Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Калійна війна

Російсько­білоруський конфлікт вийде на найвищий рівень... Чи все­таки Кремлю доведеться і далі працювати з Лукашенком?

Мінськ, Білорусь, спеціально для «ВЗ»

Білорусько­російські відносини отруєні калієм. У Мінську під арештом перебуває гендиректор російського «Уралкалію» Владислав Баумгентнер, якого до столиці Білорусі запросив тутешній прем’єр Михайло Мясникович. Після арешту Баумгентнера в Росії раптом виявили в білоруському молоці «порушення стандартів якості». А головний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко заявив: «Буде прийнято рішення про заборону поставок білоруського молока».

Не відстала від Онищенка й російська монополія «Транснафта». Там заявили: поставки нафти до Білорусі у вересні будуть скорочені ­ нібито через термінові «ремонтні роботи». Як повідомила прес­служба уряду РФ, Росія поставить Білорусі 2013 року 18,5 млн. тонн нафти ­ замість обумовлених раніше 23 млн. тонн... Москва також озвучила претензії до якості білоруського бензину. І вимагає звільнити Баумгентнера...

У Білорусі тим часом порушили кримінальну справу проти найбільшого акціонера «Уралкалію» ­ російського мільярдера Сулеймана Керімова. «Інтерпол прийняв рішення про оголошення Керімова в міжнародний розшук», ­ зазначив представник МВС Білорусі. Винесено постанову про застосування до Керімова запобіжного заходу у вигляді взяття під варту... Дії Керімова кваліфіковані в Мінську як організація зловживання владою і службовими повноваженнями. Максимальна санкція за цією статтею ­ 10 років тюрми з конфіскацією майна, заявили у Слідчому комітеті Білорусі.

Між «Уралкалієм» і «Білкалієм» кілька років тривала активна співпраця. Російська компанія здійснювала поставки білоруської сировини через власну мережу збуту. Проте з часом апетити російської сторони зросли: «Уралкалій» став претендувати на повний конт­

ро­ль над білоруською частиною спільного підприємства ­ Білоруської калійної компанії. Одержавши в Мінську негативну відповідь, «Уралкалій» «підірвав» світовий ринок калійних добрив і вийшов із СП. Ціни на калійні солі впали майже на чверть... Збитки для Білорусі, за оцінкою експертів, становитимуть до 1,5 мільярда доларів на рік.

Сулейман Керімов ­ член Ради Федерації, співвласник «Уралкалію». За версією Forbes, входить до двадцятки найбагатших бізнесменів Росії, з капіталом близько 8 млрд. доларів. Керімов ­ представник «дагестанської групи». У Росії її ще називають «медведєвською» (ще під час роботи нинішнього глави уряду РФ Дмитра Медведєва в Пітері до цієї групи входили переважно бізнесмени з Кавказу, в тому числі Керімов). Лобіювання інтересів групи в кремлівських кабінетах здійснюється через віце­прем’єра Аркадія Дворковича. Дружина Дворковича, Зумруд Рустамова, зіграла особливу роль у кар’єрі Дворковича, у налагодженні його зв’язків із кавказькими бізнесменами. Але локомотивом «дагестанської групи» є власник махачкалинського футбольного клубу «Анжі» Сулейман Керімов.

Таким чином, президент Білорусі Олександр Лукашенко “наїхав” на велику акулу російського бізнесу. Керімов ­ серйозний противник із великими ресурсами, що має могутніх покровителів у Москві.

«Яка би міжкланова війна не велася в Росії, арешт одного з близьких Кремлю олігархів не входить у плани навіть його недоброзичливців, ­ вважає Віктор Дятліковіч, білоруський експерт. ­ Фактично на гроші Керімова існують щонайменше два регіони Росії ­ Пермський край, де розташовано «Уралкалій», і Дагестан, куди Керімов вкладає величезні кошти. Найближчим часом побачимо, як російсько­білоруський конфлікт вийде на найвищий рівень. Невдовзі з’являться і емоції, і пристрасті, і «мухи з котлетами»...

Іншої думки колишній депутат Палати представників Верховної Ради Білорусі, екс­керівник ЗАТ «Торговий дім «БелБабаевское» Сергій Скребець: «Кремлю доведеться втерти сльози й соплі і далі працювати з Лукашенком. «Бацька» підготував Москві роль «цапа­відбувайла» за провали в білоруській економіці». У Білорусі неминучі, вважає експерт, черговий виток інфляції і падіння національної валюти. Скребець впевнений: у найближчій перспективі «білоруський рубль знову обвалиться, і провину за цей катастрофічний обвал прийме на себе Росія».

Схожі новини