Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Американські вибори під ударом «Сенді»

У США за тиждень до виборів президента (6 листопада) сталася надзвичайна подія — ураган «Сенді» розгромив північно-східне узбережжя країни.

Цілі міста і містечка залило, загинуло понад півсотні громадян США і сусідньої Канади, збитки — понад 50 млрд. дол. Густонаселені регіони з мегаполісом Нью-Йорк і столицею Вашингтоном зруйновані, мов після війни. Ураган порушив календар кампаній президента-демократа Барака Обами і республіканця Мітта Ромні. Обама і Ромні скасували поїздки до важливих штатів, які ще не вибрали між ними. Президент повернувся до столиці, аби контролювати ситуацію. Вашингтон ретельно готувався до удару стихії, та й відновлення постраждалих територій обіцяє бути максимально оперативним. Проте оглядачі кажуть, що ураган може вплинути на результати волевиявлення.

Обама має показати лідерські задатки у кризовій ситуації

«Не хвилююся за результат виборів. Переживаю щодо впливу урагану на родини, економіку і транспортну систему. Наш пріоритет — переконатися у порятунку життів. Наші рятувальники мають оперативно забезпечити людей їжею, водою, притулком», — сказав Обама з Вашингтона. Ураган змусив скасувати раннє голосування у штаті Меріленд і столичному окрузі Колумбія. Два дні тому скасували дострокове голосування у Вірджинії. Існує небезпека, що після урагану не всюди працюватиме електронна система голосування. Але юридичні перешкоди заважають федеральній владі відкласти голосування на після 6 листопада.

«Обамі «Сенді» дає нагоду показати лідерські здібності у кризовій ситуації, а це може залучити на його бік виборців. Стихія вдарила по багатьох штатах, які сумніваються між Ромні та Обамою. Якщо американці вирішать, що адміністрація Обами була не готова до урагану, або їм здасться, що він поставив політику вище безпеки населення, то вони можуть відвернутися від нього. Саме тому Обама повернувся до Вашингтона. У Ромні немає такої можливості, тому він обмежився скасуванням своїх передвиборних зустрічей. Для нього ураган — також серйозна проблема: через «Сенді» можуть зірватися самі вибори у ряді штатів, перебої в подачі електроенергії можуть тривати ще кілька днів після 6 листопада. З іншого боку, впевнені дії Обами викликають до нього симпатію тих, хто сумнівається. Ромні беріг мільйони доларів, розраховуючи пустити їх на оплату телереклами в останні дні перед виборами. Але мільйонам американців буде не до реклами. Якщо вони взагалі зможуть дивитися телевізори», — пише британська The Times.

Одразу кілька опитувань за тиждень до виборів віддали перевагу Ромні. Компанії Gallup, Rasmussen і газета The Washington Post пишуть, що Ромні обганяє за популярністю Обаму на 1-4%. Інші опитування показують рівність шансів чи дають Обамі фору в 1-2%. Ромні вдалося зробити ривок (раніше республіканець значно відставав). За американською системою політичних рейтингів Talking Points Memo, яка збирає усі найбільші опитування і виводить середнє, обидва конкуренти ідуть пліч-о-пліч — 47,9%.

Перемогти може не той, за кого більшість американців

Виборча система США визначає переможця виборів не за загальним рейтингом, а за вибором колегії з 538 виборників. Кожен штат обирає певну кількість виборників. За цією системою Обама наразі веде — 237 проти 206. Тобто основна боротьба зараз іде за 95 виборників із восьми штатів, які ще не визначилися. Троє з цих штатів потрапили під удар стихії.

Кількість виборників від кожного штату дорівнює кількості його представників у парламенті (два сенатори і відповідна до кількості населення кількість членів у Палаті представників). Найбільша кількість виборників, 55, припадає на найбільш населений штат — “демократичну” Каліфорнію. Флориду, яка коливається між демократами і республіканцями, представляє 27 виборників, а “республіканський” Техас — 34.

Трапляються рідкісні випадки, коли реальна підтримка населення США більша в одного кандидата, а перемагає інший. Так сталося з виборами 2000-го, коли більшість голосів американців здобув демократ Альберт Гор, а переміг республіканець Джордж Буш-молодший, який отримав більшу кількість голосів виборників. Якщо ви підтримуєте демократів, а штат — здебільшого республіканців, то ваш голос ні на що не впливає, тому за нього не ведеться особлива боротьба. Саме так є у більшості штатів.

Антикризовий Обама

Обама хоче урізати витрати на армію — на 0,5 трлн. дол. за 10 років. Ромні, навпаки, хоче додати військовим два трлн. дол. США слід приборкати гігантський держборг у понад 16 трлн. дол. Важким тягарем лежить також високе безробіття — нездатність подолати безробіття за чотири роки б’є по рейтингу Обами. Головне в економічному курсі чинного президента — збільшення податкового навантаження на забезпечених громадян і великі видатки на користь малозабезпечених. Ромні пропонує знижувати податки, аби підтримати великий і середній бізнес. Через соціальні кроки критики іноді називають Обаму соціалістом-популістом, а деякі — комуністом.

Газета The New York Times опублікувала статтю на підтримку Обами. Газета пише, що Обама сприяв виходу США з економічної кризи-2008, запобіг новій Великій депресії, яка могла початися у 2009-му, провів найбільш успішну за кілька десятиліть реформу охорони здоров’я, проводив соціальну політику на підтримку малозахищених верств, а не лише обстоював інтереси еліти. Серед досягнень Обами ліквідація Усами бен Ладена, ефективна боротьба проти «Аль-Каїди» і виведення військ США з Іраку. (The New York Times від 1960 року підтримує у боротьбі за президентське крісло тільки демократів).

«Якщо Обаму переоберуть, він буде змушений витратити багато часу і сил на введення в дію закону про реформу охорони здоров’я. Якщо Обама переможе, то завдяки високій явці латиносів, тому від нього будуть вимагати докласти зусиль і провести закони щодо імміграції, які досі не діють. Під час кампанії-2008 Обама обіцяв провести імміграційну реформу. У 2011-му він забезпечив захищений статус молодим іммігрантам, які були нелегально ввезені у США ще дітьми. Цей крок збільшив популярність Обами серед латиносів, але одночасно вимагає йти далі. Давши дозвіл 1,5 млн. латиносів, слід очікувати, що ця молодь запитає: «А як щодо моєї мами?». Обама зробив кроки щодо обмеження викидів парникових газів, прийнявши заходи з підвищення паливної економічності нових авто і ввівши норму, що знижує застосування вугілля для виробництва електрики. Та ширші ініціативи не пройшли через Конгрес. У разі переобрання екологічні організації будуть вимагати, аби він спробував знову і посилив регулюючі норми. Економісти кажуть, що для відновлення економік після криз, аналогічних кризі-2008, потрібно п’ять років. Якщо нічого не завадить, то економіка США за рік-два повернеться до норми і почне створювати робочі місця», — пише Los Angeles Times.

Схожі новини