Передплата 2024 ВЗ

Язик і підборіддя святого Антонія – нетлінн

Падуя славиться унікальною базилікою та найдавнішим в Європі університетом

У подорожі до Риму з групою прочан відвідала університетське містечко Падуя, що за 36 км від Венеції. На оглядини міста було відведено лише півдня. Традиційно — екскурсія містом та відвідини базиліки Святого Антонія.

Базиліка СВЯТОГО АНТОНІЯ названа на честь палкого проповідника, ченця ордену францисканців Антонія (1195-1231), якого незадовго після смерті оголошено святим і визнано Вчителем Церкви. При народженні святий отримав ім’я Фернандо, яке при висвяченні в ченці змінив на Антонія на честь єгипетського святого Антонія.

Народився святий Антоній в Португалії. Останні роки життя провів у Падуї. Прославився талантом проповідника. На його проповіді збиралися тисячі віруючих. Для переконання єретиків у Христовій вірі творив, за переказами, багато чудес: зміг до берега прикликати риб з річки, які підняли голови і слухали його проповідь, зцілював недужих. Був знайомим із засновником ордену францисканців Франциском Асизьким. За його дорученням викладав богослов’я у Болонському університеті.

Релікварій з язиком святого Антонія.

Святий Антоній був заступником бідних і подорожуючих, помічником з віднайдення втрачених цінностей. Перед смертю жив у келії, що була збудована на горіхові. Помер від перевтоми і виснаження.

Площа Плато делла Валле.

Після смерті святого в його честь розпочалося будівництво базиліки, основна частина якої була завершена у другій половині ХІІІ ст. і впродовж віків добудовувалася. У 1981 році з дозволу Папи Івана Павла ІІ вперше після смерті святого Антонія було відкрито його поховання і проведено дослідження останків. Велике диво чекало на дослідників — весь голосовий апарат святого виявився нетлінним. Деякий час мощі святого було виставлено для поклоніння віруючим, пізніше захоронено: скелет помістили у кришталеву труну, а нетлінні останки — у релікварії. Цього року частинки мощей розпочали подорож світом. У листопаді вони були виставлені у костелі Святого Антонія у Львові.

Базиліка Святого Антонія як пам’ятка архітектури викликає захоплення внутрішнім високомистецьким оздобленням: всі стіни у великих фресках, розкішній ліпнині, чисельні скульп-турні зображення святих. Проте вся увага зосереджена на могилі-вівтарі святого Антонія, яку віруючі, читаючи молитви, обходять довкола, торкаючись руками захоронення. Нетлінні мощі святого — язик і підборіддя — зберігаються у релікваріях в капелі реліквій. Піднявшись сходинками, до святинь можна підійти зовсім близько.

Поруч базиліки розташовано монастир францисканців з внутрішніми дворами. У дворику Магнолії була можливість відпочити, помилуватися 200-літньою магнолією на фоні аркад монастиря. У будівлі, що поруч, офіс видавництва ченців францисканців. І от зараз, перегортаючи придбаний там путівник по базиліці, переконуюсь, що так багато чого не оглянула: 10 капел з чудовими фресками, 60 зображень Богородиці...

Падуя славиться і одним із найдавніших у Європі університетом, що заснований викладачами і студентами Болонського університету і відкритий 1222 року. Тут навчалися Коперник, Скорина, Казанова... Викладав математику Галілео Галілей. Університет має 13 факультетів і 11 музеїв і навчається в ньому 65 тисяч студентів із усієї Європи. Університетський ботанічний сад заснований ще 1545 року, як город для вирощування лікарських рослин. Здавна ростуть там дерева магнолії і гінкго. Сад включений до Списку культурної спадщини ЮНЕСКО.

На жаль, під час екскурсії можна було оглянути лише фасади університетських будівель, які складно було фотографувати у повну висоту з вузької вулиці. Під час самостійного огляду міста бродила вулицями, дивувалася, що багато будинків над тротуарами мають аркові підсіння, що, очевидно, захищають від сонця. Гарно виглядають ці аркади вздовж вулиць. Незвичний і безшумний монорейковий трамвай на шинах.

Окраса міста — велика центральна площа Plato della -alle з водним каналом довкола, обабіч якого 88 давніх кам’яних статуй. Через канал перекинуті мальовничі місточки і оточують площу напрочуд гарні палаци. Площу вважають однією із найгарніших... у світі. Поруч каналу є базарчик з фруктами, овочами і білими грибами в ящиках.

Шкодую, що не оглянула капели Скровеньї із фресками Джотто, музеїв, Ботанічного саду, обсерваторії, де Галілео Галілей проводив свої спостереження... Падуя по-особливому затишне і привабливе місто. Якась в ній особлива атмосфера, що зачаровує. Мрію ще раз його відвідати.