Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Тетчер стала легендою ще за життя

  • 09.04.2013, 00:19
  • 2 341

На 88-му році життя зупинилося серце Маргарет Тетчер (на фото). Причина смерті — інсульт. 2012-го Тетчер віддала розпорядження щодо власного похорону.

Вона попросила, аби доступ до її гробу у Вестмінстері відкрили лише для близьких, спеціально запрошених осіб. Серед запрошених — королева Єлизавета II, члени королівської сім’ї та найбільші політики епохи правління Тетчер, включаючи Михайла Горбачова. Тетчер нагадала, що під час її прем’єрства Британія перемогла Аргентину в Фолклендській війні 1982-го. Ця перемога дає їй право бути похованою з військовими почестями, але політ військової ескадрильї баронеса вважала зайвим. Поховають Тетчер на кладовищі Королівського госпіталю у Челсі, поруч з чоловіком, який помер в 2003-му.

Тетчер — 71-й британський прем’єр (1979-1990), баронеса (з 1992-го). Перша і єдина жінка, яка була на цьому посту, та перша жінка, яка стала главою європейської держави. Прем’єрство Тетчер стало для Британії найтривалішим у XX ст. Її називали Залізна леді — за радикальні реформи і різку критику радянського керівництва.

Тетчер народилася 13 жовтня 1925-го в Англії. Здобувши освіту хіміка, врешті-решт, стала юристом. У 1959-му її обрали членом парламенту. У 1970-му призначили міністром освіти і науки в уряді консерватора Едварда Гіта. У 1975-му Тетчер перемогла Гіта на виборах нового глави Консервативної партії і стала главою парламентської опозиції та першою жінкою, яка очолила одну з двох основних британських партій. Після перемоги “торі” на виборах 1979-го Тетчер стала прем’єром.

Її політична філософія й економічна політика ґрунтувалися на дерегуляції, особливо фінансової системи, створенні гнучкого ринку праці, приватизації державних компаній і зменшення впливу профспілок. Висока популярність Тетчер під час перших років її правління зменшилася через рецесію і високе безробіття, але знову зросла під час Фолклендської війни 1982-го і економічного буму, що призвело до її переобрання у 1983 р. Тетчер була переобраною втретє у 1987-му, але запропонований закон про додатковий податок і погляди на обмежену роль Британії в ЄС були непопулярні серед членів уряду. Після того, як Майкл Гезелтайн оскаржив її лідерство в партії, Тетчер подала у відставку з посади глави партії і прем’єра.

Попри це, вона була дуже популярною і шанованою людиною і у Великій Британії, і у світі. Нещодавно про її життя зняли художній фільм. А це означає, що вона стала легендою ще за життя.

Цитати Маргарет Тетчер:

— «Будь-яка жінка, яка розуміє проблеми, що виникають під час управління будинком, зрозуміє проблеми, які виникають під час управління країною»;

— «Слід добре вивчити ворога — тоді одного разу можна перетворити його на друга»;

— «Я виключно терпляча, якщо в кінцевому результаті усе виходить по-моєму»;

— «Жінки значно краще, ніж чоловіки, уміють говорити «ні»;

— «Ниці люди відчувають велике задоволення, обговорюючи великих людей».