Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кремль боїться Червоної революції

Тому й «наїхав» на її потенційного лідера – Сергія Удальцова

Російський канал НТБ показав документальний фільм «Анатомія протесту-2», головним персонажем якої був лідер російського «Лівого фронту» Сергій Удальцов. На стрічці, знятій прихованою камерою, показана зустріч у Мінську, в якій брав участь грузинський депутат Гіві Таргамадзе, інші грузинські посадовці, а також Удальцов, його помічник Костянтин Лебедєв і ще один соратник — Леонід Развозжаєв. Йшлося на зустрічі про фінансування російського протестного руху грузинами. Сума смішна як для такої справи — 35 тис. дол. на місяць. За фактами, показаними у фільмі, російська прокуратура допитала і порушила кримінальну справу проти Удальцова. А Развозжаєва, який намагався отримати в місії ООН у Києві політичний притулок, невідомі люди привезли до Москви. Дружина Удальцова разом із двома його синами втекла в Україну...

Слідчі російської прокуратури отримали у НТБ відеоматеріали, які лягли в основу фільму, і провели дослідження, яке підтвердило: голос Удальцова на плівці справжній, а запис не має ознак монтажу. Удальцова та його соратників звинуватили у підготовці масових заворушень, опозиція начебто могла захопити Калінінград та інші великі міста Росії. Лебедєва затримали, а Удальцова допитали і відпустили під підписку про невиїзд. У Москві Развозжаєва посадили в Московське СІЗО на два місяці. За російськими законами, Удальцову та іншим фігурантам справи загрожує до десяти років позбавлення волі. Якщо слідству вдасться довести їхню причетність до підготовки терактів, то це може закінчитися для них навіть довічним ув’язненням.

Планує Червону революцію?

«Кремль невипадково взявся за Удальцова. У Білокам’яній вважають, що він може їм загрожувати. Нащадок революціонерів-більшовиків і радикал, що лізе в бійку, популярний у середовищі лівої молоді. А нічним жахом Кремля є не обурені інтелігенти мегаполісів, а поєднання політичного протесту з соціальним, до якого дійде, якщо в країні поглибиться криза. Такий бунт у Росії матиме виключно ліворадикальний характер. А для цього немає кращого лідера, ніж Удальцов. Російські комуністи на це не здатні. Вони йдуть на повідку Кремля. На думку частини лівих, лідера КПРФ Геннадія Зюганова має заступити молодий лівий радикал — 35-річний Удальцов. Це для Кремля — катастрофа, бо тоді протестний рух, що поширюється Росією, отримає потужну підтримку комуністичного партійного апарату, який функціонує у всіх регіонах РФ. Тому краще завчасно арештувати Удальцова», — пише польська Gazeta Wyborcza.

«Удальцов — лідер карикатурної партії»

«Влада тримає лідерів опозиції під мікроскопом: їхні розмови зливають у пресу регулярно. У «Анатомії протесту-2» показали Удальцова. Думаю, розмова була. Грузин Таргамадзе — персонаж відомий. Він справді голова комітету з оборони Грузії і депутат, але не соратник Саакашвілі, а авантюрист, провокатор і божевільний, який став героєм двох аналогічних фільмів в Україні та Білорусі. У Білорусі в 2006-му він обіцяв (так само на камеру) опозиціонерам привезти бойовиків, які влаштують теракти у Мінську і повалять режим Лукашенка. А в Україні — дві тисячі бойовиків, яких хоробрий Гіві начебто мав привезти на допомогу Тимошенко... Клініка вже в тому, що Удальцов із ним зустрівся. Але хто такий сам Удальцов — лідер карикатурної партії, що віддається фантазіям, як він візьме владу у Калінінграді, Москві та Владивостоку... Плівку НТБ отримало не від «грузина з вулиці», а від спецслужб. То що заважало спецслужбам порушити справу без НТБ? Мабуть, розмову цензурували. Удальцов і Таргамадзе говорять про те, щоб взяти владу в Калінінграді і Владивостоку. І що, взяли? Удальцов хоче 35 тис. дол. на місяць. І що, він їх отримав? Хоч п’ять рублів отримав? Він хоче фальшиві паспорти. І де вони? Він хоча би фальшиву довідку від ветеринара, що він не кінь, отримав? Гіві обіцяє через «контакти з чеченами провокацію». І де ті провокації? Там же, де й теракти проти «бацьки» і бойовики для Тимошенко. Не було нічого» — пише російська публіцистка Юлія Латиніна.

«Перші чесні та прозорі вибори»

У Росії тим часом в Інтернеті обрали Координаційну раду опозиції. Вибори відбувалися за двома системами: загальним списком кандидатів і трьома представницькими «куріями». За загальним списком обрали 30 осіб. Найбільшу кількість голосів отримали Олексій Навальний — 43723 голоси, Дмитро Биков — 38520, Гаррі Каспаров — 33849, Ксенія Собчак — 32529 та Ілля Яшин — 32478. Удальцов на 20-му місці. По п’ять кандидатів обрали від так званих ідеологічних «курій» — лівих, лібералів і націоналістів. Лідером лівих став Олексій Гаскаров, лібералів — Сергій Давідіс, націоналістів — Данило Константинов. У голосуванні взяли участь понад 82 тис. осіб. Для того, аби проголосувати, громадяни мали подати свої паспортні дані. Вибори проводили он-лайн. Через постійні хакерські атаки голосування продовжили на день. Зареєструвалися для голосування понад 90 тис. осіб. «Це була перші чесні та прозорі вибори у Росії за 15 років», — казали після виборів представники російської опозиції.

Схожі новини