Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Що то за весілля – дали їсти лише один раз!»

Заможна Канада живе тихо-мирно і ощадливо

Через два роки громадяни Канади українського походження (а їх понад мільйон) відзначатимуть 125 років першої хвилі трудової міграції до цієї заокеанської країни. Вона покотилася через Атлантику переважно з Галичини 1890 року. Третя хвиля трудової еміграції була у повоєнний період від 1950-го до 1960 р. До цієї хвилі належить і професор університету провінції Манітоба, директор Центру української канадської діаспори Роман Єренюк, який брав участь у канадсько-українському семінарі з проблем інтеграції вищої освіти двох країн, що відбувався у Національному університеті “Львівська політехніка”. Розмову вирішив почати з того, що найближче пану Роману.

- Знаю, декілька університетів Канади входять до сотні кращих університетів світу за так званим Шанхайським рейтингом. Однак вже багато років більшість “призових місць” посідають університети США. Це не бентежить освітян Канади?

— Канадці ні з ким не хочуть змагатися за пальму першос-ті. Ми собі ціну знає-мо. До нас їдуть здобувати вищу освіту молоді люди з усіх континентів. Скажімо, у нашому університеті 26 тисяч студентів і понад 2,5 тисячі з них — іноземці. Рівень вищої освіти у США строкатий. У нас переважна більшість вищих навчальних закладів однакового високого рівня.

- Вища освіта платна?

— Так. Але доступна для тих, хто прагне здобути вищу освіту. Батьки завчасно відкладають гроші на навчання дітей, і ці кошти не зазнають інфляції. Вища освіта у США значно дорожча. Скажімо, якщо у нас рік навчання на бакалавра залежно від спеціальності коштує від 3-х до 5 тисяч доларів, то у США — від 7 до 20 тисяч доларів. Студентів з України у нас порівняно небагато. Стараємося допомогти їм матеріально, залучаючи різні фонди. Добиваємося від уряду встановлення рівної з громадянами Канади оплати за навчання для студентів із пострадянських і постсоціалістичних країн.

- У яких сферах життя найкраще утвердилися канадські українці?

— Ми успішні у вищій освіті і шкільництві, адвокатурі, медицині, будівництві і архітектурі... Натомість у бізнесі українці не такі беручкі. Скажімо, у Вінніпезі, де живуть 720 тисяч людей, і серед них 100 тисяч українського походження, немає жодного українського ресторану.

- А хто ви за освітою?

— Я — історик. Дружина має педагогічну освіту, вона директор школи. До речі, наші вчителі одні з найбільш забезпечених громадян Канади. Сини мають вищу освіту. Маркіян — архітектор.

- Європа ще не оговталася від світової фінансово-економічної кризи. Як наслідки кризи відчувають у Канаді?

— Відчули її значно менше, аніж у США. Канадці більш консервативні. Американці ризикували у банківській сфері, у бізнесі і багато що втратили. У нас немає так багато банків, як в Америці. Федеральний уряд тримає банківську сферу під контролем. Кілька років тому за наш канадський долар давали 70 американських центів. Тепер маємо паритет — долар за долар.

- А як ви особисто відчуває-те динаміку рівня життя канадців?

— Як і скрізь, у нас є інфляція. Але наші профспілки стежать за тим, щоб рівень оплати праці щороку зростав на два-три відсотки. Сьогодні я стою трохи краще, аніж 5 років тому. Після усіх витрат щомісяця можу покласти певну суму у банк.

- У нас левова частка сімейного бюджету витра-чаєть-ся на харчування і оплату комунальних послуг. Які пропорції вашого бюджету?

— Живемо ми з дружиною у старому триповерховому будиночку, якому понад 100 років. Ми його модернізували для сучасного комфортного життя. На газ, електрику, воду, водовідведення витрачаємо 5 відсотків місячного заробітку. Ще 5 відсотків — це податки за будівлю і земельну ділянку. Десь 15 відсотків бюджету — це продукти харчування.

- В Україні дуже дорого хворіти і лікуватися. Чи задоволені ви своєю медициною?

— Наша медицина — одна з кращих у світі. Ще кілька років тому ми робили внески у медичне страхування. Тепер воно подекуди залишилося, але є таким незначним, що нашу медицину можна вважати безкоштовною. Платними у нас є лише стоматологія і офтальмологія. Рівень медичної допомоги не залежить від соціального статусу, мате-ріаль-ного достатку. Усіх пацієнтів лікують однаково. Безоплатно виконуються навіть найскладніші операції на серці. Але інколи на операцію треба чекати 3-4 місяці... Президент США Обама, реформуючи медичну систему, взяв за основу нашу.

Канада може похвалитися своїм соціальним захистом, особливо, коли йдеться про людей похилого віку. Є різного типу домівки для сеньйорів. Вони самі можуть собі готувати їжу, спілкуватися, розважатися. Комфортно почуваються і ті, хто зовсім немічний, прикутий до ліжка чи візочка.

- У якому віці йдуть на пенсію канадці?

— Для чоловіків і жінок однаковий вік — 65 років. Середня тривалість життя жінок у Канаді — 81 рік, чоловіків — 74. Середня пенсія — 1500 доларів. Якщо піде-те на пенсію раніше, у 60 років, то матимете 800-900 доларів. Але через 5 років пенсію піднімуть до середнього по краї-ні рівня. Цікава умова для освітян. Вони здобувають право на пенсію, коли стаж і вік становлять у сумі 80. Скажімо, вік 55 років, стаж роботи в освіті — 25... Відчутну допомогу отримують сім’ї з низьким і середнім рівнем доходів, якщо у них є діти віком до 18 років. Максимальний рівень допомоги на одну дитину у місяць становить 489 канадських доларів.

- А якщо говорити про безробітних?

— Рівень безробіття у нас становить близько 8 відсотків. Це переважно новітня хвиля еміграції. Допомога з безробіття виплачується тим, хто працює менше 15 годин на тиждень або зароб-ляє менше 113 канадських доларів на тиждень. Максимальний розмір допомоги з безробіття — 339 доларів на тиждень.

- Схоже на те, що у вас немає людей, які живуть за межею бідності...

— Немає такого поняття, як “межа бідності”. І немає разючого контрасту між найбагатшими і найбіднішими. Хоча, як і скрізь, є жебраки... Але це вже вибір самих людей. Наша заможна країна живе тихо, спокійно. Має-мо порівняно невелику армію, значно менший, аніж в Украї-ні, чиновницький апарат. Немає такої захланності і хизування розкішшю. Нещодавно одружувався мій син Маркіян. Гостем на цьому весіллі був син моєї сестри з Львівщини. У вас на весіллях та інших забавах без перерви носять наїдки. У нас все скромніше. На одну тарілку кладуть м’ясне, різні салати... Голов-не — розваги, танці, спілкування. Десь близько одинадцятої вечора — кава, легка перекуска, щось солодке... Племінник залишився незадоволеним: “Що то за весілля таке у вас — дали їсти лише один раз...”.

Схожі новини