Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В гостях у короля пущі

Зубри не люблять знимкуватися. Але для журналіста «ВЗ» зробили виняток

Символом польського міста Пщина, що у Шльонському воєводстві, є зубр. У часи, коли полювання було невід’ємною розвагою князів і королів, пщинський князь Хохберг подарував російському цареві Олександру ІІ для полювання 20 оленів з величезними рогами. А той з вдячністю полякові — чотирьох зубрів з Біловезької Пущі. Відтоді зубри у місцевих лісах прижилися. У Пщині встановлено пам’ятник королю лісу. Тут працює зоопарк, де, окрім інших тварин, можна побачити й зубрів.

Представник Польської туристичної організації домовилася з директором “Загроди зубрів” Ґжеґожем Чемборем, аби нам показали цих великих рогатих тварин.

На території “Загроди” живе п’ятеро дорослих зубрів і одне річне зубреня. Годують їх за графіком, але пан директор вирішив “подати” своїм вихованцям “десерт”. Набравши відро налущеної кукурудзи, підійшов до годувальних скриньок. Найстарший самець Плавіант, який здалека впізнає господаря, на появу журналістів з України навіть не відреагував — ніжився на піску під пекельним сонцем. Та коли пан директор покликав зубра, той неохоче повернув свою величезну рогату голову у наш бік. “Ходи їсти, хлопчику!” — покликав директор і підсунув порожню металеву скриню до Плавіанта. “Хлопчик”, який важить майже тонну, повільно підійшов, заглянув у скриню і мордою почав пхати її до господаря.

— Бачите, — сяяв від щастя директор, — він розуміє людську мову. Це неправда, що зубрів не можна приручити, Плавіант — виняток. Він розумна і добра тварина. Але будьте обережні: за загорожу не пхайте рук з фотоапаратами. Він цього не любить.

За Плавіантом до годівничок посунули інші члени зубрячої родини. Усі люблять кукурудзу. Плавіант, як справжній чоловік, з’їв найшвидше і на правах господаря мордою почав відганяти інших, мовляв, хто довго їсть — сам собі шкодить! Його “дружини”, відігнані від “десерту”, сумно опустивши голови, побрели у затінок доїдати з жолобів залишки сіна.

Ґжеґож Чембор розповів, що у “Загроді” рік тому народилося зубреня Плісар, а майже два роки тому — Плесснер. Запитую, чи хтось чергує біля самки, щоб допомогти їй при родах.

— Та ви що?! Самиці у цей період дуже агресивні. Навіть самців не підпускають — не те що людей. Відходять на час пологів у затишне місце, — щоб убезпечити своє немовля від молодих самців, які у перші дні після отелення переслідують самку з зубреням.

За словами директора, самка приводить лише одне телятко вагою 16-26 кілограмів, але вже через півроку зубреня набирає вагу до 100 кг.

У Пщинському зоо не лише показують зубрів, косуль, ланей, оленів, рідкісних птахів і зайчиків, а й проводять уроки зоології для учнів місцевих шкіл. На кожному уроці присутній директор “Загроди”, який ще п’ять років тому був директором лісництва. А коли йому запропонували очолити зоо, погодився відразу. Бо любить тварин, а вони йому відповідають взаємністю!

Фото автора Пщина, Польща