Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Каїрі не все спокійно...

Якщо насильство в Єгипті триватиме, туроператори переключаться на інші напрямки. Але це коштуватиме дорожче

Єгипет потроху оговтується від заворушень. Протести вщухли, стрілянина на вулицях Каїра та інших великих міст затихла... Утім, напруга залишилася.

Поліція затримала кілька тисяч прихильників арештованого екс-президента Мухаммеда Мурсі, зокрема духовного лідера «Братів-мусульман». Їх звинувачують в убивствах і тероризмі. У країні надзвичайний стан, діє комендантська година. Із 25 серпня туроператори планують припинити продавати квитки у Країну пірамід. Однак українців події в Єгипті не лякають — вони продовжують летіти туди на відпочинок... Конфлікт уже забрав життя понад 850 осіб. За найгіршим сценарієм, єгипетське протистояння може вилитися у криваву багаторічну громадянську війну. У найкращому «Брати-мусульмани» підуть у підпілля, а армія буде контролювати більш-менш спокійну туристичну країну.

Привид громадянської війни

«Обстріл армією демонстрантів із бойової зброї, трупи на спорожнілих вулицях, пожежі в будівлях держвідомств, мечеті, що стали моргами... Такі неймовірні кадри Каїра після 14 серпня, коли сили безпеки тимчасового уряду штурмували табір прихильників Мурсі. Кривава бійня за кілька днів зрівнялася за кількістю жертв з революцією січня-лютого 2011-го, яка призвела до краху режиму Хосні Мубарака (890 загиблих)... Ці події завдають країні тяжкого удару і неминуче ведуть до її розколу. Повалення Мурсі (обраний в 2012-му на перших після революції демократичних виборах), яке відбулося після масових акцій протесту, спочатку називали другою революцією, але потім воно набрало рис державного перевороту... Сценарій громадянської війни на сирійський манер виглядає малоймовірним, бо для цього «Братам» потрібні збройні сили масштабів Вільної сирійської армії. У той же час не можна виключати, що протестний рух прийме більш радикальні форми партизанської війни і терактів. «Братів» підтримує близько 30% єгиптян, і вони вирішили чинити опір, а не йти на компроміс з урядом. Їм не звикати до підпілля, але їх відхід у тінь загострить внутрішні протиріччя в суспільстві. Армія рішуче налаштована придушити протест, тож подальший конфлікт неминучий», — пише французька Le Huffington Post.

Повернення дідуся Мубарака

З екс-президента Хосні Мубарака зняли головне з обвинувачень — у корупції, тож він вишов на свободу. Деякі експерти кажуть, що Мубарак може стати своєрідним миротворцем, адже за його правління країна 30 років жила в мирі та отримувала мільярдні прибутки від туризму. «Мубарак — шанований політик, за його правління було спокійно. А «Брати» здатні лише проливати кров. Але Мубараку вже 85 років, і багато хто за два роки про нього вже забув», — каже єгипетський журналіст Ашраф Саркіс.

Скористають Туреччина, Емірати і Греція

Зараз у Єгипті відпочиває близько 6 тис. українців. Державна служба з туризму України рекомендує туроператорам утриматися від організації подорожей у неспокійну країну. Про ситуацію там турагенції мають попереджати туристів. У разі відмови — повертати гроші за подорож. Значна кількість тих, хто раніше придбав тури і зараз не хочуть летіти, скаржаться, що гроші їм не віддають...

Туроператори кажуть, якщо єгипетський напрямок повністю закриють, будуть посилати туристів до Туреччини, ОАЕ та Греції (ціна турів може зрости на 7-10%).