Передплата 2024 ВЗ

Британські острови «втікають» з Євросоюзу

Прем’єр Девід Кемерон хоче провести референдум щодо членства в ЄС

Британський прем’єр Девід Кемерон (на фото) заявив, що хоче провести референдум щодо виходу Об’єднаного Королівства з ЄС. За словами Кемерона, порозуміння між Великою Британією і ЄС на низькому рівні, що вимагає перегляду формату відносин. Кемерон пообіцяв довго не зволікати: якщо Консервативна партія (торі), яку він очолює, виграє парламентські вибори у 2015-му, то упродовж двох років відбудеться референдум, на якому британців запитають про доцільність перебування в Євросоюзі.

51% британців — за вихід з ЄС

Кемерон каже, що Лондон не хоче самоізоляції, але скептичні настрої британців щодо подальшої інтеграції Європи та боргова криза у ЄС змушують його подумати про майбутнє зв’язків з Євросоюзом. «Винесемо на референдум просте запитання: залишатися у ЄС чи повністю з нього виходити. Немає сенсу ховати голову в пісок. У Британії підтримка ЄС в його теперішньому вигляді — висить на волоску», — сказав Кемерон.

Плани Кемерона багатьом у ЄС не сподобалися. Голова МЗС Німеччини Ґідо Вестервеллє висловив сподівання, що Британія залишиться у ЄС, і додав, що механізм вибіркової участі на спеціальних умовах для різних країн «не діятиме». У тому ж ключі висловився його французький колега Лоран Фабіус. «Уявіть, ЄС — це футбольний клуб. Якщо ти приєднався і став членом клубу, то не можеш прийти і заявити, що захотів грати у регбі. ЄС — це також не меню у ресторані, з якого можна вибрати те, що сподобалося»,- сказав Фабіус.

Плани Кемерона, кажуть аналітики, навряд чи сподобаються США, де хочуть, аби Британія залишалася членом ЄС, маючи у спільноті сильні позиції.

За даними соцопитування, проведеного для газети The Guardian, 51% британців виступають за вихід країни з ЄС, а 40% воліли би залишитися.

«Лондон відкриває скриньку Пандори. Далі — розпад ЄС»

«Лондон відкриває скриньку Пандори... Президент ЄС Герман ван Ромпей застерігає про можливий розпад ЄС, якщо Кемерон наполягатиме на своїх вимогах. Заяву Кемерона багато європейців розцінили як шантаж. США теж дають зрозуміти, що Лондон ставить під удар свій вплив у Вашингтоні, якщо надалі буде носитися з ідеєю майбутнього поза ЄС», — пише німецька WirtschaftsWoche Heute.

«Чехія готова взяти приклад із Кемерона. Угорщина розглядає можливість не підкорятися диктату ЄС в галузі юридичної системи і законодавства щодо ЗМІ. «Гнучкими бути добре. Але якщо кожна з 27 країн ЄС піде своїм шляхом, то врешті-решт від єдиної Європи нічого не залишиться», — заявив голова МЗС Швеції Карл Більдт. Париж і Берлін більше не будуть долати опору їхнім проектам щодо введення єдиної податкової політики і обмеження ролі Єврокомісії. Без Британії ЄС стане ще більше франко-німецьким і менш європейським», — написала італійська Il Foglio.

«Референдум — це морський змій британської політики. Його постійно обіцяють, але ніколи не проводять. Тож не варто боятися цих обіцянок. Тим паче, умовою їх виконання є перемога на парламентських виборах, якої, якщо вірити соцопитуванням, консерваторам не бачити. Для Кемерона демарш — політичний хід, який дозволяє убити двох зайців. З 2011-го він відступає під натиском євроскептиків у його власній партії: 81 депутат збунтувався проти нього на слуханнях із цього питання. Своїм виступом прем’єр гасить вогонь заколоту і стверджується як лідер єврореалістів, який демонструє незмінну рішучість довести до кінця свої пропозиції», — пише французька Atlantico.

«Початок кінця кар’єри Кемерона»

«Традиційна позиція Британії у ЄС — стримування інтеграції. Лондон розуміє, що в ЄС він не може грати ту роль, яку відіграє німецько-французький союз, не може бути найсильнішим і найвпливовішим», — вважає політичний аналітик Інституту Євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач. «Найгірше, що зробив Кемерон, — “підвісив” питання про членство у ЄС в залежність від свого політичного майбутнього. Його заява матиме зворотний ефект — торі програють на виборах. Це початок кінця кар’єри Кемерона», — вважає заступник гендиректора Центру Разумкова Валерій Чалий.

Без Лондона в ЄС Києву потрапити туди буде важче...

За 40 років членства у ЄС Британія була головним против-ником будь-яких інтеграційних ініціатив, які зазіхають на її політичний суверенітет чи фінансову незалежність. Деякі ініціативи Лондону вдалося торпедувати (введення в ЄС єдиного податку на фінансові трансакції), а в деяких не брати участі (Шенгенська зона, євровалюта).

Досі британці, на противагу Франції та Німеччині, заявляли про потребу подальшого розширення ЄС, і Лондон стверд-жував, що у майбутньому бачить Україну в ЄС. Тож ослаблення британських позицій чи вихід Британії з Євросоюзу означали би втрату Києвом впливового прихильника української євроінтеграції.

Схожі новини