Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Косовський вузол розв’язано?

Ні, але перший крок до врегулювання застарілого конфлікту на Балканах зроблено

Уряд Сербії схвалив з Косовом угоду про нормалізацію відносин. Прем’єр Сербії Івіца Дачіч і прем’єр самопроголошеного краю Косово Хашім Тачі домовилися у Брюсселі про принципи нормалізації відносин, відкривши обом сторонам дорогу в ЄС. А президент Сербії Томіслав Ніколіч вибачився за злочини проти боснійських мусульман, скоєні під час війни у Боснії і Герцеговині у 1992-1995 роках. «Стаю на коліна і прошу для Сербії помилування за злочин, вчинений у Сребрениці. Прошу вибачення за злочини, які від імені нашої держави і народу скоїли окремі особи», — сказав Ніколіч. За оцінками експертів, у Сребрениці вбили близько восьми тисяч чоловіків і хлопчиків-мусульман — після того, як це місто перейшло під контроль боснійських сербів на чолі з генералом Ратком Младічем.

12 РОКІВ Сербією правили прозахідні демократи. Усі чекали, що вони визнають Косово заради вступу в ЄС. А вони не визнавали... Минулої весни демократи програли вибори націоналістам. Тоді всі стали чекали, що почнеться рух Сербії в бік Росії. Але цього не сталося. Питання Косова вирішили колишній прес-секретар Слободана Мілошевича, а зараз прем’єр Івіца Дачіч, і колишній віце-прем’єр Мілошевича, а зараз президент Томіслав Ніколіч.

Косовські албанці в угоді погодилися, що сербські муніципалітети у Північному Косові об’єднаються в особливе автономне утворення, у якого буде свій президент, парламент та інші органи місцевого самоврядування. Ці органи зможуть проводити самостійну політику в галузі економіки, освіти, охорони здоров’я та містобудування. Крім того, косовські серби отримають власну поліцію і власний суд. А косовська армія не зможе входити на територію сербської автономії. Приштина по суті погодилася на створення на своїй території майже незалежної сербської держави. А головне, Сербія і Косово зобов’язалися не заважати одне одному вступати в ЄС.

Серби Косова ігнорували одностороннє проголошення незалежності Приштиною у 2008-му і як вважали себе сербськими громадянами на сербській території, так і вважають. Вони отримують пенсії і допомоги з Белграда, розплачуються сербським динаром, а не євро, як у Косові, беруть участь у сербських, а не в косовських виборах.

У Сербії не було шансів повернути Косово, яке визнало близько 100 держав, включаючи більшість країн ЄС. Усе, що могла зробити Сербія для косовських сербів, — домогтися автономії. Вона цього досягла. Економічне становище косовських сербів теж навряд чи зміниться — Белград продовжить їх утримувати. Після поступок щодо Косова Брюссель обіцяє почати у червні з Сербією переговори про вступ у ЄС.

коментарі для "ВЗ"

Младен ТОРГЕВІЧ,

публіцист журналу «Нова сербська політична думка», Белград

Ця угода вже отримала назву «Пакт Дачіча — Тачі» (Хашім Тачі — прем’єр Косова). Тачі переконаний, що, парафувавши угоду, «Сербія визнала Косово де-юре», а підсумковий документ, підписаний у Брюсселі, — міжнародне визнання Косова. За текстом угоди, «жодна сторона не блокуватиме і не спонукатиме інших блокувати прогрес іншої сторони на її шляху в ЄС». Формально Сербія дала добро на євроінтеграцію Косова. Однак насправді проблема пов’язана з принципами функціонування самого ЄС. У ЄС вимагатимуть тепер від Белграда, сказавши «А», сказати «Б», «В» і так далі. Тобто визнати Косово.

Тепер у двозначному становищі опинилися ті держави, які досі відмовлялися визнати незалежність Косова. У складі ЄС це п’ять держав — Іспанія, Греція, Кіпр, Румунія і Словаччина. Колишній представник ЄС на переговорах щодо статусу Косова, німецький дипломат Вольфганг Ішінгер переконаний, що у п’яти членів ЄС, які не визнають Косова, «більше немає виправдань» для такої позиції. Румунський прем’єр Віктор Понта уже заявив, що Румунія змінить позицію щодо Косова. Сигнали про можливий перегляд позиції надходять і з Афін. Щодо Кіпру, то очікувати його підтримки Сербії не доводиться, зважаючи на фінансові потрясіння і зростання залежності острова від ЄС...

Євроінтеграція для Сербії означає визнання територіального статус-кво на Балканах, втрату своїх земель і примирення з роллю маленької незначної держави на периферії Об’єднаної Європи.

Філіп АНДРІЄВІЧ,

публіцист, Белград

На мою думку, ця угода — погана. Вона ще не визнає Косова, але до цього вже близько. Згідно з угодою, Белград визнає, що Косово може інтегруватися в ЄС, але не в ООН. Наступні угоди підуть далі на шляху визнання Косова. А вступ Сербії в ЄС — ще далека та примарна перспектива. Нам багато обіцяли, але це були і залишаються лише обіцянки... Ця угода погана, бо визнає конституцію та устрій Косова як незалежної держави. Ця угода не до кінця захищає косовських сербів. Вона не захищає культурну спадщину сербів у Косові — тамтешні пам’ятки архітектури, монастирі, церкви. Тобто ніяк не захищається усе те культурне багатство, яке робить Косовський край сербським Єрусалимом.

Схожі новини