Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Ватикані – «вакантний престол»

«Почесному Папі» Бенедикту XVI залишилося лише молитися за кардиналів, які оберуть нового понтифіка

Понтифікат Бенедикта XVI завершився. До обрання нового Папи, ім’я якого стане відомо до 31 березня, Великодня за Григоріанським календарем, залишається sede vacante («вакантний престол»). 28 лютого, в останній день свого понтифікату, Бенедикт XVI зустрівся з кожним із кардиналів, які прибули на конклав. Це був його останній публічний акт на престолі. О 18.00 за київським часом Папа покинув Ватикан і гелікоптером вирушив у резиденцію Кастель-Гандольфо, що за 30 км від Риму. Бенедикт XVI має тепер титул «Почесного понтифіка». Він планує вести усамітнене життя і присвятити себе молитвам та роздумам.

Папський перстень рибалки уже переплавили

Напередодні Папа провів останню аудієнцію. На прощальній зустрічі з вірними, на яку зібралося близько 20 тис. осіб, Бенедикт XVI розповів, що папство було для нього важкою ношею, та він щодня відчував Божу присутність: «Дякую вам за повагу і розуміння, з якими ви сприйняли моє рішення. Я надалі залишатимуся з Церквою. Прошу вас згадувати мене у своїх молитвах і молитися за кардиналів, на яких чекає непросте завдання — вибрати наступного Папу». Процес виборів нового понтифіка має розпочатися вже наступного тижня. Нового Папу обиратимуть 115 кардиналів у Сикстинській капелі. Для вибору наступного Папи потрібні дві третини їхніх голосів плюс один голос.

За церковною традицією, у четвер кардинал-камерленго Католицької церкви Тарчізіо Бертоне, який адміністративно керуватиме Святим престолом до обрання нового Папи, у присутності кардиналів провів процедуру анулювання свинцевої печатки і персня рибалки, що належали Бенедикту XVI, — аби виключити можливість фальсифікації документів у період до виборів нового Папи. Перстень рибалки — символ апостольського спадкоємства, який вказує, що Папа є спадкоємцем апостола Петра, який був рибалкою. Символіка також пов’язана зі словами Христа, що його учні будуть ловцями людських душ.

Місто Кастель-Гандольфо розташоване над озером Альбано біля Риму. Папська резиденція володіє там екстериторіальними правами з часу підписання Латеранських угод з Італією у

1929-му. Бенедикт перебуватиме у палаці до свого від’їзду в монастир у Римі, який наразі ремонтують.

«Найбільш ймовірна дата початку конклаву — 10 березня»

Відтоді, як стало відомо, що Бенедикт XVI вирішив піти з посади, у Римі — бум на продаж сувенірів, пов’язаних з Папою. Особливо багато пілігримів з Баварії, батьківщини Папи. «Протягом року тривала криза, ми нічого не могли продати, а тепер настав час збільшити продажі», — каже римський продавець сувенірів.

«Кілька днів тому нас на дві години пустили на віллу Барберіні. Це одна з трьох вілл Святого престолу на озері Альбано. Туди поїхав Папа. Які там сади, кипарисові лабіринти, римський віадук! Під ручку зі старшим братом Георгом Бенедикт XVI часто влітку гуляв тут. У глибині саду — статуя Мадонни і маленький ставок з золотими рибками. Ці рибки — правнуки тих, яких Папі Павлу VI подарував японський імператор. Часто Бенедикт XVI приходив сюди молитися і годувати рибок. Спеціально для Папи біля ставка залишають пакет із кормом...

Найімовірніша дата початку конклаву — 10 березня. Бенедикт XVI змінив Апостольську конституцію. За законом, починати конклав слід на 15-20-й день після відходу Папи. Але тепер, якщо всі кардинали у Римі, то можна починати. Мобільний довкола капели вже не ловить. Глушилки будуть працювати там до кінця конклаву. Новий перстень рибалки вже гравірують, а п’ятеро кравців вручну з ранку до ночі шиють три комплекти папських сутан — великий, середній і малий. Готують і чавунну піч з трубою, аби раніше провести пробний розпал. У 2005-му напартачили. Коли спалювали сиру солому, аби чорний дим сповістив віруючих про першу невдалу спробу, то весь гар пішов у зал. А коли Бенедикта вибрали, то дим вийшов брудно-сірим», — написала римська журналістка Ася Ємельянова.

Італієць чи африканець?

В останній день перед відходом Бенедикт XVI відслужив останню месу як глава Церкви. У проповіді він різко засудив чвари у верхівці Ватикану та додав, що образ Церкви серйозно заплямований.

Експерти обережно ставляться до прогнозів, хто може стати наступним Папою. У ЗМІ найчастіше називають 15 прізвищ кардиналів, які можуть претендувати на престол. Серед наступників у першу чергу бачать італійця (ця країна має найбільше — 28 — кардиналів, які мають право голосу), латиноаме-риканця (там майже половина католиків світу — півмільярда) чи африканця.

Серед можливих наступників на Папський престол часто називають італійця Анджело Сколо (архієпископ Мілана, поборник активної участі Церкви у житті суспільства, засуджує її нездатність чітко викласти свої позиції, зокрема щодо питань шлюбу). Також звучать імена Крістофа Шенборна (архієпископ Відня, народився у дворянській німецькій сім’ї, вважався одним із претендентів на папство у 2005-му), Тімоті Долана (архієпископ Нью-Йорка), Марка Велле (архієпископ канадського Квебеку, перфект конгрегації у справах єпископів — третя за важливістю посада у Ватикані, соратник Бенедикта), Оділя Шерер (консервативний архієпископ Сан-Паулу), Френсіса Арнізе (нігерійський кардинал, один із основних претендентів на престол у 2005-му), Пітера Траксона (ганський кардинал, глава Папської ради справедливості та миру).

Схожі новини