Передплата 2024 «Добра кухня»

Привид сепаратизму блукає Каталонією...

Чотири партії, що виступають за відділення Каталонії від Іспанії, завоювали більшість на виборах у місцевий парламент. Перше місце в парламенті автономії на південному сході Іспанії отримала націоналістична коаліція «Конвергенція і союз Каталонії», яку очолює голова регіону Артур Мас.

У 135-мандатному парламенті. Її раніше представляли 62 депутати, тепер — 50. Друге місце здобули Громадянська партія Каталонії, яка отримала

21 місце. За ними йдуть Іспанська соціалістична робітнича партія — 20 місць і Народна партія — 19 місць. «Об’єднані ліві» — «Зелені» отримали 13 крісел.

Ці вибори вирізнялись рекордною явкою, яка становила 69,4%. Проголосувати мали право 5,4 млн. із 7,5 млн. каталонців.

Антикризовий сепаратизм каталонців

Черговому витку зростання сепаратистських настроїв каталонців сприяла економічна криза в Іспанії. Хоча Каталонія, як і Країна басків, на побутовому рівні ніколи не визнавала себе невід’ємною частиною Іспанії. На Каталонію припадає п’ята частина ВВП Іспанії та 16% населення. Прихід сепаратистів до влади означає, що питання про незалежність Каталонії може бути винесено на референдум. Каталонців, які через кризу теж змушені затягувати паски, обурило, що вони щороку переплачують у центральний уряд на кілька мільярдів євро більше податків, ніж отримують субсидій. Тому про сепаратизм регіону знову заговорили на найвищому рівні.

«Конвергенція і союз» прийшла до влади в Каталонії у 2010-му, змінивши соціалістів. Головним пунктом їхньої програми на дострокових виборах, оголошених через бюджетний конфлікт із центральним урядом, був негайний референдум про відділення.

У разі чого Мадрид може навіть армію застосувати?

Мадрид не хоче відпускати Барселону. У жовтні нижня палата іспанського парламенту проголосувала проти проведення в Каталонії референдуму про незалежність. У Мадриді кажуть: каталонські націоналісти шукають виправдання того, що в регіональному бюджеті практично закінчилися гроші і утворився великий борг.

«З часу утворення єдиної іспанської держави Каталонія завжди була її невід’ємною частиною, що, зокрема, стосується економіки регіону», — каже політичний оглядач Libertad Digital Сесар Відаль. А професор Мадридського католицького університету Хоссе Рага каже, що «80% товарів, що вироб-ляються у Каталонії, реалізується в інших областях Іспанії». Правляча в Іспанії Народна партія і головна опозиційна Іспанська соціалістична робітнича партія негативно ставляться до питання відділення Каталонії.

Голова Єврокомісії Жозе Мануель-Баррозу попередив, що після відділення Каталонія не зможе автоматично стати членом ЄС — їй треба буде пройти багатоступеневу процедуру інтеграції. Для приєднання до ЄС Барселоні слід буде заручитися підтримкою всіх його членів. Зокрема, Іспанії... Негативно відзначиться на економіці Каталонії втрата безмитної торгівлі у межах ЄС. Відаль додає, що Мадрид має право скасувати самоуправління в регіоні та «відповідно до статті 8,1 Конституції Іспанії навіть використати для захисту єдності країни армію».

За іспанською Конституцією, проведення референдуму про статус регіону було би протизаконним. Влада Іспанії заявила про готовність «застосувати всі передбачені конституцією можливості для збереження єдності країни».

ВВП Каталонії — як у Фінляндії чи Данії

Валовий внутрішній продукт Каталонії у 2008-му — 217 млрд. дол., а ВВП на душу населення — 30700 дол. ВВП автономії дорівнює ВВП Фінляндії чи Данії, і вищий ніж у Ірландії, а ВВП на душу населення майже такий самий, як у Німеччині. Рівень експорту наближається до фінського і перевищує показники Португалії. Каталонія — промисловий регіон (текстильна, хімічна, фармацевтична та автомобілебудівна промисловість). Регіон практично не має корисних копалин, а в сільському господарстві зайнято лише 2% населення. У промисловості — 25%, а в сфері послуг — 64% населення.

Схожі новини