Передплата 2024 «Добра кухня»

Єгипет знову запалав

Країна на межі громадянської війни. Але українським туристам це байдуже. Вони їдуть відпочивати...

Незабаром Єгипет може перестати бути світською державою і почати жити за законами шаріату. У суботу, 15 грудня, в країні проведуть референдум щодо нової конституції, яка має прописати в країні ісламістські порядки. Це обурює молодих єгиптян, які були рушійною силою революції проти режиму Хосні Мубарака. Тепер вони протестують проти дій президента Мохаммеда Мурсі, який нещодавно надав собі диктаторських повноважень. Під тиском вулиці Мурсі таки повернув свої повноваження до попереднього рівня, але референдуму не відмінив, як того хотіла опозиція. Тисячі єгиптян знову заполонили центральну каїрську площу Тахрір. На вулиці вийшли також прихильники правлячої ісламістської партії «Братів-мусульман», яка підтримує Мурсі. Місцева преса пише: ситуація настільки напружена, що в країні може вибухнути громадянська війна. Проте у туристичних оазах на березі Червоного моря — все спокійно. Туристів зі Східної Європи не лякає гаряча ситуація.

За законами шаріату

Референдум щодо нової конституції запровадить в Єгипті закони шаріату. Понад 10% єгиптян — християни, і їм жити за законами шаріату? Також це може вдарити по одному з головних джерел прибутку країни — туризму. Адже шаріат передбачає заборону на алкоголь та суворі обмеження щодо оголення тіла.

«Мурсі почав повторювати усі помилки Мубарака. Ігноруючи інтереси молоді, яка була рушійною силою революції, він не зважає на свою залежність від цієї соціальної групи. Мурсі «вдалося» об’єднати проти себе молодь і неісламістські політичні еліти, що не обіцяє йому нічого доброго. Президент забув, що причиною революції стало ігнорування його попередником вимог щодо змін у суспільстві», — каже єгипетський експерт Таріка Міді.

Палиці, «коктейлі Молотова», пістолети.., трупи

У Каїрі представники опозиції блокують роботу державних служб. Протестувальники оточили урядові будівлі на площі Тахрір. Біля президентського палацу — солдати і танки. Поліція намагається не допустити зіткнень — живим щитом стоїть між противниками Мурсі та його прихильниками-ісламістами. Учасники акцій виходять на центральні вулиці столиці, озброєні палицями і «коктейлями Молотова». У багатьох під куртками рушниці та пістолети, пишуть західні кореспонденти.

Тільки за останні кілька днів біля стін резиденції президента загинуло близько десяти осіб, сотні отримали різні травми. Усіх загиблих застрелили. Против-ники і прихильники Мурсі знову б’ють одне одного палицями, закидають камінням, стріляють і підпалюють. У вогні — офіси «Братів» і приватні телеканали, які підтримують опозицію.

Українці революції не бояться

Водночас спокійна ситуація зберігається у курортній зоні, уздовж узбережжя Червоного моря. У міністерстві туризму Єгипту кажуть, що кількість відпочивальників, попри несприятливу ситуацію, зростає. Велика частина туристів — громадяни України та Росії. У соцмережах користувачі активно обговорюють перспективи зустріти Новий рік у теплому Єгипті. І мало кого цікавить політична ситуація у країні.

За офіційною статистикою, потік туристів до Єгипту у жовтні виріс на 8% — порівняно з аналогічним періодом 2011-го. У листопаді Країну пірамід відвідало 1,2 млн. туристів, що на 8% більше, ніж за аналогічний період 2011-го, але на 400 тис. менше, ніж у 2010-му, перед революцією. Найбільше туристів приїжджає з країн Східної Європи. За 2012-ий Єгипет планує прийняти загалом 12 млн. туристів, що буде на 23% більше, ніж у 2011-му.

Коментарі для «ВЗ»

Ігор СЕМИВОЛОС, експерт з питань Близького Сходу

У мене відчуття, що Мурсі втримається. Мобілізація прихильників “братів-мусульман” показала чималий потенціал ісламістів. До того ж більшість населення країни політично неактивна і схиляється до ісламістів, бо має консервативні переконання. Швидше за все, ситуацію вдасться взяти під контроль, і у країні введуть конституцію на основі законів шаріату. Ймовірно, на туристичну сферу воно негативно вплине лише на початку, з остраху перед новим. Але серйозних наслідків не матиме. В Еміратах теж діють закони шаріату, але люди їздять туди відпочивати.

Юлія ОЛІЙНИК, прес-секретар Асоціації лідерів турбізнесу України

Нестабільна ситуація у Єгипті триває досить довго. Тиждень тому українське МЗС видало чергову рекомендацію з проханням утриматися від відвідання Каїра, Олександрії та Суецу. Рекомендації, які видає МЗС від початку революції в Єгипті в січні

2011-го, не стосуються курортних зон — Шарм-ель-Шейха і Хургади. Саме туди їдуть на відпочинок українські туристи.

За даними державної прикордонної служби України, за дев’ять місяців 2011-го до Єгипту виїхав 207501 українець. За аналогічний період 2012-го — 203692 українці. Тобто кількість приблизно однакова. Туроператори погоджуються, що туристична галузь Єгипту постраждала внаслідок революції, а в 2011-му туристичний потік зменшився порівняно з 2010-им на 30-40%. Але після цього ситуація стабілізувалася. Ціни на поїздки у Єгипет залишилися на рівні 2011-го.

Схожі новини