Передплата 2024 «Добра кухня»

Лідер грузинської опозиції – під арештом

Хочуть посадити опозиційного кандидата в президенти Вано Мерабішвілі

У Грузії заарештували ймовірного претендента на пост президента від опозиції, екс-прем’єра і главу пропрезидентської партії «Єдиний національний рух» (ЄНР) Вано Мерабішвілі (на фото). Разом з ним затримали губернатора регіону Кахеті, представника президента в Грузії та колишнього міністра праці, охорони здоров’я і соціального захисту Зураба Чіаберашвілі.

Саакашвілі: «Арешт Мерабішвілі нагадує справу Тимошенко»

Слідство щодо Мерабішвілі ведуть за статтями «підкуп виборців», «розтрата чи привласнення коштів з використанням службового становища, що завдала серйозної шкоди» і «зловживання службовими повноваженнями». У окружній прокуратурі кажуть, що дії Мерабішвілі передбачають від 7 до 12 років тюрми. Прокуратура Грузії звернулася до суду з клопотанням про взяття екс-прем’єра під варту.

Перший епізод стосується 2012-го, коли під час парламентських виборів Мерабішвілі, як прем’єр, спільно з міністром праці Чіаберашвілі, нібито незаконно оформили на роботу тисячі активістів ЄНР. Люди начебто займалися лише агітацією за партію і за це отримали з бюджету 5,2 млн. ларі. Другий епізод стосується присвоєння Мерабішвілі в селі Кваріаті дачі, що належить ТОВ «Міжнародна інвестиційна компанія». Слідство вважає, що Мерабішвілі відібрав її через залякування у 2009-му і користувався нею до 2013-го. Прокуратура також розслідує справу про розгін мітингу 26 травня 2012-го та вбивство тоді Сандро Гіргвліані. До цього начебто теж причетний Мерабішвілі.

Президент Грузії Михайло Саакашвілі провів паралелі між Грузією та Україною. «В України заморожені усі відносини з ЄС, а також виникли проблеми зі США. І це тільки через те, що з політичних мотивів там затримана екс-прем’єр Юлія Тимошенко. В Україні екс-прем’єру пред’явили значно тяжчі звинувачення, ніж Мерабішвілі. Усі мають задуматися, зокрема уряд, яку загрозу приховує у собі затримання політичного опонента», — сказав Саакашвілі. Президент також опротестував арешт Чіаберашвілі, який домігся під час роботи в Раді Європи, що питання грузино-російського конфлікту постійно було на порядку денному і «через це його не люблять у Москві».

«Незаконне політичне рішення Іванішвілі»

Затримання — наслідок рішення глави уряду Бідзіни Іванішвілі, заявив один з лідерів парламентської меншості Георгій Габашвілі. «Це політичне рішення, яке Іванішвілі не раз анонсував раніше, заявляючи, що збирається знищити ЄНР. Він не раз казав, якщо опозиція не припинить існування, якщо ЄНР продовжить діяти, то матиме справу з прокуратурою», — сказав Габашвілі. За його словами, цими діями Іванішвілі не зможе знищити опозицію.

Представники ЄНР вважають, що уряд Грузії відновив хвилю політичних переслідувань опонентів, яку розпочав одразу після парламентських виборів 1 жовтня 2012-го і на деякий час призупинив під тиском світової спільноти. Усі звинувачення опозиція вважає надуманими і абсурдними, а реальною причиною арешту Мерабішвілі — його намір взяти участь у президентських виборах у жовтні 2013-го. Мерабішвілі — автор відомих успішних реформ у правоохоронній системі Грузії.

Вано, який викорінив корупцію в міліції

Вано Мерабішвілі народився 15 квіт­ня 1968-го в грузинському селі Уде. Мерабішвілі обіймав посаду глави МВС 7 років і 7 місяців — з грудня 2004-го. Вважається одним з найближчих соратників Саакашвілі та співорганізатором «Революції троянд» у 2003-му. Викорінення корупції в поліції стало одним з найбільших результатів реформи у відомстві під керівництвом Мерабішвілі.

У вересні 2006-го МВС запобігло спробі державного перевороту з боку екс-міністра держбезпеки Ігоря Гіоргадзе, який заховався у Росії. У вересні 2006-го Мерабішвілі повідомив про арешт чотирьох офіцерів російського ГРУ, яких затримали за шпигунство. Після цього розпочалися антигрузинська кампанія в РФ, торгове ембарго і закриття російського кордону. У травні 2009-го МВС розкрила змову, спрямовану на зміну влади в Грузії. Тоді ж відбулася невдала спроба бунту на військовій базі в Мухровані.

Мерабішвілі — автор вдалої реформи грузинської поліції, яка стала зразком для наслідування на пострадянському просторі. Мерабішвілі за один день звільнив з ДАІ 14 тис. працівників. Переймати досвід у МВС Грузії приїжджають представники багатьох країн. Протягом 2012-го був прем’єром Грузії.

Джумбер Дзігуа

Голова львівського осередку Всеукраїнського громадського об’єднання “Георгія”

Від жовтня 2012-го в Грузії триває дебілізація. До влади повернулися колишні хабарники і агенти КДБ. Ці люди мають завдання повернути країну до російського болота. Із часу приходу до влади команди Іванішвілі минуло вже сім місяців. За цей час він не виконав жодної зі своїх щедрих обіцянок — наприклад, інвестувати мільярд доларів в сільське господарство чи закрити всі кредити приватних осіб. Аби відвернути увагу суспільства, команда Іванішвілі щомісяця влаштовує «концерти», — то ліва рука Іванішвілі викладає в Інтернет нищівний компромат на його праву руку, то 17 травня представники церкви б’ють прихильників нетрадиційної орієнтації в Тбілісі, то арештовують Мерабішвілі. Прикро, що ця брудна гра проти інтересів держави відбувається за безпрецедентно активної участі грузинської православної церкви… Багато бачили грузини, але священиків з табуретами в руках, які закликають до насильства, — вперше!

Затримання Вано — безперечно потужний удар по команді Саакашвілі. До президента лише підбираються. Міністр юстиції не раз казав, що будуть ще питання до президента, але його наразі не чіпають. Практично команду реформаторів нейтралізовують. Якщо врахувати, що Мерабішвілі — глава опозиційної партії, то через його арешт хочуть знешкодити всю опозицію. Впевнений, у представників прокуратури зараз тремтять руки. У приватній розмові вони кажуть, що їм потрібно діяти до кінця — посадити Мерабішвілі, і надовго. А то, якщо зміниться влада, посадять їх. Прокуратура проводить наради, аби зрозуміти, які судді вестимуть справу, і шукає засоби впливу, аби вони гарантовано посадили Мерабішвілі.

Це все нагадує події в Україні — переслідування опозиції та Тимошенко. Мерабішвілі розглядався як головний кандидат від опозиції на пост президента на виборах у жовтні. Іванішвілі ж представив кандидатом від влади на цей пост свою ручну фігуру — міністра освіти і науки Георгія Маргвелашвілі — 100% керовану людину, якій вже починають «писати» рейтинг: наче Маргвелашвілі підтримують 20% грузин. Мерабішвілі легко міг би перемогти Маргвелашвілі, тому його нейтралізовують через ув’язнення. Що можна сказати? З космічною швидкістю країна летить… у прірву!

Схожі новини