Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Скляний Тбілісі імені Саакашвілі

У центрі грузинської столиці, на березі сивої Кури, виросли «споруди майбутнього»

Тбілісі, Грузія

Мешканців Тбілісі, з якими довелося спілкуватися, можна поділити на два табори: тих, кому подобаються новітні споруди у центрі міста, і тих, хто вважає, що обличчя давнього міста спотворили усі ці металево-скляні «жахіття».

Ми ГУЛЯЛИ мостом Миру пізнього вечора. Водій таксі Серго чомусь назвав цю споруду мостом Закоханих, тому згодом ми «перейменували» його у міст Миру між закоханими. Перейшли ним з одного берега Кури на другий, потрапивши у новий парк Ріке. У цей час доби і міст, і парк виглядають особливо ефектно. 156 метрів сталевого каркаса у склі не просто підсвічується, це фактично ще одна споруда — зі світла. Міст сяє, блимає, пульсує азбукою Морзе, світлове море то відходить у відливі, то накочує яскравою хвилею. Фонтани вистрілюють у нічне небо водою і світлом.

Цей міст три роки тому побудували за ініціативи президента Грузії Михаїла Саакашвілі та на замовлення мерії Тбілісі. Архітектор мосту — італієць Мікеле де Луккі. Він добудовував (бо автором проекту був Георгій Батіашвілі) Авлабарську (президентську) резиденцію. Дизайнер освітлення мосту — Філіпп Мартіно.

Противники скляних зайд вважають, що новітні споруди зруйнували привабливість давнього Тбілісі, і зневажливо називають міст «прокладкою». А на приїжджих, особливо тих, хто у Тбілісі вперше, міст справляє сильне враження. Рано чи пізно, кожному старому місту доводиться приймати на своїй території новачків, їх спочатку нерідко сварять, знаходять їм принизливі призвіська, а згодом вже не уявляють без них міського ландшафту.

Мені сподобався і міст, і парк біля нього, і нова канатна дорога над Курою. Коли пересуваєшся у прозорому батискафі фунікулера нагору, до підніжжя фортеці Нарікали, усе місто сяє внизу коштовним намистом. Бачиш у новому ракурсі і новий президентський палац з прозорим куполом, що нагадує Рейхстаг, і будівлю Міністерства внутрішніх справ, (автор проекту Альберто Домінго Кабо) і вигнуті дві гігантські скляні труби. Вдень роздивилась їх як слід. За формою — наче загублений гігантськими інопланетянами оптичний прилад. Тут будуть новий театр музики і драми та виставковий зал. Це теж — ідея Саакашвілі.

Сучасна резиденція президента вдень теж виглядає дещо по-іншому. Кажуть, тут кілька років тому була будівля республіканського ДАІ, її ліквідували разом із самим відомством.

Схожі новини