Передплата 2024 «Добра кухня»

Пінзель спакував валізи до Лувру

З дня на день скульптури унікального українського митця середини XVIII ст. Іоанна Георгія Пінзеля вирушать у мандрівку до Франції.

27 творів українського Мікеланджело вже запаковані у спеціальні ящики і протягом цього тижня поїдуть до Лувру, де експонуватимуться з 21 листопада до 25 грудня. Точну дату та деталі перевезення тримають у таємниці з міркувань безпеки, адже ці скульптури — безцінні не лише з мистецької точки зору... На батьківщину гастролери повернуться у перших числах січня.

ТВОРИ ПІНЗЕЛЯ вперше побачать за кордоном, і не деінде, а в одному з найпрестижніших музеїв світу. Туди їде 27 скульптур з Львівської національної галереї мистецтв, Івано¬Франківського Музею мистецтв Прикарпаття та Тернопільського обласного краєзнавчого музею. Скульптуру святого Онуфрія, яку хотіли бачити куратори виставки у Франції, громада селища Рукомиша, що на Тернопільщині, так і не відпустила до Лувру.

Скульптури ретельно відрес¬тав¬рували напередодні їхнього марш¬кидка до Європи. Та навіть після реставрації тривалий час фахівців хвилювало питання, щоб крихкі та делікатні скульптури не пошкодились під час перевезення. Але після пакування робіт хвилювання, видається, зникло. “Ми впевнені, що роботи доїдуть до Лувру у належному стані і у такому ж стані повернуться додому, — зазначила у коментарі “ВЗ” генеральний директор Львівської національної га¬лереї мистецтв Лариса Возницька¬Разінкова. — Скульптури Пінзеля гарно відреставровані, добре упаковані. Упакуванням займалися спеціалісти з Бельгії, яких замовила французька сторона. Перевезенням робіт займається австрійська фірма. Разом із Пінзелем поїдуть і наші реставратори (львівські і київські), які будуть присутні при розпакуванні творів та їх монтуванні у виставковому залі. По приїзді до Парижа вони разом з реставраторами Лувру проведуть звірку стану робіт, як вони доїхали до місця призначення. На відкриття експозиції 21 листопада поїде група представників з Міністерства культури, музеїв Львова, Івано¬Франківська, Тернополя”.