарній поведінці українського президента Віктора Януковича копіювання стилю його білоруського колеги Олександра Лукашенка. Польська Gazeta Wyborcza описала сім’ю «бацьки», яку, ймовірно, готують до правління країною. Багато разів «спадкоємцем престолу» називали наймолодшого сина «бацьки» — 9-річного Миколу. Але більш імовірним наступником є старший син — 37-річний Віктор. Від перетворення країни на спадкову монархію Лукашенків не в захваті навіть оточення білоруського президента.

Спокуса від Алієва

Хто перейме від «бацьки» кермо від Білорусі? У самій країні дедалі частіше пліткують, що спадкоємцем може стати син «останнього диктатора Європи» — Віктор. Якщо це станеться, то на пострадянському просторі це був би не перший приклад передачі влади у спадок. 2003-го екс-президент Азербайджану Гейдар Алієв передав владу в країні у спадок сину Ільхаму, який уже 10 років твердою рукою править нафтовою житницею.

«Лукашенко мріє передати владу у спадок. З одного боку, хотів би правити якнайдовше, бо влада для нього як наркотик. А коли вже не зможе керувати, то хотів би передати її комусь з рідних», — каже політолог Олександр Класковський.

Найстаршому сину «бацьки», Віктору, — 37 років. Він схожий на батька: носить такі самі вуса, голос і манеру розмови має батькові. Проте Віктор не має батькової харизми. Білоруський президент любить ходити з юрбою прихильників, багатогодинні прес-конференції, спалахи фотоапаратів, бути в центрі уваги. Віктор ставить на закулісну політику. Офіційно Віктор — радник президента з питань безпеки, але оглядачі вважають його персоною №2 в білоруській політиці.

Сини Лукашенка — у складі хокейної команди батька, разом з ним грають любительські матчі. На відміну від батька, який любить грати в атаці та бити по воротах, двоє старших синів, Дмитро і Вік­тор, грають у захисті.

Вірний «бацьків» солдат

Коли 1994-го Олександр Лукашенко став президентом, його 19-річний син Вік­тор вчився на другому курсі міжнародних відносин у Мінську. Після університету потрапив у білоруське МЗС і займався відносинами з країнами Західної Європи. Добре володіє німецькою, тож перш за все займався Німеччиною та Австрією.

Після кількох місяців роботи Віктор пішов до армії. Служив у прикордонних військах на польсько-білоруському кордоні, як колись батько. Далі потрапив до спеціального підрозділу, який займався нелегальною міграцією. Після армії повернувся в МЗС, але не працював там довго. Влаштувався в державну фірму, яка займається військовими системами зв’язку і модернізацією радянської військової техніки. Там очолив відділ, який займається торгівлею з іноземними компаніями, тобто продавав білоруську зброю по світу.

Безпеку гарантує старший син

До політики Віктор Лукашенко потрапив 2005-го, коли батько поставив його радником з питань безпеки. «Син для мене — додаткове джерело інформації. Приходить і розповідає мені все, що вважає важливим», — розповів в одному з інтерв’ю Олександр Лукашенко.

У Білорусі саме тоді підходив час президентських виборів. Лідер об’єднаної опозиції Олександр Мілінкевич закликав прихильників до протестів, а влада боялася, що за цим ховаються заклики до «кольорової» революції, схожої на Помаранчеву в Україні. Віддаючи сину контроль над силовими структурами, президент зміцнив свої позиції. «Лукашенко знає, що силові структури можуть його зрадити, тому повністю довіряє лише рідним», — каже Класковський.

Віктор не підвів батька. 2006-го і 2010-го президентські вибори у Білорусі відбулися під диктатом влади. Протести придушили, лідерів опозиції кинули у в’язниці — МВС і КДБ склали іспит, а вплив Віктора виріс. Дружба з сином президента почала відкривати двері до найвищих постів у країні. Свідченням цього став друг Віктора Ігор Рачковський, який у 39 років став наймолодшим очільником прикордонних військ. До людей Віктора відносять також міністра оборони Юрія Жадобіна та шефа КДБ Валерія Вакульчика.

Віктор Лукашенко — прихильник твердої руки і охоче проводить закулісні ігри. Із викритих через Wikileaks депеш відомо, що Віктор твердий і непоступливий учасник переговорів, який охоче йшов на контакт з дипломатами зі США. Водночас американці характеризують його оточення як «бандитів».

Віктор уникає уваги мас-медіа Фотографа, який його зазнимкував, залякали і відібрали світлини. Єдине, що знаємо про нього, — одружений з подругою дитинства, живе у приватному будинку з посиленою охороною і має трьох дітей. Найстарша його дочка, Вікторія, робить акторську кар’єру.

На місце Олександра І — Віктор І?

Сам Лукашенко не раз заявляв, що не готує Віктора в наступники. «Мої діти вже достатньо натерпілися через моє президенство», — заявляє «бацька». Проте концентрація реальної влади в руках Віктора Лукашенка змушує оглядачів дедалі частіше казати, що Білорусь готується піти азербайджанським шляхом. Класковський каже, що навіть у правлячих колах країни така перспектива не викликає захоплення, бо «в Білорусі дещо інша політична культура, ніж в Азербайд­жані».

Схожі новини