Передплата 2024 «Добра кухня»

Стрибок зі стратосфери

З аеродрому в Нью-Мексико австрієць Фелікс Баумгартнер (на фото) піднявся у стратосферу в спеціальній капсулі, підвішеній до повітряної кулі. Досягнувши позначки 39 км, він стрибнув униз. У вільному падінні Фелікс розігнався до швидкості 1342 км/год., подолавши звуковий бар’єр. Підйом і стрибок кілька разів переносили — через погану погоду.

Досі максимальна висота, з якої стрибала людина, була 25,5 км, а швидкість вільного падіння — 900 км/год. Встановив цей рекорд радянський льотчик Євген Андреєв у 1962-му. У березні цього року Баумгартнер вже стрибнув з висоти 22 км і розігнався в польоті до 586 км/год. (вільне падіння тривало 3 хв. 43 сек.).

Стрибок був дуже ризикованим. Основна небезпека — у розрідженості атмосфери на таких висотах. Багато попередніх спроб побити рекорд завершувалися фатально через розгерметизацію скафандрів парашутистів. Для Фелікса інженери створили нову герметичну кабіну, в якій він був до стрибка, та нову модель костюма, здатного витримати величезні перевантаження під час падіння. Члени команди ентузіаста підкреслюють, що він йшов на рекорд не заради сенсації, а заради наукового результату. Дослідники не мають чіткого уявлення, що відбувається з тілом під час подолання звукового бар’єра, хоча відомі випадки, коли пілотам бойових літаків доводилося катапультуватися на надзвукових швидкостях.

Баумгартнеру 43 роки. Прославився стрибками з головних хмарочосів світу і статуї Христа Спасителя в Ріо-де-Жанейро.