Передплата 2024 «Добрий господар»

«Скульптури Пінзеля уже змонтовано для експонування у Луврі...»

Франція з нетерпінням чекає відкриття у паризькому Луврі виставки “Скульптор бароко в Україні в середині ХVІІІ століття: Іоан Георг Пінзель”, де буде представлено 27 творів унікального митця з чотирьох музеїв України. Завершено роботи з монтування скульптур. Уже готові каталог виставки, рекламні банери, сайт. Відкриття експозиції заплановано на 21 листопада.

«Під час транспортування до Лувру скульптури Пінзеля не зазнали жодних ушкоджень, — запевнила «ВЗ» генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв Лариса Разінкова-Возницька. — За участі реставраторів зі Львова та Києва виставка уже повністю змонтована у Луврі, в залі де-ла-Шапель (зал Каплиці). Центральною композицією французької виставки буде відтворення частини костьолу в селі Годовиці на Львівщині».

Для костелу села Годовиці Іоан Пінзель створив головний вівтар, а також разом з учнями амвон. Для цього вівтаря митець змайстрував композицію, яка складалася з окремих скульптурних груп. Це “Жертва Авраама”, “Самсон, що роздирає пащу лева” і “Розп’яття” з Богородицею і святим Яном та фігурами ангелів. Сучасні мистецтвознавці наголошують, що у Годовиці майстер Пінзель досяг досконалості у зображенні містичного та драматичного пафосу Голгофи. Саме тому організатори виставки у Луврі головний акцент зробили на цій неповторній скульптурній групі.

Презентація українського Мікеланджело у Луврі — це втілення мрії покійного директора Львівської галереї мистецтв Бориса Возницького, який врятував спадщину Пінзеля та відкрив її світові. Саме Борис Григорович створив у Львові «Музей сакральної скульптури ХVІІІ ст. Творчість І. Г. Пінзеля». У своїх численних наукових працях Возницький писав про Пінзеля так: «Це був один з найбільш талановитих європейських скульпторів ХVІІІ століття, але одночасно один з маловідомих». Про цього майстра справді мало що знаємо: ні де народився, ні як потрапив в Україну, коли помер, навіть невідомо, де його могила.

Проте для того, аби світ побачив геніальну спадщину Іоана Георга Пінзеля, впродовж двох років над реставрацією скульптур барокового митця працював колектив реставраторів Львівської національної галереї мистецтв. На завершальному етапі до них долучились реставратори Київського науково-дослідного реставраційного центру.

«Нам таки вдалося це зробити, — сказала «ВЗ» в. о. завідуючої реставраційним відділом Львівської національної галереї мистецтв Роксолана Мокрій. — Коли відправляли відреставровані скульптури Пінзеля у Францію, переживали, аби транспортування не пошкодило робіт. Адже дерев’яні скульптури дуже крихкі. Під кожну роботу виготовлявся індивідуальний ящик, де її фіксували. Було розроблено детальний графік транспортування скульптур до Парижа. Розпакувавши 27 робіт, ми не виявили жодного пошкодження. Упродовж п’яти днів разом з музейниками Лувру монтували виставку. Французькі митці були вражені скульптурами українського генія, відзначали об’єм та динаміку творів. До експозиції увійшло також декілька робіт Пінзеля, які привезли з Польщі та Німеччини».

Експозиція творів Іоана Пінзеля у французькій мистецькій мецці триватиме з 21 листопада 2012 року до 25 лютого 2013-го.

Схожі новини