Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Анґела Меркель заступилася за Pussy Riot. А у Путіна немає співчуття до дівчат

  • 19.11.2012, 11:59
  • 1 120

16 листопада у Москві відбулася зустріч президента Росії Володимира Путіна і федерального канцлера ФРН Анґели Меркель (на фото). Одна з головних тем розмови Путіна з Меркель була правозахисна. Уряд Німеччини ще у вересні оприлюднив доповідь про права людини, в якій критикує ситуацію у цій царині в Росії.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель закликає Росію не сприймати критику на свою адресу як деструктивну. Про те, що критика деяких рішень російської влади не є антиросійською загалом, заявив координатор МЗС Німеччини з міжгромадського діалогу з Росією Андреас Шокенгофф. За його словами, особливо критично він ставиться до двох російських законів: «Про іноземних агентів» і «Про державну зраду». Як заявив Шокенгофф, подібні закони «ставлять під небезпеку шанс суспільної модернізації в Росії». «Ми побоюємося, що частково тут мають місце репресії, частково — залякування так званих «акторів цивільного суспільства». На нашу думку, цим самим Росія шкодить своїй же власній меті — бути сучасною конкурентоспроможною країною», — зазначив Андреас Шокенгофф.

Анґела Меркель під час зустрічі з російським президентом висловила думку, що не варто було відправляти дівчат з панк-гурту Pussy Riot до в’язниці. На що пан Путін відповів: «Ось пані федеральний канцлер згадала дівчат, які у в’язниці перебувають за виступ у церкві. А чи знає вона, що до цього одна з них повісила опудало єврея і сказала, що від таких людей потрібно позбавити Москву. Ми не можемо з вами підтримувати людей, які займають антисемітські позиції. Це була публічна акція в одному з найбільших торгових центрів. І на проблему потрібно дивитися з усіх боків». Як зазначають експерти, російський президент дещо спотворив зміст цієї історії, адже вона була не проти меншин, а на їхню підтримку.

Нагадаємо, німецький парламент минулого тижня прийняв резолюцію, у якій засудив наступ на демократичні свободи у Росії та закликав уряд діяти більш жорстко стосовно Кремля.

І ще одна деталь, на яку звертають увагу спостерігачі: після довгої перерви нинішні переговори з Анґелою Меркель, по суті, стали першою великою міжнародною зустріччю російського президента.

Схожі новини