Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Нью-Йорку як у фільмі «Післязавтра»: жертви урагану, мільярдні збитки

Через ураган «Сенді», що розбушувався у США і Канаді, понад сім мільйонів людей залишилися без світла. Кадри із «Великого яблука» нагадують фільм «Післязавтра». Через стихію у Нью-Йорку (на фото) повністю затоплено сім із 26 ліній метро.

У штаті Нью-Джерсі оголошено загрозу затоплення АЕС «Ойстер Крік». Жертвами урагану, який обрушився на східне узбережжя США і Канади, стали 20 осіб. По всьому американському континенту стихія забрала життя понад 80 осіб. Паралізовано рух транспорту, закрито федеральні установи та біржу у Нью-Йорку. Збитки від стихії оцінюють більш як у понад 20 млрд. дол.!

Значна частина Нью-Йорка — без електрики. Повністю затоплено півострів Коні-Айленд. Вода залила підземні парковки і дорожні тунелі. Очевидці, які живуть у центрі Нью-Йорка, спостерігають річку, яка утворилась... на вулиці. Газета The New-York Times пише, що шторм став найбільш руйнівним в історії системи метро міста за останні 108 років, а терміни відновлення транспортної мережі «Великого яблука» наразі не відомі.

У Вашингтоні закриті федеральні установи. На півночі США через шторм можуть початися сильні снігопади. Роботу призупинив космічний центр НАСА. Припинили роботу багато великих підприємств, зокрема заводи General Motors. Тропічний шторм «Сенді» сформувався в Карибському басейні. Після Куби ураган пройшов над Гаїті і попрямував у бік Багамських островів. Надалі його шлях йшов уздовж східного узбережжя США — аж до Канади. Через ураган поблизу міст Муначі, Літтл Феррі і Карлштадт прорвало греблю у штаті Нью-Джерсі. Через це всі три населені пункти були затоплені...

«Жахіття Нью-Йорка — це результат зіткнення тропічного урагану з потужним холодним фронтом із Канади. Такі зіткнення вже виливалися в історії міста у потужні повені, які повторюються приблизно раз на століття. Останній випадок був 1923-го. Зіткнення переповнених водою теплих повітряних мас з холодним фронтом спричинює сильні опади. Дощова вода хлинула в Гудзон, але піти в океан назад не може. Тому рівень води піднявся на шість метрів — вище максимального рівня припливу. А це означає затоплення метро, тунелів під Гудзоном і значної частини міста, включаючи аеропорти. Урагани трапляються у світі дедалі частіше. Головну причину цього багато хто бачить у підвищенні температури вод Світового океану, а значить, збільшенні кількості енергії, яка накопичується. Ця енергія нікуди не дівається. Тому нам слід уважно ставитися до американської біди. Адже після Нью-Йорка «Сенді» нікуди не зникне — ураган у зміненому вигляді дійде до нас. Голов­не, що перегрів восени північних морів неминуче, як довели математичні моделі, призводить взимку до морозів і аграрних бід», — каже геолог Костянтин Ранкс.

Схожі новини